FHF lyser ut inntil 3.000.000 NOK for å dokumentere effekten av rigor-status før innfrysing for råstoff av torsk og hyse.
Mulighetene for å kunne fryse inn råstoff pre-rigor øker i tiden fremover med bakgrunn i nye rutiner med mindre hal og bedre håndtering om bord i fiskebåter.
Samtidig er effekten av rigor-status før innfrysing lite studert, og næringen etterspør kunnskap om hvordan rigor-status påvirker råstoff av torsk og hyse som fryses inn.
Det er derfor behov for å dokumentere hvilken effekt rigor-status før innfrysing har for råstoff som fryses inn og fryselagres.
Målsetting med prosjektet er å dokumentere effekten av rigor-status før innfrysing for råstoff av torsk og hyse.
Prosjektet skal og kartlegge effekter av tre ulike rigor-stadier post-mortem før innfrysing; pre-rigor, i-rigor og post-rigor.
I tillegg skal effekten over tid gjennom forsøk med fryselagring dokumenteres, der viktige målepunkt vil være tinetap, påfølgende drypptap under kjølelagring, og kvalitetsegenskaper.