Til innholdet

Prosjektnummer

901408

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 901408
Status: Avsluttet
Startdato: 23.01.2017
Sluttdato: 15.02.2018

Sett Sjøbein: Ringer av vann – Sjømat for fremtiden 2017

• Samarbeidet med Ungt Entreprenørskap har gitt sjømatnæringen en unik mulighet til å nå ut til ungdom med oppdatert kunnskap om næringen.
• Sett Sjøbeins nettverk og kompetanse er avgjørende for å sikre en bred synliggjøring og riktig fremstilling av sjømatnæringen.
• Gjennom deltagelse fra bedrifter og lokalt næringsliv har ungdommer fått kunnskap om reelle problemstillinger og forståelse for hvilke muligheter som finnes for å utvikle næringen videre.

1024 elever fra ulike fagretninger på videregående skoler i Hedmark, Aust-Agder, Vestfold, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Nordland, Troms og Finnmark deltok på marine innovasjonscamper høsten 2017. 
 
Elevene ble inndelt i grupper på 4–5 personer og fikk et oppdrag å løse følgende oppgave:
 
“Ta utgangspunkt i ressurser fra havet eller innsjøer, og utvikle en tjeneste eller et produkt som vil bidra til økt verdiskaping og flere arbeidsplasser i tilknytning til sjømatnæringen.”

127 aktører fra sjømatnæringen og andre ressurspersoner stilte opp, delte sin kompetanse og bidro med bedriftspresentasjoner, veiledning og juryarbeid i fylkesfinalene. Totalt jobbet elevene med om lag 200 ulike løsningsforslag, og juryene kåret et vinnerlag fra hvert fylke.

Hedmark
“Fish’n Go!”
En restaurantkjede med ulike fiskearter av innlandsfisk.
 
Vestfold
“Undervannsstøvsuger"
En støvsuger på havbunnen som kan omdanne lakseavføring til gjødsel. Avføringen renses, tørkes og gjøres så om til gjødsel.
 
Aust-Agder
“The Oyster Wizard”
En østers-oppsamler som går ut på å fjerne stillehavsøsters fra norske strender. En maskin vil skånsomt plukke østersene opp fra havbunnen. Østersene selges til restauranter. Skjellene sendes til kalking og kalken kan benyttes til å rette opp PH-verdien i vann som har fått mye sur nedbør.

Hordaland
“Nullus kapselsystem” 
Et nullus-system som skal senke laksen ned på et nivå under lakselusen. Det vil være et kapselssystem som gjør at laksen får tilgang til både luft og mat under havoverflaten. Det vil også gi næringen mulighet til å overvåke fisk som faktisk blir syk.

Rogaland
“Laser Licer”
En luseboks som teller lus og sorterer lus basert på brikker som settes inn i fisken ved ung alder. Fisken trenger dermed ikke bedøves. Fisk med sår lus og andre sykdommer blir sortert i egne lukkede merder.

Sogn og Fjordane
Bifangst”
Bruke lysozymet til medikamenter. Utvikle en salve med betennelsesdempende effekt.
 
Møre og Romsdal
“Sander AS” 
Et miljøvennlig oppdrettsanlegg som kombinerer oppdrett av sjøpølse, tang og tare i sin egen innegjerdede næringskjede. Tang og tare lever på fotosyntesen og trekker til seg plankton og andre mikroorganismer. Sjøpølsa lever på disse mikroorganismene, men lever også av å rense havbunnen for urenheter.
 
Nordland
“Lofoten Sea Tea
Sanke og tørke tang for å lage te, primært tiltenkt turistmarkedet.
 
Troms
“Senjakassen”
En fiskekasse hvor man kombinerer transport av fersk fisk og tang og tare. Gevinstene ved løsningen er blant annet at den er miljøvennlig, kostnadsbesparende og hygienisk. Det geniale ved løsningen er at gruppen utnyttet tangens antibakterielle egenskaper.
 
Finnmark
“Frisk med fisk”
Spill middagen på bordet! Utvikle en applikasjon for målgruppen 4+. Et spill som skal presentere fisk som en råvare i den daglige kosten til barn fra et tidlig stadium. Forskning viser at barn som spiser fisk fra ung alder har større sjans for å like fisk senere i livet. Appen skal designes slik at barn kan få ta del i matlagingen med fisk fra den er i dagligvarebutikken til den ligger foran dem på matbordet.
Det har generelt vært svært gode tilbakemeldinger på innovasjonscampene både fra elever, lærere og næringsliv.
 
Næringsaktørene – som har bidratt med bedriftspresentasjoner, som veiledere og i jury – har kommet tett inn på elevene og har gitt tydelig uttrykk for at de har hatt en fin opplevelse under innovasjonscampene, og at de også har lært mye av elevenes løsninger.
 
Elevenes læring om entreprenørskap og økt kunnskap om sjømatnæringen anses som hovedeffekten av tiltaket.
Sett Sjøbein er et nasjonalt samarbeidsprosjekt for å synliggjøre mulighetene i sjømatnæringen overfor ungdom. Prosjektet finansieres av Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) og Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF). NFD gir årlige føringer for prosjektet gjennom et tilsagnsbrev. 
 
I 2016 ble Sett Sjøbein og organisasjonen Ungt Entreprenørskap gitt i oppdrag av NFD å samarbeide for å arrangere oppfinnerkonkurranser om sjømatnæringen for elever i videregående opplæring i alle landets fylker. Satsningen fikk navnet “Ringer av vann - Sjømat for fremtiden”. 3 300 elever deltok i satsningen. Gjennom samarbeidet mellom Sett Sjøbein og Ungt Entreprenørskap, fikk sjømatnæringen en unik mulighet til å spre kunnskap til elevene.

I tildelingsbrevet til Sett Sjøbein for 2017 satte NFD følgende mål: “Sett Sjøbein skal bidra til at unge gjennom aktiv deltakelse på entreprenørskaps-fremmende aktiviteter blir kjent med sjømatnæringens brede og varierte kompetansebehov.”
 
Som et av tiltakene for å nå dette målet vurderte Sett Sjøbein det som hensiktsmessig å videreføre samarbeidet med Ungt Entreprenørskap i 2017 for å gjennomføre marine innovasjonskonkurranser for elever/lærlinger i videregående opplæring. Malen fra konkurransene i 2016 ble fulgt. På grunn av mindre økonomiske ressurser tilgjengelig ble det gjennomført konkurranser i ti fylker.

Å gjennomføre marine innovasjonscampene for elever i videregående skoler med sikte på at disse skal:
• fremme ønske om, samt styrke elevenes evne til fremtidig entreprenørskap og gründervirksomhet i sjømatnæringen
• bidra til at flere ungdommer skal kjenne til sjømatnæringen, erfare bredden og se mulighetene som ligger i næringen

Det forventes at prosjektet vil:
• få sjømatnæringen på timeplanen i videregående skoler
• inspirere elever til å tenke nytt, og til å skape nye verdier for sjømatnæringen
• gi økt oppmerksomhet og kunnskap om sjømatnæringen til deltakende elever, deres lærere og foreldre
Elever fra ulike fagretninger på videregående skoler i ti fylker deltok på marine innovasjonscamper høsten 2017 i regi av Sett Sjøbein og Ungt Entreprenørskap. Innovasjonscampene ble arrangert som fylkesvise konkurranser der det skulle kåres en vinner fra hvert fylke.
 
Sett Sjøbein var oppdragsgiver og Ungt Entreprenørskap hadde ansvaret for den praktiske gjennomføringen i skolene. Sett Sjøbein ordnet kunnskapsmateriell til skolene i forkant, og bidro til at bredden av sjømatnæringen ble synliggjort overfor elever og lærere.

Det ble laget en utfordring som elevene skulle løse sammen i grupper på fire til fem elever. Underveis i oppgaveløsningen fikk elevene veiledning fra ulike aktører fra sjømatnæringen og andre personer med relevant fagkompetanse.
 
Elevene utarbeidet en forretningside og presenterte løsningsforslagene sine for en fagjury. Det ble kåret et vinnerlag fra
hvert fylke.
Sett Sjøbein og Ungt Entreprenørskap jobber i fellesskap med formidling for å skape merverdi av arrangementene. Informasjon om arrangementene gjøres kjent gjennom pressemeldinger og bruk av sosiale media. 
 
Sett Sjøbein utarbeider en sluttrapport for prosjektet.
keyboard_arrow_up