Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

343043-7

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 343043-7
Status: Avsluttet
Startdato: 01.01.2005
Sluttdato: 15.06.2006

Fangstbasert havbruk som forretningskonsept: vurdering av potensial og flaksehal

Redskapsteknologi: Prosjekt ved Fiskeriforskning for å utrede mulighetene for å videreutvikle fangstbasert havbruk
Målsetting:
Hovedmålsetttingen med prosjektet er å utrede mulighetene for å videreutvikle fangstbasert havbruk (med vekt på torsk) som en lønnsom næring. Utredningen skal vurdere/besvare følgende sentrale spørsmål:

1. Hvilket potensial har fangstbasert havbruk i Norge i forhold til å:
a) Bedre råstoffkvaliteten
b) Redusere fiskeindustriens usikkerhet om tilførsel av råstoff
c) Redusere usikkerhet om tilførsel av produkter til markedet
d) Øke fortjenesten i fangst- og produksjonsledd
2. Hva er status mhp. teknologi, produksjon, organisering og økonomi?
3. Hvilke flaksehalser hemmer i dag utviklingen av fangstbasert havbruk?
4. Hvordan kan slike flaskehalser reduseres og fjernes?

Første del av analysen vil være å gi en oversikt over hvilke potensielle gevinster som kan ligge i et konsept hvor torsken fanges og lagres levende. Her vil konseptet sammenlignes med det tradisjonelle fangstkonseptet. Intensjonen er å vurdere hvilke potensielle merverdier som kan tenkes oppnådd gjennom levende fangst og lagring. En slik analyse vil også berøre om dette konseptet også kan bidra til å redusere sentrale kostnadskomponenter som en i dag finner i en verdikjede basert på et tradisjonelt fangstkonsept. I en slik kostnads- nytteanalyse vildet bygges på et verdikjedeperspektiv som strekker seg fra fangst til konsument. Samtidig vil det knyttes gevinster og tap ved et slikt konsept til de delene av verdikjeden hvor slike oppstår.

Prosjektet er forankret i Villfiskforum, ved Jan Henrik Sandberg og er finansiert av Innovasjon Norge og FHF. Prosjektet inngår i prosjektpakken \

Kontakt person:
keyboard_arrow_up