Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

453074-1

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 453074-1
Status: Avsluttet
Startdato: 01.01.2006
Sluttdato: 31.12.2010

Bekjempelse av spyfluer - prosjektkoordinering Tørrfiskforum

Prosjektet er gjennomført i henhold til målsetningen og fremdriftsplaner. Prosjektaktivitetene for doktorgradsstipendiat Anders Aak og resultatene som fremkommer i prosjektet blir rapportert direkte fra Folkehelseinstituttet til NFR og FHF.

Resultatoppnåelse i NFR-prosjektet
Nytteverdien for næringen ved å gjennomføre prosjektet ”Bekjempelse av spyfluer på tørrfisk” kan bli å redusere tapene fra spyfluer fra 7 – 20 mill. kr pr år ned til et minimum.
Prosjektet har så langt vist at fluebekjemping virker. Det var 8% mindre skader ved bekjemping i 2006, 19% mindre skader i 2007 og 33% mindre skader i 2008. Det ser derfor ut til at prosjektet for fluebekjempelse har forbedret kvaliteten på tørrfisken. Forsker Anders Aak påpeker imidlertid at resultatene for 2009 også må på plass før en kan trekke konklusjoner. Resultatene for 2009 vil bli presentert i forbindelse sluttrapporten som leveres 15. februar.

I prosjektperioden er følgende oppnådd:
1) Det er utviklet et lokkemiddel som har 60% attraksjon på rødkinnet spyflue (kun 30% lavere enn maksimal attraksjon (kadaver)).
2) Feller for bruk i lofoten er utviklet og tilpasset tørrfiskindustrien.
3) Det er gjennomført bekjemping i 4 år hos 5 produsenter i Lofoten (viser redusert skade i bekjempingsområdene sammenlignet med kontrollområder).
4) Livssyklusen til fluene er studert for å forstå populasjonsdynamikken i Lofoten (dette forklarer den oppnådde effekten, og peker på forbedringspotensiale i bekjempingsstrategiene).
5) Bestandsutviklingen på Værøy er overvåket mens produsentene selv har foretatt bekjemping.
6) Det er beskrevet sesongvariasjoner i spyfluebestanden for å optimalisere fellebruk og fangstinnsats.
7) Interaksjoner mellom syn og lukt hos spyfluene er studert (peker på et ytterligere forbedringspotensiale i fangsteffektivitet).

Resultatoppnåelse fra Tørrfiskforums koordinering av prosjektet
Formålet med koordineringsprosjektet har vært å sikre koordinering, fremdrift og spredning av resultater i arbeidet med bekjempelse av fluemark for å sikre at man lykkes med å redusere tapene fra spyflue.

Gjennom prosjektet har Tørrfiskforum sikret at det har blitt rekruttert interesserte bedrifter. Forumet har lagt til rette for en koordinert bekjempelse på utvalgte lokaliteter, og gjennom møter i styringsgruppen og med deltagende bedrifter bidratt til å sikre fremdriften i arbeidet.

Formidling
Det er utarbeidet fire fakta-ark som er sendt til bransjen. Når sluttrapporten foreligger 15. februar 2010 vil det utarbeides et nytt fakta-ark som oppsummerer resultatene fra hele prosjektperioden, samt beskriver anbefalte tiltak for næringen i den videre bekjempingen av fluemark.

Det er skrevet to artikler Fisk Industri og Marked om prosjektet. Det vil videre arbeides for å få inn en ny artikkel i fagbladet i forbindelse med at prosjektet avsluttes 15. februar.

Resultater fra prosjektet er også formidlet gjennom innlegg på samlinger i Tørrfiskforum i 2006, 2007 og 2009. Prosjektleder Anders Aak skal også holde et innlegg om resultatene fra prosjektet på samling i Tørrfiskforum 7. mai 2010 på Værøy
Spyfluer gjør stor skade på tørrfisk som henges i Lofoten. De økonomiske tapene for produsentene kan variere fra 7 til 20 mill. kr pr. år.

Formålet med koordineringsprosjektet er å sikre koordinering, fremdrift og spredning av resultater i arbeidet med bekjempelse av fluemark.
Ved en vellykket gjennomføring av prosjektet kan man redusere tapene fra spyfluer til et minimum.

 

keyboard_arrow_up