Til innholdet

Prosjektnummer

901908

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 901908
Status: Pågår
Startdato: 15.12.2023
Sluttdato: 31.01.2025

Forbedret fiskevelferd for laks og ørret, ved bedøving med elektrisk strøm i pumpesystemer (ASTUN)

Askvik Aqua AS har utviklet et system for elektrobedøving av fisk i rør/pumpesystemer, som har gjennomgått vellykkede pilotprosjekter, hovedsakelig mot destruering av laks i sjøvann. Etter flere henvendelser fra markedet har Askvik Aqua under utvikling en integrert løsning for velferdsmessig forsvarlig destruksjon av liten fisk (yngel og smolt). Ved å generere et sterkt elektrisk felt i et avgrenset område i pumpen, vil Askvik Aqua kunne bedøve alle arter og størrelser kontinuerlig.

Gjeldende forskrift for avlivning av fisk stiller opp krav til at bedøvingsmetoder skal dokumenteres vitenskapelig, og prosjektet skal sikre at slik dokumentasjon utarbeides og gjøres tilgjengelig for brukere.
Hovedmål
Å dokumentere god bedøvingseffekt og sikkerhet for ivaretakelse av dyrevelferd ved automatisert bedøving av laksefisk med Askvik Elektrobedøver uavhengig av kapasitet, art, størrelse og vannkvalitet.

Delmål
1. Å designe og bygge prototyper av elektrobedøvere for ferskvann og sjøvann for fullskala testing i produksjonsmiljø, med kapasitet som tilsvarer eller overgår dagens standardutstyr i næringen.
2. Å dokumentere god dyrevelferd for systemet ved adferdsundersøkelser.
3. Å dokumentere god dyrevelferd for systemet ved EEG-undersøkelser.
4. Å modellere objektive grenseverdier for ivaretakelse av god dyrevelferd ved elektrobedøving i hhv. ferskvann og sjøvann.
Brukere av teknologien vil oppnå:
• forbedret dyrevelferd ved effektiv bedøving av fisk
• forbedret omdømme ved ivaretakelse av god dyrevelferd
• forbedret ressursutnyttelse ved ensilering i stedet for destruksjon av biomasse (ikke tilbakeholdstid)
• forbedret kapasitet ved fullautomatisert bedøving
 
Teknologibedriften vil oppnå:
• kompetanseheving i bedriften
• forbedret markedsadgang med dokumentasjon som tilfredsstiller lovkravene
• grunnlag for videre arbeid mot både akvakultur og fiskerinæringen
​Prosjektet er organisert i følgende aarbeidspakker (AP-er):

AP1: Systemkrav identifikasjon
Definere kritiske forhold som må ivaretas for ferdigdesign og tilpasning av prototyper som skal benyttes i prosjektet. Behovene hensyntas gjennom systemspesifikasjon, som grunnlag for arbeidspakke 1.2 og 2. Samarbeid mellom brukere, FoU og teknologileverandør.

AP1.1: Kravspesifikasjoner 
Utføres av: Askvik Aqua og prosjektdeltakere
Identifisere operasjonelle krav for elektrobedøver i aktuelle applikasjoner, herunder 1) kapasitet, 2) sikkerhet, 3) hygienisk design og materialvalg og 4) brukerkompetanse. Det tas høyde for beskrevne tekniske/vitenskapelige avgrensninger i forskningslitteraturen som del av underlaget.

AP1.2: Engineering for prototyper
Utføres av Askvik Aqua
• Frembringe underlag for produksjon av prototypenes hovedkomponenter, samt monterings- og installasjonsplan for teknisk utstyr. Det skal basert på kravspesifikasjoner fra AP1.1 etableres en plan for engineering.
• Utarbeide arbeidstegninger/produksjonsunderlag, avklare funksjonelle elementer/mekanismer, for prototyper som muliggjør effektivt prøveuttak.

AP2: Prototyper 
Utføres av: Askvik Aqua
Gitt de svært ulike strømstyrker som må håndteres ved elektrobedøving i henholdsvis sjøvann ved >30 ppt og ferskvann ved <0,1 ppt vil det være nødvendig å bygge to ulike prototyper. Det legges opp til at systemet for ferskvann også kan håndtere innblanding av sjøvann opp til et normalnivå for landbaserte anlegg, typisk opp til ca. 2–2,5 ppt.

AP2.1: Bygging av prototyper
Utføres av: Askvik Aqua
Bygging av 1) prototyp for ferskvann og 2) prototyp for sjøvann/brakkvann gjennomføres av Askvik Aqua i samarbeid med underleverandører. Leveranser i arbeidspakken er ferdige prototyper inkludert metode for prøveuttak til AP3.

AP2.2: Funksjonstesting, feilretting og klargjøring av fullskalatest
Utføres av: Askvik Aqua
I denne arbeidspakken stilles systemene opp i testmiljø ved Askvik Aqua hvor det kjøres tester med belastnings- og sikkerhetstester. Feilretting utføres basert på resultater fra testmiljø, før utstyret klargjøres for fullskala tester og dokumentasjonsarbeidet som skal foregå ute hos sjømatbedriftene som deltar i prosjektet. Leveranse fra arbeidspakken er bekreftelse på at utstyr er klart for testing i produksjonsmiljø.

AP3: Fullskala testing og dokumentasjon
Utføres av: Nofima
Denne arbeidspakken har som mål å dokumentere fiskevelferd ved bruk av Askvik Aqua sitt system for å bedøve laksefisk under ulike betingelser som art, størrelse og vannet ledningsevne. Det vil søkes om Forsøksdyrstiltalelser for feltstudier som omfatter testing og oppskalering av ny teknologi. Studiene vil vektlegge atlantisk laks som modellart under ulike stadier (yngel, sette-, mat- og stamfisk) i fersk- og saltvann. Man vil også avklare hvorvidt feltspenninger på laks er tilfredsstillende for andre laksefisk som i all hovedsak omfatter brun- og regnbueørret.   

AP3.1: Velferdsundersøkelser
Utføres av: Nofima
Velferdsundersøkelser har som mål å kartlegge feltspenninger som er nødvendig for å kunne bedøve ulike størrelse laksefisk i fersk- og sjøvann. Dette for å kunne sikre god dyrevelferd under ulike operasjoner for slakt og destruksjon av laksefisk. pakken har som mål å imøtekomme dokumentasjonskravet til Mattilsynet om bevissthetsgrad hos laksefisk innen 0,5 sekunder etter eksponering av strøm. For å imøtekomme dette kravet vil en undersøke bevissthetsgrad ved hjelp av adferdsundersøkelser på ulike størrelser av fisk under kommersielle betingelser.

AP3.2: EEG-undersøkelser laksefisk
Utføres av: Nofima og Wageningen
Utfra kriterier gitt i AP3.1 vil dokumentasjon av bevissthetsgrad verifiseres gjennom EEG. Prosedyren gjennomføres i henhold til Lamboiij et al. (2010). Enkeltfisk eksponeres i to trinn, hvor den først eksponeres for 0,5 sekunder med strøm. EEG registreres i ca. 10–20 sekunder før fisken reeksponeres for lengre varighet av bedøvelse. Avliving skjer ved bløgging og/eller slag til hodet. EEG og EKG vil registreres frem til død, i tillegg til adferdsobservasjoner. 

AP3.3: Modellering og impedanskurver art/størrelse
Utføres av: Universitetet i Tromsø
Det elektriske felt sitt spenningsnivå over fiskehjernen modelleres som en funksjon av vannets ledningsevne, art, størrelse og plassering i et elektrisk felt. Delmålet vi ha hovedfokus på atlantisk laks som destrueres og slaktes i størrelser fra <15 g til >9 kg. Dette forsøket vil gjennomføres i samband med EEG-målinger, men kan også omfatte forsøk med døde dyr, og vil kunne gjennomføres på ulike anlegg.
Resultater fra forskningsarbeidet vil bli formidlet gjennom en serie rapporter fra Nofima, og videre publisert i vitenskapelige tidskrifter med fagfellevurdering. Resultater vil også bli presentert på vitenskapelige konferanser. Deler av prosjektet kan muligens presenteres i World Aquaculture Society København i 2024.

Resultater av innovasjonsarbeidet vil bli presentert gjennom populærvitenskapelige artikler i fagblader og på nett gjennom Nofima og prosjektpartnere. En vil om hensiktsmessig avholde arbeidsmøter (workshops) og samlinger som en nasjonal plattform for dialog med næringen. Videre vil resultater fra prosjektet kunne presenteres på havbruks- og fiskerimesser.
keyboard_arrow_up