Til innholdet

Prosjektnummer

900653

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900653
Status: Avsluttet
Startdato: 01.06.2011
Sluttdato: 30.09.2012

Tekstur og fett i laksefilet

FHF har i en årrekke jobbet for å finne årsaker til at teksturproblemer oppstår og for å identifisere tiltak som bidrar til at laksefiletene bevarer god fasthet. Resultater fra forskningen har vist at teksturen påvirkes gjennom hele produksjonen; fra genetisk opphav, miljø, fôr og fôring, slaktemetode, oppbevaring og bearbeiding.
 
I dette prosjektet ble det gjennomført et fôringsforsøk ved Nofimas sjøanlegg på Averøy fra mai 2011 til mars 2012. Innledningsvis ble det produsert  individmerket laks med ulik energistatus og vekstpotensial (mai–aug) ved å gi laksen fôr med ulikt fett og proteininnhold og ulik fôring. I august ble laks fra de ulike regimene blandet likt i 12 nøter, og tildelt følgende forsøksfôr:
• Kontroll: Standard sammensetning av fôrolje (30 % marin og 70 % raps). Standard protein
• Marin+: Høyt nivå av marin olje (70 % marin & 30 % raps). Standard protein
• Protein+: Standard sammensetning av fôrolje. Ekstra innblanding av 2,5% protein

Resultater fra prosjektet viste at:
• Laks prioriterer å lagre fett om høsten heller enn å forbruke det til energi. Dersom fettlagrene er lave ved inngangen til høsten, vil fisken spise seg opp, vokse raskt og få økt risiko for å utvikle teksturproblemer.
• Fettretensjonen i muskel var på 48 % i august-oktober mot 24 % i desember–mars. Det betyr at nesten halvparten av fôrfettet ble lagret i fileten om høsten, mot en fjerdepart om våren.
• Deponering av EPA og DHA fra fôret er høy om høsten, ettersom laksen bygger opp fettlagrene i denne perioden. Prosjektets resultater viste at “utvasking” av EPA og DHA var langsom når laksen fikk et fôr med lavt innhold av marine oljer. Bærekraftig utnyttelse av kostbar marin fôrolje, vil være å benytte høyere nivå av EPA og DHA om høsten, og heller ha lavt nivå om våren da fettet hovedsakelig forbrennes. Slik vil sesongfôring øke omega-3-utbyttet fra fôret.
• Det er trolig at laks tåler høye innblandinger av planteoljer i fôret, så lenge oljeblandingen er velbalansert. Resultatene fra Nofima tyder på at en oljeblanding bestående av 70 % rapsolje er noe høyt for optimal fiskehelse i et fett fôr med relativt lite protein til stor laks.
• God helsestatus gjør fisken bedre rustet til å takle stress og bevare god filétkvalitet.
• Resultatene tydet på at det er mulig å stimulere til bygging av mer muskel og en mer robust muskel ved å gi laksen ekstra protein tidlig i livet, for så å gå over til et standard fôr. Dette er ny kunnskap. Optimalt tidsvindu for å stimulere til kraftigere muskelbygging (økt filétutbytte/fastere filét) bør defineres; for eksempel vurdere varighet og om tidsvinduet kan skyves over i ferskvannsfasen, som vil være en rimeligere strategi.
• Ekstra innblanding av proteiner (2,5 %) i et standardfôr ga redusert gaping, forbedret fasthet og fiskehelse, samt økt slakteutbytte (+0,9 %) og filétutbytte (+1,6 %).
Det er avgjørende at kvalitet av laks tilfredsstiller kundenes forventninger og spesifikasjoner. Kvaliteten av norsk laksefilet er jevnt over god, men høsten kan være en problematisk periode med sviktende filetkvalitet. Det er ukjent om mekanismer knyttet til vesentlig fettdeponering eller kompensasjonsvekst kan være årsak til sviktende filetfasthet om høsten. Videre stilles det spørsmål om energilagrene i laksen ved inngangen til høsten påvirker vekstmønsteret og opplevd bløthet av filet.
Å undersøke følgende:
1. Påvirkes fettdeponering om høsten av laksen energistatus?
2. Fremmer rask tilvekst om høsten uønsket bløthet av filet?
3. Er det sammenheng mellom energistatus ved inngangen til høsten og tilvekst, fettdeponering og fasthet/bløthet av filet?
4. Kan vi oppnå fastere laksefilet ved å gi fisken spesifikke ingredienser basert på restråstoff fra villfisk (spesielt fiskeskinn)?
5. Kan vi utnytte laksens evne til deponere fôrfett om høsten til å øke utbyttet av marint omega-3 fra fôret?
Kunnskapen om optimalt nivå av næringsstoffer er av verdi for hele verdikjeden fra fôrprodusent til oppdretter, prosessering og konsument.

Forutsigbar filetkvalitet er viktig for lønnsomheten i hele verdikjeden. Produksjon av god stabil kvalitet skaper konkurransefortrinn og grunnlag for langsiktige og gode kontrakter med lojale kunder samt verdifull informasjon om den sannsynlige inntektsstrømmen for bedriften.

Resultatene vil gi kunnskap om årstidsavhengig innblanding av marine oljer som er viktig for å sikre kostnadseffektiv og bærekraftig utnyttelse av begrensede marine oljer fra fiskeriene.

Vektlegging på bærekraftig utnyttelse av begrensede marine oljer og økt utnyttelse av biråstoff fra fiskeriene vil bidra til positiv omdømmebygging for Norge som oppdretts- og fiskerinasjon.

Kunnskap om betydningen av veksthastighet for fastheten i filet er nyttig og etterspurt. Implikasjoner fra prosjektet kan være anbefalinger for å styre tilveksten i perioden før slakting.

Kunnskap om betydningen av fiskens energistatus ved inngangen til høsten for vekst, fettakkumulering: Implikasjoner fra prosjektet kan være anbefalinger mht ønskelig fettnivå i filet ved inngangen til høsten for å oppnå god vekst og samtidig god kvalitet. F.eks. kan vi få indikasjoner på om fettnivået i laks i Finnmark bør økes gjennom våren for å begrense spurtvekst og bløt filet om høsten og om fettnivået i laks fra Hordaland bør reduseres for å hindre vekststagnasjon om høsten.
Prosjektet har tre faser:

Fase 1: mai 2011 til august 2011
Laks med en gjennomsnittsvekt på ca 1 kg merkes med elektronisk merke (individmerket, Pit-tag) og fordeles i 3 nøter, 650 laks per not.

Laksen i de ulike nøtene får standardfôr med hhv.
A) 36–38% fett
B) 18% fett
C) ½ rasjon av fôr B

Med et slikt design vil vi produsere fisk med svært ulikt utgangspunkt ved inngangen til høsten:
A) Laks med høyt fettinnhold
B) Laks med lavt fettinnhold
C) Laks med lavt fettinnhold og et stort potensial for kompensasjonsvekst

Mengden marin olje vil være tilsvarende for fôr A og fôr B. Fisk tas ut til analyse ved oppstart og i juli. I august vil rundvekt, lengde og fettinnhold bli målt i hver enkelt fisk (måling av levende fisk). Det tas ut et utvalg fisk fra hver behandling til ulike registreringer og analyser (se tabell 1).

Fase 2: august 2011 til desember 2011
Laksen fra de ulike nøtene fordeles jevnt i nye 9 nøter, 3 nøter for hver av 3 fôrbehandlinger. I tillegg til å kjenne fiskens forhistorie ut fra Pit-tag-merket som sitter i buken på fisken, så vil hver laks få et utvendig framerke, for eksempel farget “flagg” festet på ryggfinnen slik at det skal være enklere å skille fisken fra de ulike behandlingene i Fase 1. Fôrene som vil bli benyttet vil være:
A) Kun marin olje med høyt omega-3
B) Standard laksefôr med høyt nivå av rapsolje (70% raps/ 30% marin olje)
C) Fôr med høyt proteinnivå, evt fra biråstoff fra hvitfisk industrien (for eksempel skinn som har et naturlig høyt nivå av bl.a. aminosyrene arginin, glutamat, hydroksyprolin)

Hver av de 9 nøtene vil ha individmerket fisk med svært ulikt utgangspunkt, produsert i fase 1.

Det tas ut fisk til analyse i oktober og i desember. Utvikling i fettinnhold og kondisjonsfaktor blir fulgt for hver enkelt fisk. Fettinnholdet måles ved bruk av NIR som er en målemetode som gjør det mulig å måle på levende fisk. Vi får derved mulighet til å kartlegge utviklingen i fettinnhold gjennom produksjonen for hver enkelt fisk som respons på fôrbehandling og tilveksthastighet.

Det tas ut et utvalg av fisk til kjemiske analyser (spesielt fettnivå og fettsyreprofilen blir fulgt nøye i ulike vev), helsemarkører, tekstur og gaping. Fisken fra de ulike gruppene (A, B, C) fra fase 1 vil være representert ved uttakene fra hver not. På den måten vil vi få kunnskap om hvorvidt laksens energitilstand ved inngangen til høsten påvirker fettakkumulering, tilvekst og kvalitet (spesielt tekstur) – og om det eventuelt finnes samspill mellom fiskens status ved inngangen til høsten og respons på fôrsammensetning - vil for eksempel laks med uttalt kompensasjonsvekst være utsatt for å utvikle bløt muskel og har laks med ekstrem vekst et særlig høyt proteinbehov. Man vil også få kunnskap om det å gi laksen et fôr med et høyt nivå av marine oljer om høsten kan være en kostnadseffektiv og bærekraftig strategi for å utnytte de begrensede marine oljeressursene som er tilgjengelige for bruk i laksefôr.

Fase 3: desember 2011 til april 2012
Laks fra henholdsvis Høy omega-3 og Høy rapsolje-behandlingen blir blandet i nøter i videreføringen slik at laksen enten får det samme fôret som den fikk gjennom høsten, eller at den skifter oljekilde, fra omega-3 til raps / fra raps til omega-3. Et slikt design vil gi oss verdifull informasjon om utskiftingshastigheten av fettsyrer gjennom vinteren. For eksempel vil vi få kunnskap om hvor mye av omega-3-oljen som er akkumulert gjennom høsten vil være konservert i fileten i april (estimert slaktevekt 5 kg) dersom laksen går videre på rapsolje.

Laks vil bli tatt ut til analyse i februar og april. Fettnivå og fettsyreprofil vil bli analysert, andre kjemiske analyser, helsemarkører, tekstur, fettavrenning og farge.
Formidling av oppnådde resultater underveis i prosjektet vil bli vektlagt slik at næringen kan være kjent med kunnskapsstatus og slik at ny kunnskap kan implementeres raskt i næringen.

Resultater fra prosjektet vil presenteres i møter med styringsgruppen for prosjektet samt i møter arrangert i regi av Filetforum Laks. Referansegruppen skal i tillegg holdes orientert i form av skriftlige rapporter i henhold til fremdriftsplanen. I tillegg skal resultater publiseres i egnede medier etter hvert som de foreligger slik at medlemmene i FHF er orientert om status og oppnådd kunnskap i prosjektet.
keyboard_arrow_up