Til innholdet

Prosjektnummer

900314

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900314
Status: Avsluttet
Startdato: 07.09.2009
Sluttdato: 15.12.2009

Strategiplan for filetprodukter av hvitfisk 2010–2013

Prosjektgjennomføringen ble forsinket i forhold til fremdriftsplanen. I utgangspunktet skulle den nye handlingsplanen foreligge i desember 2009. Prosjektgjennomføringen ble imidlertid endret i samråd meg Faggruppe filet hvitfisk. Handlingsplan for FoU-aktiviteter for filetprodukter av hvitfisk 2010-2013 ble ferdigstilt i august 2010.

I forbindelse med strategiarbeidet ble det gjennomført et arbeidsmøte (workshop) i Tromsø 27. oktober 2009 der alle næringsaktørene var invitert. På møtet la forskerne frem skisser til prosjekter og programmer, og næringsaktørene kom med sine innspill til hvilke FoU-områder som skulle prioriteres for perioden 2010–2013.

Etter møtet deltok Faggruppe filet hvitfisk aktivt i strategiprosessen. Med bistand fra Nofima ble det utarbeidet en SWOT (strengths, weaknesses, opportunities and threats)-analyse av norsk hvitfisknæring. Faggruppen prioriterte så kortsiktige og langsiktige FoU-satsinger med bakgrunn i SWOT-analysen.
Faggruppe filet hvitfisk (tidligere Filetforum hvitfisk) har vært i drift siden 2000. Gjennom faggruppen/forumet har det blitt gjennomført prosjekter knyttet til bl.a. automatisering, fangstbasert akvakultur, levende hyse, loddetorsk og kvalitet, miljøsertifisering, produktutvikling av restfilet, pumping av fisk og temperaturstyring fra fangst til marked.
 
Arbeidet har de senere årene vært konsentrert om FoU-aktiviteter knyttet til Handlingsplan for ferskfisk. I handlingsplanen legges det opp til at en satsing på ferske produkter skal bidra til å posisjonere norsk fisk i konkurranse med lavkostland. I arbeidet legges det vekt på distribusjon og kvalitet. I FHFs handlingsplan for 2009 heter det at fondet viderefører satsingen for å få en bedre utnyttelse av råstoffet til godt betalte produkter. Videre at det skal satses på å sikre en gjennomgående høy kvalitet på hyse, samt levendefangst og kvalitet.
 
FHFs målsetning innenfor Handlingsplan for ferskfisk i 2009 er som følger:
• fremme bedre temperaturstyring fra fangst til marked
• fremme produktutvikling av restfilet
• forberede kvalitetssikring av hyse som råvare til fersk filet
• fremme økt foredling av ferske produkter med bakgrunn i fangstbasert havbruk

Høsten 2009 overtar Frank Jakobsen ansvaret for faggruppen og arbeidet med Handlingsplan for ferskfisk. Det er en god anledning til å oppsummere statusen i FoU-aktivitetene, og sammen med næringsaktørene og forskningsmiljøer utarbeide strategier for FoU-satsingen for 2010–2013. Et av målene i arbeidet med strategiplanen er å se FoU-aktivitetene i et langsiktig perspektiv gjennom større satsinger.
 
I arbeidet med strategiplanen vil man beskrive muligheter og utfordringer knyttet til å øke lønnsomheten i næringen, og prioritere hvilke FoU-områder det skal arbeides med i 3-års perioden.
Å utarbeide en strategi for Handlingsplan for ferskfisk for perioden 2010–2013. I arbeidet med planen vil det legges vekt på å gjennomføre FoU-aktivitetene gjennom større satsinger.
Nytteverdien av prosjektet vil være at man sikrer at FoU-aktivitetene i Handlingsplan for ferskfisk prioriteres etter en langsiktig strategi som vil gi grunnlag for økt verdiskaping og lønnsomhet.
Selskapet Team2 vil være prosesskonsulent i arbeidet med strategiplanen. Det vil også utarbeide strategiplanen med bakgrunn i de prioriteringer som bransjen gjør.
 
Det vil først bli gjennomført møter med faggruppen, utvalgte forskningsmiljøer, sentrale næringsaktører og leverandører til bransjen. På møtene ønsker man å få kartlagt hvilke områder som bør prioriteres i det fremtidige FoU-arbeidet. Med bakgrunn i disse i møtene skal det gjennomføres et arbeidsseminar der næringsaktørene inviteres. På møtet vil forskerne legge frem skisser til prosjekter og programmer, der næringsaktørene prioriterer hvilke FoU-områder det skal satses på i perioden 2010–2013.
 
Faggruppe filet hvitfisk vil ha en sentral rolle både i forbindelse med å planlegge den faglige rammen for seminaret, samt i utformingen og kvalitetssikringen av den ferdige strategiplanen.
Det vil bli utarbeidet en rapport fra prosjektet som spres til aktuelle aktører innen forskning, næring og finansiering. Rapporten legges ut på FHF sin hjemmeside.
keyboard_arrow_up