Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

131084

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 131084
Status: Avsluttet
Startdato: 13.02.2008
Sluttdato: 15.02.2008

Nettverksmøtet Sats på torsk 2006–2008

Torskenettverksmøtet i 2006
Møtet hadde ca. 250 deltakere fra forskning, forvaltning og næring for å utveksle erfaringer med torskeoppdrett.

Postersesjonen i 2006 gav nettverksdeltagerne tilgang til nye spennende forskningsresultater gjennom stands og mer enn 30 opplysende plakater.

Prisen “Norges beste oppdrettstorsk” i 2006, gikk til Fjord Marine Helgeland, ved Paul Birger Torgnes. Æresprisen 2006 gikk til professor Victor Øiestad. Turid Mørkøre og Marianne Berner ved AKVAFORSK vant prisen for beste poster. Prisene er støttet av: Innovasjon Norge, FHF og Norges forskningsråd.

Torskenettverksmøtet i 2007
Møtet hadde 309 representanter fra næring, forvaltning og forskning gjennom 45 foredrag over 3 dager.
 
Det var arbeidsmøte om frisk torsk, yngel og settefiskproduksjon og biprodukter fra torsk. Hovedmøtet ble innledet av statssekretær Kari Anne Opsal. Det hadde stort fokus på marked, kvalitet og produksjon. Situasjonen er at både eksport og produksjon øker. Det ble produsert 10.000 tonn oppdrettstorsk i 2006. Eksportøkningen dette året var ca. 43 prosent. Dette var temaer som ble tatt opp i full bredde under nettverksmøtet.

Lofotorsk gikk til topps i konkurransen om “Norges beste oppdrettstorsk” i 2007. Æresprisen 2007 gikk til Jan Pedersen, yngelprodusent i Hordaland.
 
Torskenettverksmøtet i 2008
Totalt var 342 deltagere innom konferansen fra 12 nasjoner. Det var totalt 45 foredrag med foredragsholdere fra forskning og næring. Mange av foredragene ble holdt på engelsk eller med engelsk tekst på presentasjonen.

Konferansen startet med arbeidsmøtet “Frisk torsk” om torskehelse. Deretter ble det avholdt et arbeidsmøte om kostnadseffektivitet innen matfiskproduksjon. Under hovedsesjonene de neste to dagene ble status for torskeoppdrett fra andre land som Irland, Island, Canada, Skottland og USA presentert. Fiskeri- og kystminister Helga Pedersen fremhevet i sitt innlegg viktigheten av å skape møteplasser for torskenæringen slik som denne og understreket også viktigheten av å ha et klart faglig perspektiv for å løse problemer knyttet til torskeoppdrett.

Det ble også gitt en oversikt over markedssituasjonen på torsk sett med norske øyne fra Eksportutvalget for fisk (EFF) og Aker Seafoods, og om hvordan oppdrettstorsken mottas i utlandet blant.

Årets posterpris på kr. 10.000 gikk til Hanne Nilsen fra Fiskeriforskning med posteren: “Sex determination in Atlantic cod”. Posteren beskriver hvordan identifisering av genet Dmrt ble brukt som indikator på kjønnsbestemmelse hos torsk. En delt andreplass gikk til prosjektet for arbeidet med identifisering av parasitter hos oppdretts- og villtorsk: “Gyrodactylus parasites infecting farmed and wild cod in Norway – a status report from the CODPAR project” og “Two new species of parasite and three new host records from cod in Norway”.

Storfjordtorsk AS ble vinner av “Norges beste oppdrettstorsk” i 2008. Storfjordtorsk, som eies av Lofitorsk AS, vant prisen for andre år på rad. Årets ærespris gikk til Hallvard Lerøy Jr. 
Nettverksmøtet “Sats på torsk” er et samlingssted for aktører i næringen og en viktig arena for kunnskapsformidling mellom næring, forvaltning og forskning knyttet til torskeoppdrett.

Nettverket administreres og ledes av Norsk Sjømatsenter og er basert på egeninnsats, medlemskontingenter og støtte fra Innovasjon Norge, FHF og Norges forskningsråd.
Å drive kunnskapsformidling mellom næring, forvaltning og forskning.
Konferansen er en viktig møteplass for alle som er involvert i torskeoppdrettsnæringen.

Posterpresentasjoner som presenterer aktuelle forskningsresultater og -prosjekter gir en mulighet for næringsaktører og andre, som ikke til vanlig kommer i kontakt med forskningsinstitusjonene, til å få direkte tilgang til denne typen informasjon.

Konferansen oppfordrer studenter, elever og lærlinger til å delta slik at man får vist frem næringen og rekruttere nykommere.

Nettverksmøter
Følgende møter ble avholdt:
• Sats på torsk 2008, Tromsø 13.–15. februar 2008
• Sats på torsk 2007, Bergen 14.–16. februar 2007
• Sats på torsk 2006, Tromsø 16.–17. februar 2006

I 2006 ble bevilgning fra FHF primært benyttet til trykking av sammendrag og premier i forbindelse med posterdelen av seminaret.

Nytt i 2008 var at konferansen har et større internasjonalt perspektiv og inkluderer deltagere og foredragsholdere fra alle torskeproduserende land.

Dette er et formidlingstiltak per se.
keyboard_arrow_up