FHF lyser ut inntil 4 mill. NOK for å utvikle og dokumentere alternative varianter av «supersekk» som tilfredsstiller kravene til fullstendig resirkulering.
Emballasje er en viktig del av arbeidet i næringen med "det grønne skiftet", å redusere klima-avtrykket og sikre sirkulær økonomi.
For ombordfryst produksjoner brukes i dag i stor grad «supersekk» som er i 2 lag; papir og armert plast.
Denne sekken er ved dagens metoder for resirkulering ikke mulig å resirkulere til papp og plast. Dermed må dagens sekk brennes med negative konsekvenser både for kostnader og miljø.
Det må legges ressurser i å se på alternativer til dagens emballasje. Dette er et område hvor sjømatnæringen kan skape nye muligheter ved å redusere både matsvinn og avfall, redusere CO2 fotavtrykk og oppnå full ressursutnyttelse i alle ledd.
Derfor lyser FHF nå ut midler til dette formålet.
Målsettingen med prosjektet er å videreutvikle, teste og dokumentere alternative varianter av «supersekk», brukt til ombord produksjon av frossen h&g fisk og rekeblokker, som tilfredsstiller kravene til fullstendig resirkulering
Prosjektet skal også bl.a.:
-Teste alternativer for å øke resirkuleringsgrad for dagens supersekk uten økte resirkuleringskostnader
-Beregne klimapåvirkning av dagens emballasje i et verdikjedeperspektiv
-Videreutvikle og teste konkurransedyktige alternativer til det eksisterende materialet
-Beregne klimapåvirkning av dagens supersekk opp mot andre materialløsninger med tilsvarende egenskaper