Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

263014

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 263014
Status: Avsluttet
Startdato: 30.09.2002
Sluttdato: 31.12.2010

Stipend for studenter som tar kandidatoppgave/ hovedoppgave/ diplomoppgave på høgskoler og universitet 2010

En stipendkomitè med èn representant fra et lærested, tre representanter fra næringens organisasjoner (Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening, LO og Norges Fiskarlag) og Maricom har behandlet innkomne søknader.

I tillegg har Maricom hatt en løpende dialog om ordningen med FoU-koordinatorene i FHL industri og eksport, FHL havbruk og Norges fiskarlag. Maricom har hatt det organisatoriske ansvaret og markedsført ordningen, foretatt utbetalingene, ført regnskap og rapportert til FHF.

En oversikt over antall tildelte reisestipend i perioden 2002 til 2010 finnes nedenfor:

År:           Antall stipend:

2002               25
2003               49
2004               68
2005               29
2006               32
2007               20
2008               16
2009               20
2010               16
Totalt           275

FHF har etablert en stipendordnig for å motivere studenter ved høgskoler og universiteter til å skrive oppgaver innen fiskerirelaterte problemstillinger. Ordningen har tidligere vært samfinasiert av FHF og Innovasjon Norge. Maricom har hatt ansvaret for å administrere ordningen som er videreført med finansiering kun fra FHF.
Å motivere studenter som skal skrive mastergradsoppgaver og lignende til å velge fiskerirelaterte problemstillinger.

Problemstillingene i de oppgavene en ønsker stipend til bør fortrinnsvis komme som et ønske fra studentene og bedrifter i fiskeri- og havbruksnæringen, men kan også utarbeides etter innspill fra FHL, Norges Fiskarlag, LO eller FHF.
FHF vil bidra til å rekruttere akademisk personell gjennom å opprette stipender for å motivere studenter til å velge problemstillinger til oppgaver som er relatert til næringen.

En slik stipendordning vil bidra til at studentene selv kommer i nær kontakt med næringen og gjennom dette finner det interessant å skape en karriere der. Ved å knytte opp masteroppgaven/ kandidatoppgaven mot bedrifter i fiskeri- og havbruksnæringen (fartøy, foredlingsindustri og havbruk) vil bedriftene på den ene siden se nytten av å få belyst et problem eller en oppgave og på den andre side få erfaringer og kunnskaper i å samhandle med personell som er i ferd med å avslutte et akademisk studium. Tiltaket vil inspirere bedriftene til å rekruttere denne type kompetanse, enten ved nyansettelser og/eller at bedriftene velger akademisk personell når ledige stillinger skal besettes.
Krav
Det stilles følgende krav til bedrifter og studenter:
• Problemstillingene for oppgavene må være relatert til fiskeri- og havbruksnæringen.
• Hovedproblemstillingen for oppgaven må avklares med samarbeidsbedriften(e) og bekreftelse fra bedriften(e) vedlegges søknaden.
• Plan for gjennomføring av oppgaven skal godkjennes av veileder og bekreftelse vedlegges søknaden.

Stipendet skal benyttes til reise og opphold i forbindelse med datainnsamling for gjennomføringen av kandidatoppgave/ mastergradsoppgaven/ diplomoppgaven.

Stipendene er på inntil 25 000 kroner. Halvparten av stipendene skal øremerkes for jenter.

Søknadsfristene er 15. mars, 1. juni, mai 15. september og 1. desember.

Maricom, som administrerer stipendordningen, tar i mot henvendelser både fra fiskeri- og havbruksnæringen og studenter som er interessert i bedriftsrelaterte oppgaver.
Det er utarbeidet en informasjonsfolder for dem som er interessert i nærmere opplysninger om stipendet. Søknadsfrister har fortløpende vært annonsert på lærestedene.
keyboard_arrow_up