Til innholdet

Prosjektnummer

900435

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900435
Status: Avsluttet
Startdato: 01.03.2010
Sluttdato: 01.09.2011

Karakterisering av råstoffegenskaper hos økologisk laks

Analyser av kvalitet for å sammenligne egenskaper til økologisk laks med vanlig laks viste at økologisk laks var fastere og rødere i kjøttet, væsketapet ved lagring var lavere og inneholdt mer av de gunstige flerumettede fettsyrene EPA og DHA.

Dette forprosjektet har tatt for seg fisk slaktet i et relativt kort tidsvindu, og gir et bilde av hvordan kvaliteten på fisken var i en gitt periode. I fremtidige studier vil det kunne være interessant å følge sammenlignbare grupper av økologisk- og konvensjonelt produsert laks over tid for å kartlegge om det er variasjon i kvalitet som følge av biologiske samt sesong/miljømessige variasjoner.

Det finnes et økende marked for økologiske matprodukter generelt i Europa, og økologisk laks er ett av slike produkter. Per dags dato finnes ingen faglig dokumentasjon eller karakterisering av råstoffegenskapene til økologisk laks. Vil denne laksen stille andre krav til prosessbetingelsene ved videreforedling, enn kravene til konvensjonell laks? Det er tildelt 6 nye oppdrettskonsesjoner for økologisk laks i Norge i 2010. Tilbudet av økologisk laks vil med andre ord øke på sikt, og det er da nødvendig med kunnskap om råstoffegenskapene til denne typen laks for å kunne utnytte laksen på en optimal måte ved foredling.
Å foreta en innledende studie for å dokumentere råstoffegenskapene hos økologisk laks.
Ny kunnskap om råstoffet økologisk laks vil bli generert.
Filétkvaliteten av økologisk og konvensjonelt produsert laks vil bli kartlagt og sammenlignet. Det vil bli benyttet laks fra to ulike vektklasser fra to oppdrettere som har produksjon av begge typer laks. Det vil bli vektlagt å benytte laks fra sammenlignbare populasjoner.
 
Kjemisk sammensetning og karakterisering av kvalitetsmessige egenskaper vil evalueres av Nofima Marin og Nofima Mat. Resultatene fra prosjektet vil bli sammenfattet i en sluttrapport når resultatene foreligger.
Resultatene fra prosjektet vil bli sammenfattet i en sluttrapport når resultatene foreligger.
keyboard_arrow_up