Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

242042

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 242042
Status: Avsluttet
Startdato: 01.07.2003
Sluttdato: 31.12.2010

Rettslige problemstillinger innenfor kystsoneforvaltning: Kompetanseutvikling

Susann Funderud Skogvang disputerte 1. juni 2012 – og arbeidet resulterte i doktorgradsavhandlingen: “Retten til fiske i fjorder og kystnære farvann”. Doktorgradsarbeidet er publisert på Universitetsforlaget og ble lansert på Samefolkets dag, 6. februar 2013.

For omtale av doktorgradsavhandlingen, se:
http://uit.no/tavla/artikkel/327259/boklansering_retten_til_fiske_i_fjorder_og_kystn

Doktorgradsavhandlingen drøfter rettsgrunnlaget for private rettigheter til fiske i saltvann. Hovedregelen er at saltvannsfiske er en allemannsrett, og at fisket er fritt for alle norske innbyggere. Men kan faktisk fiske ha vært utøvet på en slik måte at det har dannet grunnlag for privatrettslige rettigheter? Hva er i så fall det rettslige grunnlaget for slike rettigheter? Kan man benytte rettsinstitutter som alders tidsbruk og lokal sedvanerett, gjennom analogier fra erverv av rettigheter på land?
 
Forfatteren drøfter:
• det privatrettslige grunnlag for rett til fiske basert på eiendomsrett til grunn på land, såkalte strandfiskerettigheter, og
• hvorvidt det er hjemmel for privatrettslige fiskerettigheter basert på fiske i fjorder og helt kystnære farvann, såkalte hjemmefiskerettigheter.
 
Forskere vil i denne boken finne drøftelser av et lite belyst rettsområde, samt analyser av velkjente tingsrettslige problemstillinger. Praktikere vil finne drøftelser av både allmenne kriterier for erverv av rett, samt kriterier som konkret er knyttet til saltvannsfiskerettigheter bli belyst gjennom en rekke høyesterettsavgjørelser. Studenter vil finne supplement til den generelle tingsrettslitteraturen, og nærmere drøftelser av flere tingsrettslige problemstillinger. Personer som er opptatt av rett til fiske og sjøsamiske fiskerettigheter vil også ha nytte av boken.
Prosjektet skal bidra til å utvikle kompetanse om rettslige problemstillinger innenfor kystsoneforvaltning knyttet til oppdrett/havbeite og forvaltningen av kystsonen. Det gjennomføres som et doktorgradsarbeid ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Tromsø.

Å avklare rettsgrunnlaget for privatrettslige saltvannsfiskerettigheter i fjorder og kystnære farvann.

Mer kunnskap på området vil kunne forebygge arealbrukkonflikter i kystsonen.

Prosjektet vil for det første drøfte privatrettslig grunnlag for rett til fiske basert på eiendomsrett til grunn på land, såkalte strandfiskerettigheter.

For det andre drøftes hvorvidt det er hjemmel for privatrettslige fiskerettigheter basert på fiske i fjorder og helt kystnære farvann, såkalte hjemmefiskerettigheter. Undersøkelsen av hjemmelsgrunnlagene tar sikte på å vise hvordan man generelt må resonnere om problemstillinger som gjelder retten til fiske i saltvann og det rettslige vernet for fiske i saltvann.

Man tar sikte på å beskrive det rettslige rammeverket, eller analyseverktøyet, som må anvendes for å finne ut hvor det konkret eksisterer private saltvannsfiskerettigheter. Denne klarleggingen av reglene på dette området vil kunne forebygge de stadig økende arealbrukskonflikter i kystområdene. En rett til å fiske i et område, basert på et privatrettslig grunnlag, kan påvirke eller hindre andres bruk av samme område, for eksempel til turistfiske eller etablering av havbruksanlegg. I flere fjorder, for eksempel i Lyngen, Storfjord og Kåfjord i Troms, hevder lokale fjordfiskere at de "kastes på land" av oppdrettsanlegg som krever arealer og som lokaliseres i gyteområder for torsk.

Det problematiseres i arbeidet om privatrettslige rettigheter kan sette skranker for reguleringsmyndighetene. Offentligrettslig regulering kan være så vidt omfattende at det kan utløse krav om erstatning fra innehavere av fiskerettigheter. Private rettigheter kan også gi rettighetshaver status som høringsinstans ved arealbruksvedtak som for eksempel lokalisering av oppdrettsanlegg eller havvindmøllepark. Videre problematiseres det om privatrettslige rettigheter kan utløse en fortrinnsrett til offentligrettslig fiskekvote, og slik legge bånd på fiskerimyndighetene ved deres utøvelse av forvaltningsmyndighet ved kvotefordelingen.

Prosjektet gjennomføres som et stipendiatarbeid som skal resultere i en avlagt doktorgrad ved Universitetet i Tromsø.

Prosjektet formidles i form av en doktorgradsavhandling som gis ut som bok:
Skogvang, Susann Funderud (2013): “Retten til fiske i fjorder og kystnære farvann”, Universitetsforlaget. 
keyboard_arrow_up