Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

900088

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900088
Status: Avsluttet
Startdato: 01.09.2008
Sluttdato: 31.12.2008

Informasjonstiltak for slakting av laks

I moderne matproduksjon har dyrevelferd nærmest blitt en forutsetning for god økonomi, og hvor trivsel er en viktig faktor. I akvakultur er fokus på fiskevelferd i ferd med å endre vårt produksjonsopplegg, da dette er en viktig forutsetning for produksjon av mat av høy kvalitet. I tillegg er både offentlig lovverk og kundekrav med på å fremskynde en utvikling hvor nye produksjonsmetoder endres og etableres i næringen.

I en verdikjedeproduksjon på 2 til 3 år, fra avl og rognproduksjon, settefisk, oppdrett av matfisk, transport og slakting, og videre til kunde og konsum i markeder over hele verden er topp kvalitet og god fiskevelferd et viktig fundament i en fremtidsrettet næring.

Norsk havbruksnæring tar alle disse utfordringene på alvor og stiller krav til egen kompetanse og velferdstilpasset teknologi i alle ledd. Etisk avliving av fisk er en del av dette og har vært grunnlaget for en stor satsing på omlegging av slaktemetoder i havbruksnæringen.

Denne brosjyren er utdrag av resultater fra en rekke prosjekter de siste årene gjennomført i regi av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF) sitt program Handlingsplan for laks ledet av FHL.

Informasjonsbrosjyren “Moderne slakting av laks” er sendt ut til norske laksebedrifter. Brosjyren er oversatt, og det vil bli lagt ut en engelsk versjon. 

Det er behov for å lage en samlet fremstilling eller et kompendium som inneholder de vesentligste krav til slakteprosessen for å tilfredsstille bestemmelsene i slakteforskriften. Dette skal bruks som grunnlag for opplæring i bedriftene og som grunnlag for dokumentasjon overfor mattilsyn og kunder. I kompendiet skal det legges vekt på å sikre god fiskevelferd og kvalitet på produktet.

Å bidra til bedre fiskevelferd og kvalitet ved slakting av laks gjennom å informere næringen, tilsynet og myndigheter.

Nytten ligger i økt kompetanse hos brukere i slakterier og tilsynsmyndigheter.

Det skal på grunnlag av forskning på området slakting av laks - fiskevelferd og kvalitet lages et informasjonskompendium.

Informasjon til alle deler av bransjen er viktig, og dette vil bidra til at resultatene av forskning på fiskevelferd og kvalitet blir gjort kjent.

Prosjektet leverer et produkt som formidles til alle interesserte parter.
keyboard_arrow_up