Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

453014-4

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 453014-4
Status: Avsluttet
Startdato: 01.01.2005
Sluttdato: 20.03.2006

Begrense fluemark i tørrfisk - videreføring - makkfluer i tørrfisk 2005

Tørrfisk: Videreføring av Tørrfisk forum sitt prosjekt på fluemark i tørrfisk
Prosjektet er en videreføring av prosjektet som ble startet opp våren 2004 med målsetning å hindre/begrense fluemark i tørrfisk, i samarbeid med Folkehelseinstituttet. Det er dokumentert hvilken flue som gjør skade på tørrfisken. Tidligere undersøkelser som er gjort særlig i Troms og Finnmark viste at det var tørrfiskspyflua som var det store problemet. Kartleggingen i Lofoten i 2004-2005 har imidlertid vist at her er det rødkinnet spyflue som er problemet. Denne arten har en helt annen biologi enn tørrfiskspyflua, og må bekjempes på en helt annen måte. Rødkinnet spyflue overvintrer som voksen og trenger bare en varm soldag på våren før den er på vingene og kan infisere fisken.

Videreføringen i 2005 vil i hovedsak gå ut på å gjøre en nærmere kartlegging av biologien til rødkinnet spyflue. Det vil bli gjennomført et fullskala bekjempningsforsøk av spyflue våren 2005 ved tre anlegg med ulike geografiske og metrologiske forhold.

Anders Aak, Folkehelseinstituttet er faglig leder for prosjektet.

Prosjektet er forankret i Tørrfiskforum ved Frank Jakobsen og er finansiert over handlingsplanen for tørrfisk 2005. I tillegg til FHF har Innovasjon Norge også vært med på finansiering av prosjektet.

Prosjektet er nå avsluttet og sluttrapporten er lagt ved under. Du kan også lese mer om prosjektet, Hindre/begrense fluemark i tørrfisk, på Folkehelseinstituttets hjemmeside (se direkte lenke under), samt laste ned faktaark fra prosjektet.


Kontakt person:
keyboard_arrow_up