Til innholdet

Prosjektnummer

900621

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900621
Status: Avsluttet
Startdato: 01.10.2010
Sluttdato: 28.02.2011

Nettverksmøtet Sats på torsk/Sats marint 2011

Det var 170 deltakere på konferansen. Som planlagt ble problemstillinger knyttet til fiskehelse, yngelkvalitet, produkt og omdømme belyst både fra en faglig og næringsrettet innfallsvinkel i arbeidsseminarer på konferansens første dag, 9. februar 2011.

I hovedsesjonen 10. februar ble det presentert status og flaskehalser i næringen med både myndighetenes, forvaltningens og næringens syn på fremtiden for torskeoppdrett.

27 kunnskaps- og strategiforedrag er gjort tilgjengelig både på FHF og “Sats på torsk” sine nettsider (sistnevnte opphørte i 2016).

En rapport fra arrangøren, Norsk Sjømatsenter, summerer opp hovedpunkter fra arbeidsseminarene og foredragene.

Poster-sammendrag med 25 postere er også tilgjengelig på FHFs nettsider.

Et nytt tiltak i 2011 var å invitere studenter og bedrifter på “speed dating” for å utveksle erfaringer om FoU-behov i torskeoppdrettsnæringen og om studenter gjennom sine prosjekter kan tilføre bedriftene ny kunnskap. I alt deltok 12 bedrifter og 13 studenter.
Gjennom Nettverksmøtet “Sats på torsk” har Norsk Sjømatsenter arrangert nettverksmøte for torskeoppdrettere i 12 år på rad. Arrangementet har vært et samlingssted for aktører i næringen og en viktig arena for kunnskapsformidling mellom næring, forvaltning og forskning knyttet til torskeoppdrett.

Til tross for nedgang og problemer i torskeoppdrettsnæringen de siste 2 årene er det fortsatt stor entusiasme og interesse for næringen som produserer en betydelig mengde oppdrettstorsk, rekordhøye 20 tusen tonn i 2010. Det mest kritiske har vært nedgang i yngelproduksjonen til under 10 millioner yngel i 2010. Det er derfor viktig å rette oppmerksomheten mot de kritiske områder som kan bidra til at oppdrettere, investorer og finansieringsinstitusjoner igjen velger å øke innsatsen på torskeoppdrett. Gjennom 3 arbeidsseminar (workshops) i tillegg til hovedmøtet vil det bli lagt vekt på de sentrale områdene som næringen er opptatt av. Det er ønskelig å få frem den betydelige innsatsen som forskningen og næringsaktørene bidrar med.

Nettverkskonferansen samler representanter fra de fleste oppdrettsselskapene, utstyrs- og fôr-næringen. I tillegg deltar forskere og forvaltningen. Det er både en møteplass for næringen og et sted hvor de siste faglige nyhetene blir presentert enten som foredrag eller poster.

Programkomiteen med ansvar for årets program er sammensatt av aktører fra næring, forskning og forvaltning med deltagere fra hele landet. Nytt av året er å inkludere andre marine arter som kveite, leppefisk, piggvar og steinbit. Selv om problemene ikke er de samme for alle artene er det mange felles problemstillinger og dessuten viktig å utveksle erfaringer for aktørene.
• Å formidle kunnskap mellom torskeoppdrettsnæring, forvaltning og forskning, der 2011-møtet legger vekt på:
– strukturelle satsningsområdene som yngelkvalitet, dødelighet og svinn
– hvilke strukturelle endringer som må til for å kunne gi lønnsomhet i næringen
• Å trekke lærdom av erfaringer med andre marine arter gjennom å invitere kveite-, piggvar-, steinbit- og leppefiskoppdrettere.
Konferansen er en viktig møteplass for alle som er involvert i torskeoppdrettsnæringen. Den berører også andre relevante FoU-temaer som oppdrett av berggylte, fangstbasert havbruk og oppfôring av villtorsk. Programmet er satt sammen med sikte på å formidle relevant kunnskap om resultater i næringen for oppdrettere og utstyrsprodusenter i tillegg til resultater fra alle FoU-institusjonene som har relevant forskning på området.
Konferansen, som holdes i Bergen i tidsrommet 9.–10. februar 2011, vil presentere et bredt program som dekker resultater fra næringen med oppdrettere og utstyrsprodusenter i tillegg til viktige forskningsresultater fra alle forskningsinstitusjonene som har forskning på torsk som er relevant for oppdrettsnæringen.

1. Arbeidsseminarer (workshops)
Det vil bli avholdt tre seminarer som hver inkluderer statusoversikt, innspill fra oppdrettere, paneldebatt og presentasjon av viktige FoU-prosjekter:
 
a. Helse, dødelighet og beste fremgangsmåte (“best practice”) i matfiskproduksjonen
• Gjennomgang av de viktigste sykdommer og helsemessige begrensninger i oppdrett av torsk, kveite og leppefisk. Dette vil inkludere statusoversikt for de forskjellige sykdommene med risikovurdering for regionene.
• Presentasjon av nye forskningsprosjekter om Francisella.
• Vaksinesituasjonen – vaksiner tilpasset behov og art?
• Probiotika og immunstimulerende midler for bedre helse.
• Fôr for bedre helse.
• Hva gjør næringen for a hindre dødelighet og svinn?
• Rømming: EU-prosjektet “Prevent escape”.

b) Yngelkvalitet
• Status presentasjon: Tilgang på rogn og yngel. Hvordan skal behovet dekkes?
• Standard for yngelkvalitet.
• Yngelkvalitet og produksjonsstrategier.
• Produksjon av steril yngel.
• Presentasjon av Code-prosjektet — Forskningsrådets store plattform for satsing på marin yngel.
• Betydning av vannkvalitet.

c) Marked og omdømme
• Status og utfordring i markedsarbeidet for torsk.
• Presentasjon av 2 nye produkter på torsk.
• Arbeidet med sertifisering i henhold til produktstandardene Global Gap/ Aquaculture Stewardship Council (ASC).

2. Andre aktiviteter
a. Faktaark
: Presentasjon av biologisk og produksjonsmessig status på andre marine arter.
b. Posterutstilling/presentasjon: Invitasjon til forskere, studenter og bedrifter om å presentere prosjekter og produkter. Posterutstillerne får dekket konferanseavgiften.
c. Produktpresentasjon: Utstyrs- og fôrprodusenter inviteres til å delta med stands og presentere sine produkter og utviklingsarbeid.

3. Andre møter
Det blir tilbud til konferansedeltagere om å holde interne/eksterne møter. Det er allerede meldt interesse fra Kveiteforum om å holde møte for medlemmene i forbindelse med konferansen.

4. Studentdeltagelse
Det er ønskelig at studenter og fagskoleelever deltar på møtet og man vil gå ut med spesialtilbud til disse gruppene.
Foredragene fra konferansen og hefte med postersammendrag vil bli gjort tilgjengelige for publisering på FHF og “Sats på torsk” sine nettsider.
keyboard_arrow_up