Til innholdet

Prosjektnummer

900225

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900225
Status: Avsluttet
Startdato: 01.01.2009
Sluttdato: 31.12.2009

Foredling av laks: Informasjonsformidling i 2009

Formidling av resultater fra forskning på kvalitet av laks ble gjennomført som planlagt. I løpet av 2009 ble det gjennomført to hovedsamlinger med god deltakelse fra næringen, forskningsmiljø og andre fagmiljø.  Det ble arrangert et fagmøte i forbindelse med utgivelse av evaluering av slaktemetoder. 
 
Det ble utgitt faktaark for bedømmelse av tekstur og for kvalitet og holdbarhet i tillegg til faktaark om sammenheng mellom foring og tekstur i laksefilet. 
 
Prosjektleder har deltatt på møte med Marinepack, Aqua Nor-messen, Trygg Mat-dag, Sjømatdager og andre konferanser. 
  • Referat fra møte om slakting av laks
    Presentasjon av rapport fra evaluering av slaktemetoder ble prensentert på samling på Gardemoen. Deltakelse på møtet fra slakterier, forskningsmiljø, mattilsyn og næringsorganisasjoner.
Foredling av laks forventes å få enda større betydning enn det har hatt til nå. Forskning knyttet til sentrale problemstillinger for næringen har vært viktige og det har vært stor oppslutning om de arrangementer som ble gjennomført. For 2009 settes det i verk prosjekter under en ny strategi som ble gitt navnet “Kvalitet fra avl til gaffel” (FHF-900265). Satsingen skal arbeide med utfordringer på kvalitet i sluttproduktet laks sett i lys av den forhistorien fisken har helt fra tidligste start. Det er opprettet en styringsgruppe for foredling av laks som følger opp strategien. 

I januar ble det gjennomført arbeidsmøte med tema fastere laks hvor resultater fra FHF-prosjektet “Kartlegging av faktorer som påvirker tekstur i laks” ble lagt frem (FHF-900086). På samlingen ble det bestemt tidspunkt for en foreløpig avslutning av prosjektet hvor en skal legge frem resultater og vise til tiltak som kan forbedre tekstur i laksefilet. 

Innenfor området slakting av laks har det også vært en presentasjon av resultater fra kartlegging av ulike slaktemetoder. Dette vil bli fulgt opp i løpet av året for å sikre at det kjennskap til konsekvensene ved slaktemetoder på fiskevelferd og kvalitet. 
• Å formidle resultater fra prosjekter i samlinger.
• Å utgi informasjonshefter til bransjen.
• Å presentere resultater av prosjekter i sammenhenger hvor det har betydning for praktisering av regelverk.
Bransjen har nytte av at det formidles resultater fra prosjekter hvor en kan utnytte dette til å bedre kvalitet og lønnsomhet i egen bedrift.
 
For laksebransjen vil det bli arrangert flere samlinger med ulike tema i løpet av 2009. En hovedsamling med tema tekstur og filetkvalitet skal gjennomføres i juni.  Det ble gjennomført møte om slakting i mars 2009.

I etterkant av samlingene skal det lages informasjonsfoldere for bedømmelse av kvalitet og der hvor det er kommet frem resultater som har stor betydning og interesse for bransjen. 
• Samling tekstur i januar 2009.
• Slaktemøte i mars 2009.
• Hovedsamling tema kvalitet fra avl til gaffel i juni 2009.
• Informasjonshefter fortløpende etter avsluttede prosjekt.
keyboard_arrow_up