Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

573012

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 573012
Status: Avsluttet
Startdato: 01.01.2006
Sluttdato: 30.06.2008

On-line måling av fett og farge i hel laks

????? Sluttrapport 16.09.2009 14:41:26:
Fett og pigmentkonsentrasjonen er av de viktigste kvalitetsegenskapene i filet fra oppdrettslaks.
Målsetningen for dette prosjektet har vært å utvikle et instrumentelt system som kan brukes til on-line/ at-line måling av fett og pigment i hel og gjerne levende laks. Det has vært et samarbeid mellom Fiskeri og Havbruksnæringens Landsforening, Matforsk, SINTEF IKT, Akvaforsk og bedriftene Skretting ARC, Nordlaks AS, Aquagen AS Marine Harvest AS og QVision AS. Problemstillingen er komplisert ved at fett og pigment er ujevnt fordelt i fisken, men først og fremst fordi skinnet absorberer det meste av lyset og gjør det krevende å få gode signaler fra muskelen inne i fisken, Et prototype instrument ble satt sammen tidlig i prosjektperioden. Instrumentet baserer seg på optisk spektroskopi i det synlige og nær-infrarøde området(NIR), og skiller seg fra andre lignende instrumenter ved at det brukes meget kraftig belysning, det er raskt, robust og godt egnet for industrielt bruk. Det er Sintef IKT som har designet og konstruert dette instrumentet i samarbeid med Matforsk.
I løpet av prosjektperioden er instrumentet testet ut på levende, slaktet pre-rigor og post-rigor laks. Det er også gjort målinger på fileter. Forsøkene er primært gjort hos bedriftene Skretting ARC og Aquagen, samt på sjøanlegget til Akvaforsk. Opp mot 7000 levende fisk er målt i prosjektperioden. Resultatene viser at det er mulig å  måle fettinnholdet i hel levende laks med en nøyaktighet på ca ± 1 % poeng, noe som er meget tilfredsstillende. Det har vist seg vesentlig vanskeligere å måle pigmentinnholdet i hel fisk. Resultatene har vært varierende fra forsøk til forsøk, og ved prosjektslutt har vi oppnådd lovende, men ikke så gode og stabile resultater som vi håpet. Resultatene viser at det er viktig å måle på det rette stedet på fisken for å få både gode nok signaler og målinger som gjenspeiler det faktiske pigmentinnholdet. Det er viktig å få nok synlig lys gjennom skinnet, og instrumentet har vært under kontinuerlig utvikling i prosjektperioden for å oppnå dette. Vi er såpass nær en mulig løsning at arbeidet vil fortsette etter prosjektets sslutt for å oppnå tilfredsstillende målinger også av pigment.
Resultatene underveis i prosjektet har vært såpass gode at Qvision AS jobber med kommersialisering av et instrument som kan brukes av oppdrettsindustrien. Første prototype av dette kommersielle instrumentet er ventet å være klan ti! kalibrering og uttesting høsten 2008.


16.09.2009 14:41:26 Sluttrapport:
Fett og pigmentkonsentrasjonen er av de viktigste kvalitetsegenskapene i filet fra oppdrettslaks.
Målsetningen for dette prosjektet har vært å utvikle et instrumentelt system som kan brukes til on-line/ at-line måling av fett og pigment i hel og gjerne levende laks. Det has vært et samarbeid mellom Fiskeri og Havbruksnæringens Landsforening, Matforsk, SINTEF IKT, Akvaforsk og bedriftene Skretting ARC, Nordlaks AS, Aquagen AS Marine Harvest AS og QVision AS. Problemstillingen er komplisert ved at fett og pigment er ujevnt fordelt i fisken, men først og fremst fordi skinnet absorberer det meste av lyset og gjør det krevende å få gode signaler fra muskelen inne i fisken, Et prototype instrument ble satt sammen tidlig i prosjektperioden. Instrumentet baserer seg på optisk spektroskopi i det synlige og nær-infrarøde området(NIR), og skiller seg fra andre lignende instrumenter ved at det brukes meget kraftig belysning, det er raskt, robust og godt egnet for industrielt bruk. Det er Sintef IKT som har designet og konstruert dette instrumentet i samarbeid med Matforsk.
I løpet av prosjektperioden er instrumentet testet ut på levende, slaktet pre-rigor og post-rigor laks. Det er også gjort målinger på fileter. Forsøkene er primært gjort hos bedriftene Skretting ARC og Aquagen, samt på sjøanlegget til Akvaforsk. Opp mot 7000 levende fisk er målt i prosjektperioden. Resultatene viser at det er mulig å  måle fettinnholdet i hel levende laks med en nøyaktighet på ca ± 1 % poeng, noe som er meget tilfredsstillende. Det har vist seg vesentlig vanskeligere å måle pigmentinnholdet i hel fisk. Resultatene har vært varierende fra forsøk til forsøk, og ved prosjektslutt har vi oppnådd lovende, men ikke så gode og stabile resultater som vi håpet. Resultatene viser at det er viktig å måle på det rette stedet på fisken for å få både gode nok signaler og målinger som gjenspeiler det faktiske pigmentinnholdet. Det er viktig å få nok synlig lys gjennom skinnet, og instrumentet har vært under kontinuerlig utvikling i prosjektperioden for å oppnå dette. Vi er såpass nær en mulig løsning at arbeidet vil fortsette etter prosjektets sslutt for å oppnå tilfredsstillende målinger også av pigment.
Resultatene underveis i prosjektet har vært såpass gode at Qvision AS jobber med kommersialisering av et instrument som kan brukes av oppdrettsindustrien. Første prototype av dette kommersielle instrumentet er ventet å være klan ti! kalibrering og uttesting høsten 2008.
keyboard_arrow_up