Til innholdet

Kveitefôr for raskere vekst

Funn av forskere ved HI, UiB og Nofima kan gi raskere vekst for atlantisk oppdrettskveite. Forskningen som er finansiert av FHF (Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering) har pågått i fem år. Nå foreligger resultatene.

Foto: Erling Svensen, HI
Kveite 2 Foto Erlings Svensen HI
Tekst modul

Prosjektet har hatt som hovedmål å fremskaffe kunnskap som sikrer raskere vekst og også reduserer de høye fôrkostnader i kveiteoppdrett. I arbeidet har forskerne kommet fram til skreddersydd fôr for ulike størrelser.

En av de mest sentrale oppdagelsene er at kveitens behov for makronæringsstoffer – protein, fett og stivelse – endrer seg med fiskens størrelse. Rapporten som er lagt ut på fhf.no gir konkrete anbefalinger for fôrsammensetning.

Uthevet tekst modul

Her er noen av funnene punktet opp:

  • For kveite mellom 300 og 700 gram anbefales et fôr med 50-60 % protein, 16-20 % fett og 5-15 % stivelse.
  • For større kveite over 700 gram er anbefalingen 45-57 % protein, 10-20 % fett og opptil hele 25 % stivelse.
Tekst modul

Det siste punktet om stivelse er spesielt oppsiktsvekkende for en rovfisk som kveite. I rapporten påpeker prosjektleder Øystein Sæle fra HI at tidligere studier har antydet lav karbohydrattoleranse hos kveite. Funnene viser imidlertid at høyere stivelsesnivåer (22-25 %) hadde en positiv effekt på veksten i sluttfasen for større fisk.

Et fôr med 26 % fett resulterte derimot i dårlig vekst og redusert velferd, noe som førte til at fisken i denne gruppen måtte avlives. Til tross for høye stivelsesnivåer, ble det ikke funnet histologisk inflammasjon i tarmen, og fôringsforsøk over ett år anses som solid.

Nye vitamin- og mineralanbefalinger

Prosjektet har også kartlagt behovet for vannløselige vitaminer og mineraler, et område der det tidligere har vært store kunnskapshull for større kveite.

Uthevet tekst modul

Her er noen spesifikke nivåer for flere B-vitaminer:

  • Tiamin (B1): 12 mg/kg.
  • Pyridoksin (B6): 6,2 mg/kg.
  • Folsyre (B9): 8,6 mg/kg.
  • Pantotensyre (B5): 20 mg/kg.
  • Biotin (B7): 0.37 mg/kg. Her er det imidlertid en indikasjon på at høye nivåer av pantotensyre kan hemme biotinopptaket, noe som kan føre til konkurranse og krever en balansert tilnærming i fôrsammensetningen. 

Metningspunktene for Kobalamin (B12) på 0.24 mg/kg og vitamin C på 590 mg/kg er funnet å være svært høye sammenlignet med andre fiskearter. Dette representerer et potensielt konfliktområde, da et så høyt behov for vitamin C kan medføre betydelige kostnader for fôrindustrien.

Tekst modul

Forbrukerpreferanser

I tillegg til ernæringsstudiene, har prosjektet undersøkt bruken av alternative råvarer i kveitefôr. Et fôr der fiskemel var erstattet med lakseavskjær, insektmel og kyllingavskjær – altså et fôr helt uten bruk av villfanget fisk – ble akseptert av kveiten.

En smakstest utført av en Michelin-kokk med 51 deltakere viste at samtlige smakte forskjell på kveite fôret med ulike dietter. Hele 61 % foretrakk kveiten som hadde fått fôret med de alternative råvarene, mens kun 12 % foretrakk fisken som hadde fått fôr med høyest protein (60 %) og lavest fett (5 %).

Dette funnet understreker potensialet for bruk av animalske sidestrømmer og insektmel i kveitefôr, noe som reduserer avhengigheten av konvensjonelt fiskemel og bidrar til en mer bærekraftig sjømatnæring.

Prosjektet, finansiert av FHF, har levert verdifull kunnskap som kan bidra til verdiskaping og innovasjon i norsk sjømatnæring gjennom mer effektive fôrstrategier og bærekraftige råvarevalg. Resultatene er relevante for fôrindustrien og kveiteoppdretterne.

keyboard_arrow_up