Til innholdet

Prosjektnummer

900583

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900583
Status: Avsluttet
Startdato: 15.12.2010
Sluttdato: 01.06.2011

Verdiskaping i kystsonen: Forskning, forvaltning og kunnskapsbehov, konferanse 2011

Kystsonekonferansen ble vurdert som en produktiv og innholdsrik samling av FoU-koordinator Sandberg. Det var en rekke gode foredragsholdere, gode diskusjoner og engasjerte innspill. Man kom et godt stykke videre med å definere fremtidens utfordringer for kystsonen, noe som var en målsetting med prosjektet.
 
Sett fra et FoU-perspektiv, fikk man til en meget god gjennomgang av pågående og nye forskningsprosjekter som kommer til å gjøre sin nytte for både næring og kystsamfunn, i følge Sandberg.
 
Konferansen fungerte også som en nyttig møteplass for de rundt 100 frammøtte fiskere, oppdrettere, forvaltere og forskere. Ny aktuell kunnskap ble utvekslet, og konferansen vil bidra til oppstart av nye relevante FoU-prosjekter. Listen over temaer og innspill som ble diskutert i Svolvær var lang, og foredragene tok for seg et bredt spektrum av temaer knyttet til kystsoneforskningen.
 
For å nevne noen eksempler, så holdt Peter Gullestad fra utvalget med samme navn, et viktig foredrag om Effektiv og bærekraftig arealbruk i havbruksnæringen, og man fikk innsikt i Astafjordprosjektets status samt de videre planene fremover. Ellers var det foredrag som omhandlet alt fra petroleum og vindkraft, til nye marine grunnkart og forurensning fra ny gruvevirksomhet, så diskusjonene favnet bredt.

Det ble for øvrig holdt innlegg fra Havforskningsinstituttet, SINTEF Fiskeri og havbruk, Kleiva Fiskefarm, NFH, Fiskeridirektoratet, Fiskeri- og kystdepartementet, Fiskarlaget, Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB), Norges Fiskarlag, FHL, FHF, Nofima og Norges geologiske undersøkelse.

Alle foredragene og deltagerliste er tilgjengelige på FHFs nettsider.
FHF arrangerte en større konferanse om forskning og verdiskaping i kystsonen i Bergen i 2007, med ca. 130 deltagere. I FHFs handlinsplan for 2011 legges det opp til å arrangere en tilsvarende konferanse. Nærmere bestemt står det i handlingsplanen at FHF har som målsetting å "arrangere en større konferanse som skal formidle resultater av ny kystsoneforskning til fiskeri- og havbruksnæringen, og diskutere hva kunnskapsgrunnlaget for forvaltning av kystsonen bør være i 2020 – og hvordan vi kommer dit".
Å arrangere en større konferanse med målsetting om å:
a) formidle resultater av aktuell kystsoneforskning i regi av FHF og andre.
b) diskutere hva kunnskapsgrunnlaget for forvaltning og næringsutøvelse i kystsonen bør være i 2020 – og hvordan man kommer dit.
c) gjennom dette bidra til bedre sameksistens og økt verdiskaping i kystsonen.
Konferansen vil være en nyttig møteplass mellom fiskere, oppdrettere, forvaltere og forskere. Konferansen skal formidle ny aktuell kunnskap, samt bidra til oppstart av nye relevante FoU-prosjekt.

Målsettingen er at dette kan bidra til bedre sameksistens mellom fiskeri- og havbruksnæring, bedre miljøtilpasning og økt verdiskaping i kystsonen.
FHFs faggruppe for kystsoneforskning vil fungere som programkomité for konferansen. Jan Henrik Sandberg vil være ansvarlig for selve arrangementet, og stå for den praktiske gjennomføringen. Det legges opp til 2 telefonmøter i programkomiteen vinteren 2011. 
 
Arrangementet vil finne sted 7.–8. april 2011 på Thon Hotell Lofoten i Svolvær (se: http://www.thonhotels.no/lofoten). Konferansen vil bli arrangert i forbindelse med messen Lofot-Fishing. 
Konferansen vil bli bredt annonsert på forhånd på aktuelle nettsider og i fiskeripressen, samt gjennom kanalene til LofotFishing-messen.

Resultatene av konferansen, inkludert innlegg, vil bli lagt ut på FHFs nettsider, Fiskeridirektoratet og aktuelle organisasjoner.
keyboard_arrow_up