Til innholdet

Prosjektnummer

900857

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900857
Status: Avsluttet
Startdato: 17.12.2012
Sluttdato: 30.04.2013

Komplettering av prosessutvikling: Verifisering av ny alternativ metode for behandling av kategori 2-fiskebiprodukter

En ny alternativ metode for prosessering av kategori 2-biprodukter av fisk har vært under utvikling. Som et ledd i utviklingen er det i prosjektet gjennomført en verifisering av metoden. Metoden består av oppmaling og maursyrebehandling av fisken ved pH ≤4 i ≥24 timer før varmebehandling av fiskeensilasje med partikkelstørrelse ≤10 mm ved ≥85 °C i ≥25 minutter. Metoden er vurdert av EFSA (BIOHAZ-panel) som konkluderte at risiko knyttet til patogener i biprodukter fra akvakultur ville bli tilstrekkelig redusert hvis kravene i en definert HACCP-plan for produksjonsprosessen lot seg gjennomføre i fullskala.

Rapporten beskriver en serie produksjonsforsøk som viste at HACCP-planen var gjennomførbar under realistiske forhold i et fullskala fabrikkanlegg, og at relevante patogener ble inaktivert gjennom prosessen. 20 batcher er produsert, og prøver fra ensilasje og sluttprodukt er tatt ut og analysert for Salmonella, Enterobacteriacea og C.perfringens. Alle resultater var negative. Anaerobe sulfitreduserende bakterier ble analysert i prøvene. Konsentrasjonen i ensilasje varierte fra 1.100 til 130.000 per gram, mens varmebehandlingen medførte en gjennomsnittlig mer enn 3 log reduksjon av bakterietall. Reduksjonen er sammenlignbar med tidligere gjennomførte laboratorieforsøk med C.perfringens- og C.sporogenes-sporer. Alle produserte batcher av ferdigprodukt tilfredsstilte mikrobiologiske krav som benyttes til testing av inaktiveringseffekt fra nye produksjonsmetoder under metode 7 i Regulation (EC) 1774/2002. Basert på resultatene konkluderes det med at risiko knyttet til tilstedeværelse av patogene bakterier i kategori-2-biprodukt fra akvakultur vil bli adekvat redusert ved bruk av foreslått produksjonsprosess.
Det har siden november 2007 pågått en prosess for utvikling av ny alternativ prosesseringsmetode for behandling av kategori 2-biprodukt fra havbruksnæringen. Metoden gir anledning til å anvende kategori 2-materialet som fôr til pelsdyr, zoodyr, sirkusdyr, hundespann og lignende, Den kan anvendes til produksjon av biogass og som gjødsel eller jordforbedringsmiddel m.m.

Den norske metoden for prosessering av kategori 2-fiskebiprodukter karakteriseres av følgende parametere/CCP: pH < 4 i ≥ 24 timer; partikkelstørrelse ≤10 mm; ≥85 °C i ≥25 minutter. Metoden har fått positiv evaluering av den europeiske vitenskapskomiteen EFSA under forutsetning av at HACCP-planen kan verifiseres i storskala. HACCP (Hazard analysis and critical control points) er et system for å sikre matproduksjon m.h.t. forurensning av mikroorganismer, fremmedstoffer og fremmedlegemer.
 
Historikken er som følger:
• Arbeidsgruppen ble etablert november 2007. FHL ved Gunn Harriet Knutsen har hatt hovedansvaret for prosessen i samarbeid med industriaktørene Hordafor AS, Scanbio AS og Akvaren AS.
• April 2008: Relevant informasjon, beskrivelse av og tilgjengelig dokumentasjon for metoden ble sammenstilt i en søknad som FHL sender til Mattilsynet for vurdering.
• April 2008–mai 2009: Metoden endres og søknaden revideres og tilleggsdokumentasjon på inaktivering av hhv. Cl. perfringens og Salmonella sp. Oversendes Mattilsynet. Forsøk er utført av Nofima Bergen, finansiert av Rubin.
• Juli 2009: FHL oversender nytt dokument med samlet oppdatert informasjon til Mattilsynet for godkjenning av ny metode.
• Mars 2010: Vitenskapskomiteen for mattrygghet i Norge kommer med en positiv uttalelse og konkluderer med at metoden inaktiverer aktuelle smittestoffer og at produktet er trygt å bruke.
• Høsten 2010: Mattilsynet oversender all dokumentasjon for metoden til den europeiske vitenskapskomiteen for mattrygghet EFSA for endelig vurdering.
• Mars 2011: FHL oversender via Mattilsynet EFSA all etterspurt tilleggsinformasjon sammen med resultatene av påkrevde nye forsøk som dokumenterer inaktivering av Cl. sporogenes. Forsøk er utført av Nofima Bergen, finansiert av Rubin.
• September 2011: EFSA kommer med en positiv uttalelse om at laboratorieforsøk dokumenterer at metoden inaktiverer aktuelle smittestoffer i tilstrekkelig grad, forutsatt at HACCP-planen lar seg gjennomføre i fullskalasproduksjon.

Konklusjon: Det som gjenstår for å få kunne få godkjenning til å bruke den nye metoden for prosessering av kategori 2-fiskebiprodukter, er å verifisere at HACCP- planen lar seg gjennomføre.

FHL har den forståelsen at når arbeidet med verifisering er utført, så gjenstå det ikke noe mer utviklingsarbeid for å kunne få godkjenning til å bruke metoden.

Dette prosjektet skal komplettere utviklingen av denne nye norskutviklet metode for prosessering av kategori 2-materiale fra fisk (dødfisk fra akvakultur). Kompletteringen består av å gjennomføre en verifisering av metoden gjennom en fullskalaproduksjon. Det vil bli utviklet en forenklet prosedyre og kvalitetssikringsmanual med HACCP-plan, samt analyse- og dokumentasjonsplan for gjennomføring av metoden. Verifiseringen er en forutsetning for at anlegg som ønsker å benytte metoden kan søke om å få nødvendig godkjenning. Nofima er valgt til å være faglig ansvarlig for gjennomføringen av prosjektet.
• Å dokumentere at den nyutviklede metoden, slik den er beskrevet med tilhørende HACCP-plan, kan verifiseres i fullskalaproduksjon, at relevante smittestoffer inaktiveres og at sluttproduktet er trygt.
• Å bidra til økt lønnsomhet for havbruksnæring og ensilasjebasert prosesseringsindustri gjennom reduserte kostnader og utvidelse av anvendelsesalternativer.
Metodeutvikling og verifisering vil komme hele akvakulturnæringen til gode, både primærproduksjonen i sjø som er pålagt å ha en forsvarlig dødfiskhåndtering på alle lokaliteter samt prosesseringsindustrien. Det er grovt regnet 60–80 000 tonn dødfisk som oppstår på lokalitetene årlig og som med den nye metoden kan prosesseres med et lavere energiforbruk, 85 °C kontra eksisterende metode med høytrykkssterilisering. Det vil også være et større marked for sluttproduktet da næringsverdien bevares bedre ved lavere oppvarmingstemperatur samt at en kan få adgang til flere land. Uansett prosesseringsmetode kan kategori 2-materiale ikke anvendes til vanlig dyrefôr, men det er lov å bruke det til pelsdyrfôr og lignende, til biogass, gjødsel, jordforbedringsmiddel m.m. På sikt kan den nye metoden føre til at dødfisk kan bidra til netto inntekter eller gå i null, istedenfor å være en utgiftspost for havbruksnæringen.

Det er stor interesse for metoden i ulike fagmiljø og industri i Norge som jobber med prosessering og anvendelse av organisk avfall, særlig med tanke på anvendelse til biogass og jordforbedringsmiddel. Metoden vil også kunne anvendes i alle EU-land og bidra til både muligheter for økt verdiskapning for europeisk havbruksnæring og trygg håndtering av dødfisk. I mange EU land er det fremdeles mest vanlig å grave ned eller å destruere kategori 2 fiskebiprodukter fra akvakultur, slik at mulighetene for verdiskapning ikke utnyttes. Det er et stort potensial med tanke på at EU prioriterer og stimulerer til en fremtidig vekst i havbruk.
Det skal gjennomføres en verifisering for å demonstrere at den beskrevne HACCP-planen er gjennomførbar i storskalaforhold. Denne verifiseringen utføres under vanlige forhold slik at det kan fremlegges dokumentasjon og logg'er på at alle CCP (pH, partikkelstørrelse, temperatur og tid) er overholdt. Det må gjennomføres sluttprodukttesting av alle prosesserte batcher med tanke på Cl. perfringens, Enterobacteriaceae og Salmonella sp.

Hovedaktiviteter
• Det utarbeides et forenklet HACCP, basert kvalitetsmanual som fokuserer på nøkkelfunksjonene som prosedyrer, instruksjoner, nødvendige dokumenter for registrering av kritiske kontrollpunkter og tiltakspunkter m.m.
• Dokumentasjon av kjøring av 4 batcher daglig i produksjonsdager 5 dager, det inkluderer logging av alle CCP og andre viktige prosesstrinn som mottak.
• Prøvetaking og analysering av alle batcher før og etter varmebehandling for parametrene Salmonella; Enterobacteriaceae; Cl.perfringens; og Anaerobe sulfittreduserende bakterier.
• Rapportering.

Resultatet av den skisserte verifiseringen vil komme all prosessindustri, som kan tenke seg å søke om å få godkjenning til å bruke metoden for kategori 2-fiskebiprodukter, til gode. Dette skjer ved at en kan vise til både EFSA-rapporten og verifiseringen som dokumentasjon. Slik en oppfatter det, så vil det for det enkelte anlegg da kun gjenstå å dokumentere for Mattilsynet at anlegget klarer å kjøre en slik produksjon, i form av en prøveproduksjon i et visst tidsrom.

Plan for verifisering er drøftet med Mattilsynet hovedkontor som ikke hadde ytterlige kommentarer.

Organisering
Prosjektleder og ansvarlig for arbeidet er Nofima. FHL og industriaktører er i styringsgruppen.

Arbeidet vil bli utført på Scanbio sitt anlegg i Lysøysund, Scanbio K2 AS, som er det anlegget i Norge som er best egnet til å utføre verifiseringen av metoden slik den er beskrevet. Oppstart er planlagt så fort som mulig i desember med rapportering i mars 2013.
Sluttrapport på engelsk skal være offentlig tilgjengelig gjennom publisering på Internett. Nofima formidler på forespørsel resultatene på relevante møter for næringen.
keyboard_arrow_up