Til innholdet

Prosjektnummer

901292

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 901292
Status: Avsluttet
Startdato: 30.09.2016
Sluttdato: 31.12.2017

Utstyr for omstabling av pallestabler

Prosjektet er et bidrag til økt lønnsomhet og bedret HMS i industrien gjennom å ha utviklet et system som erstatter tungt manuelt arbeid med omstabling av paller
​​• Hovedmålet var å utvikle en effektiv og automatisert teknologi for omstabling av nye paller. Dette​ for å oppnå økt HMS, redusert rutinemessig manuelt arbeid og en mer rasjonell produksjon. Dette er oppnådd, og med en kapasitet, som er godt over det som var forventet. 
• Installasjon av omstableren frigir arbeidskraft og har derfor høyt HMS-effekt, samtidig som den kan benyttes til pallemagasin til palleterer.
Sammendrag av resultater fra prosjektets faglige sluttrapportering
Det er utviklet ny teknologi for omstabling av nye paller. Omstableren er et tredelt (modulært) produkt med spiltter/snuer, oppstabler og buffersone med plass til 1–3 ferdig snudde pallestabler. 

Omstableren er også laget slik at den kan erstatte et pallemagasin til en ny eller eksisterende palleterer. Dette er nyttig fordi en da kan erstatte pallemagasinet med omstabler. Det frigir et tungt og ensidig arbeid for ansatte samtidig som det begrenser plassbruken.

Den nye teknologien er fleksibel og gjør at den lett kan tilpasses ulike sjømatanlegg. Omstableren kan benyttes ved alle typer bedrifter i sjømatnæringens som benytter nye trepaller i sin produksjon. Den kan også benyttes av havbruksnæringens slakteri og videreforedlingsanlegg.
Under dagens produksjon av pelagisk fisk ankommer nye paller til anleggene ofte med vogntog. For å oppnå best mulig plassutnyttelse under transport stables pallene slik at annenhver palle blir liggende opp-ned (“anføttes”).
 
Når pallene skal tas i bruk må de stables på nytt slik at alle ligger rett vei. Denne jobben gjøres i dag manuelt og ofte utendørs. Arbeidsoppgaven er både tung og rutinepreget.
 
Omstablede paller kjøres forløpende fra utendørs lagerplass gjennom industriområde frem til palleteringsområdet. Slik intern transport bidrar til betydelig truckkjøring og mye trafikk ute på industriområdet.
 
Det er et ønske fra pelagisk næring at hele operasjonen automatiseres og gjøres uten manuell innsats.

I dette prosjekt vil en utvikle ny teknologi for å oppnå økt HMS (helse, miljø og sikkerhet) og redusert rutinemessig manuelt arbeid. I tillegg vil en kunne oppnå en halvering av truckkjøringen.
 
Ny teknologi vil også rasjonalisere produksjonen fordi en slipper å håndtere pallestablene flere ganger.
 
Omstableren kan stå i direkte tilknytning til palletereren. Da vil den kunne “erstatte” dagens pallemagasin. En slik løsning vil være plassbesparende for anlegget.
 
Alternativ vil omstableren kunne stå alene. Da kan den først splitte pallestabelen og deretter stable pallene i stabler med riktig retning.
 
Prosjektet er kommet i gang som et resultat av innspill fra næringen og deretter utlysning innenfor “Prosjekt i bedrift” (PIB)-ordningen i regi av FHF. Prosjektet inngår som en del av den store satsingen “Pelagisk løft – økt bearbeiding av makrell”. Prosjektet er en del av samspillet for å bidra til utvikling av  bærekraftig produksjon av pelagisk fisk.
 
Prosjektet er forankret i FHFs handlingsplan for 2016.
 
First Process AS har opparbeidet seg lang erfaring og verdensledende kompetanse på logistikkleveranser til tradisjonell pelagisk industri, og i de senere år, også til håndtering av laks og ørret. Våren 2014 har selskapet lagt en ny strategi for de neste 5 år. Det skal satses enda sterkere på FoU-aktiviteter og det er ansatt FoU-personell,  samt anskaffet eget bygg og verksted, for bygging av avanserte maskiner.
 
Bygget er lokalisert på Sjøholt og man har videre tatt over et driftsselskap som blir søster til First Process. Dette gir synergier når det gjelder utveksling av personell for FoU-fabrikasjons- og testaktivitetene.
Å utvikle en effektiv og automatisert teknologi for splitting (omstabling) av nye paller for å oppnå økt HMS, redusert rutinemessig manuelt arbeid og en mer rasjonell produksjon.
 
Delmål
• Å utvikle en omstabler som skal ha en kapasitet på 80–90 ferdig splittede paller pr time.
• Å utvikle en omstabler som må være tilpasset pallestørrelser på:
  o 1000 x 1200 mm
  o 900 x 1200 mm
  o evt. 800 x 1200 mm
• Å utvikle en omstabler som kan brukes både utendørs og i tilknytning til eksisterende palleteringsteknologi inne i produksjonslokalet.
• Å utvikle teknologi som skal være tilpasset krav til HMS.
En måloppnåelse vil på kort og lang sikt bety at anlegget rasjonaliserer bort kostbar manuell kapasitet som igjen gir økt HMS-effekt for selskapet. Reduserte kostnader og økt lønnsomhet vil være viktige effekter av måloppnåelsen.
 
Det vil være mange mange anlegg som har behov for dette utstyret.
 
HMS er viktig for alle bedrifter i sjømatnæringen. Et positivt resultat fra dette prosjektet vil fremme HMS i mange anlegg. Følgende punkt er viktige for økt nytteverdi i næringen:
• færre operatører involvert i produksjonen
• mindre slitasjeskader på operatører
• kortere arbeidstid
 
Resultatene vil også bidra til økte miljøeffekter som:
• mindre truck-kjøring
• kortere produksjonstid
 
En måloppnåelse på prosjektet betyr et steg videre mot helautomatiserte pelagiske konsumanlegg. Ressursbruken i prosjektet vil stå i et godt forhold til nytteverdien.
Prosjektet gjennomføres i tilknytning til FHFs satsing på økt effektivisering og utvikling av en bærekraftig produksjon av pelagisk fisk.

Prosjektorganisering
Prosjektet er planlagt gjennomført i 3 ulike faser. Prosjektet er innenfor “Prosjekt i bedrift” (PIB)-ordningen i regi av FHF, og som her består av i hovedsak av 2 parter – First Process AS og Pelagia AS. Det utarbeides en omforent samarbeidsavtale mellom partene før oppstart.

Pelagia er trukket inn i arbeidet med utarbeidelse av endelig prosjektbeskrivelse. Dette er gjort for å sikre best mulig utnyttelse av faglig kompetanse i samarbeidsgruppen.

Fase 1
First Process vil i samarbeid med Pelagia utarbeide mest mulig nøyaktige kravspesifikasjoner for teknologien som skal utvikles.
 
Det vil bli gjennomført egne arbeidsmøter for utarbeidelse av  designkriterier som grunnlag for videre detaljprosjektering og 3D-tegninger. Her vil det bli en gjennomgang av evalueringskriteringer som sikkerhet, mekanisk styrke etc.
 
En viktig utfordring blir å skissere ulike delprosesser som:
• plukking av en og en palle fra en stabel
• snuing av pallen
• oppstabling i riktig retning
 
En lager så tre ulike konsept ved å kombinere de ulike prinsippløsningene. Begge løsninger forutsetter en stadardisert og nærmere definert stabelhøyde fra palleprodusenten.
 
Det vil bli foretatt en evaluering av de ulike konseptene. Ansvaret for denne delen ligges hos First Process.

Det vil bli foretatt en evaluering av fase 1 for beslutning om å gå videre med fase 2. Evalueringen skjer i samarbeid med styringsruppen der næringsbedriften er representert.

Fase 2
Det vil bli foretatt utvikling, konstruksjon og bygging av prototype. Byggingen foregår i lokalene til First Process på Sjøholt.
 
En tar sikte på å bygge opp enheten steg for steg og med kontinuerlig feilretting underveis. Det blir også fortløpende småskalatester for klarlegging og endelig konkretisering.
 
I denne fasen vil det oppstå FoU-utfordringer ved valg av bevegelsesprinsipp. En må her gjøre valg av teknologi og styringsmåter.
 
Det vil bli foretatt en evaluering av fase 2 for beslutning om å gå videre med fase 3. Evalueringen skjer i samarbeid med styringsruppen der næringsbedrifen er representert.

Fase 3
I fase 3 vil en foreta fysisk test av prinsipp og konsept.

Følgende nøkkelpunkt vil inngå i denne fasen:
1. testing av prototypen i fullskala ved First Process sine lokaler på Sjøholt
2. feilretting – med eventuelt redesign
3. ny test med representanter fra Pelagia til stede
4. feilretting
 
Det vil bli foretatt en forflytning av prototype fra First Process sine lokaler til storskala test ved Pelagia sitt anlegg, samt montering og tilpassing.
 
Arbeidet er organisert slik:
1. testing i stor kommersiell skala
2. feilretting
3. ferdigstilling og klargjøring for eventuell overdragelse
4. realisering av næringsnytte
 
First Process AS vil forbeholde seg retten til å patentere eventuelle patenterbare resultater fra prosjektet.
Ved måloppnåelse vil det bli vurdert å få utarbeidet egen presentasjonsvideo etter samme modell som for prosjektet med utvikling av ensretter av pelagisk fisk, jf. prosjektet “Batch alligner: Ensretting av fisk i standard 20 kilos kasser” (FHF-901112). Det er ikke tatt høyde for en slik video i budsjettet. En vil komme tilbake til behovet for en eventuell tilleggsfinansiering av videoen på et senere tidspunkt.
 
Resultatene vil også kunne formidles gjennom presentasjoner på pelagiske samlinger, Pelagisk Arena og på ulike messer.
 
Faktaark og populærvitenskapelig artikkel vil bli utarbeidet.
keyboard_arrow_up