Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

523034

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 523034
Status: Avsluttet
Startdato: 24.08.2007
Sluttdato: 31.12.2008

Overvåking og oppfisking av rømt laks i Namsenfjorden og Namsenvassdraget

Namsen er et stort laksevassdrag med en stor villaksbestand. Likevel er det til tider registrert høye andeler rømt oppdrettslaks i Namsen, spesielt i prøvefiske om høsten før gyting. Målsettingen med dette prosjektet var todelt: 1) å undersøke muligheten for utfisking av rømt oppdrettslaks i nedre deler av Namsen og i fjorden utenfor, og 2) å utvide prøvefiske (overvåkingsfiske) om høsten for å gi et mer presist estimat over andelen rømt oppdrettslaks i vassdraget.

Utfisking ble forsøkt ved to lokaliteter i Namsenfjorden (Lokkaren og Statland) og ved to lokaliteter i nedre del av Namsen (Kvatningen i 2008 og Lilleøen i 2009). I Lokkaren og på Statland ble det fisket med inntil 8 kilenøter i perioden 20. august til 10. oktober 2007. Fangsten i Lokkaren ble 37 laks og 4 sjøaure. 22 (59 %) av laksen var rømt oppdrettslaks. Fangsten på Statland ble 58 laks og 1 regnbueaure. 39 (67 %) av laksen var rømt oppdrettslaks. Forsøket viser at utfisking av rømt oppdrettslaks med kilenøter i fjorden er mulig, siden det var høye andeler rømt oppdrettslaks i fjorden og forholdsvis få villaks og vill sjøaure. Fangstene var imidlertid små per fangstinnsats, og utfisking av store antall rømt oppdrettslaks med denne metoden vil kreve stor arbeidsinnsats.

I nedre del av Namsen ble det fisket med kilenot i perioden fra 21. august til 26. september 2008 ved Kvatningen, og i perioden fra 20. august til 4. september 2009 ved Lilleøen, et stykke lengre oppstrøms. Kilenota hadde stormaskede ledegarn som strakk seg over hele elvens bredd. Lokaliteten ble endret fra 2008 til 2009 for å få en lokalitet hvor fangst- og røktingsforholdene ble mindre påvirket av flo og fjære. Det ble fanget 341 laks i kilenot ved Kvatningen nederst i Namsen i 2008. 33 av disse (9,7 %) ble bestemt til rømt oppdrettslaks ut fra et begrenset antall skjellprøver. I 2009 ble det fanget 75 laks ved Lilleøen like nedstrøms Sælegghylla nederst i Namsen. 22 (29 %) av disse ble bestemt til rømt oppdrettslaks ved hjelp av skjellprøver (all fisk sjekket). Antall oppdrettslakslaks som ble fanget i dette forsøket på utfisking med kilenot nederst i Namsen var mindre enn forventet, særlig i 2008.

Overvåkingsfiske på mange lokaliteter i Namsen om høsten 2007–2009 viste relativt like andeler av rømt oppdrettslaks i prøvene i de tre årene (2007: 13,3 %, 2008: 13,9 % og 2009: 15,5 %). Oppdrettslaksene var imidlertid ikke jevnt fordelt i elva, og de øvre delene av Namsen hadde et høyere innslag av rømt oppdrettslaks enn de nedre delene. Dette mønsteret er også funnet i de fleste årene etter 1998, mens det tidligere har vært mindre forskjeller i andelene rømt oppdrettslaks i prøvene fra øvre og nedre deler av Namsen. I den øvre delen var det ikke forskjell i andelen rømt oppdrettslaks mellom prøver tatt ved oppgangshindre (Fiskumfoss og Tømmeråsfoss) og andre deler av elva. Resultatene på fordeling av oppdrettslaks i vassdraget er i samsvar med resultatene fra en telemetriundersøkelse som også viser at rømt oppdrettslaks i hovedsak var langt oppe i vassdraget under gytetida. En spredning av prøver over hele vassdraget er derfor viktig for å kunne gi et mest mulig presist bilde på innslaget av rømt oppdrettslaks, både når det gjelder vassdraget som helhet, men ikke minst hvordan oppdrettslaksene er spredt mellom ulike gyteplasser.

I skjellprøver fra sportsfiske var det lavere innslag av rømt oppdrettslaks enn i skjellprøvene fra overvåkingsfiske om høsten, men skjellprøvene som ble samlet inn fra august hadde et innslag av rømt oppdrettslaks på linje med hva som ble funnet i prøver samlet inn seinere på høsten. Dersom dette mønsteret er generelt, kan en innsamling av skjellprøver fra store deler av vassdraget i august kunne være en kostnadseffektiv måte å overvåke innslaget av rømt oppdrettslaks på.
Rømt oppdrettslaks på villaksens gyteplasser regnes som en alvorlig miljø trussel mot mange villaksstammer. De viktigste tiltakene for å redusere trusselen må gjøres ute på oppdrettsanleggene. Flere tiltak er gjennomført der ute og rapporterte rømminger har gått sterkt ned fra toppåret 2006. Tilsvarende nedgang i de høye andelene rømlinger i det årvisse overvåkingsfiske i Namsen er imidlertid ikke observert. Rettighetshavere til laksefiske i Namsenvassdraget og fjorden fryktet derfor konsekvensene, både for effekter på villaksstammene og for restriksjoner i fiske etter villaks.

• Å skaffe sikrere kunnskap om andel rømt laks på gyteplassene.
• Å fiske opp rømt oppdrettslaks på tur opp i Namsenvassdraget.

Delmål
• Å utrede og prøve ut mest mulig kostnadseffektive metoder for fangst av rømt oppdrettslaks i sjø (kilenot, settegarn) og i elv (stang, garn, not, m.m.).
• Å utvikle ei spesialbygd kilenot for kostnadseffektiv fangst av rømt oppdrettslaks i nedre del av Namsen.
• Å finne og beskrive de mest kostnadseffektive måtene å redusere oppgangen av rømt oppdrettsfisk i vassdrag generelt, og i Namsenvassdraget spesielt.

Hensikten med prosjektet er å få mer kunnskap om andel og utbredelse av rømt oppdrettslaks på villaksens gyteplasser. Og kanskje viktigst, om den kunne la seg fange i fjord eller vassdrag før gyting.
Prosjektet består av tre hovedkomponenter:

1. Gjennomføre et rettet sorteringsfiske etter rømt oppdrettsfisk med kilenot i sjø, seinhøstes- men før gytesesongen. Det skal fiskes med 8 kilenøter på strategiske plasser i Namsenfjorden i perioden 15. august til 10. oktober 2007. All villaks skal settes ut igjen. Oppdrettslaks avlives. Det skal tas skjellprøve av all fangst.

2. Utrede og utvikle ei spesialbygd kilenot for bruk i Namsen. Det skal utvikles ei spesialbygd kilenot for fiske etter rømt oppdrettslaks i nedre del av Namsen. Utforming, plassering, metodikk for drifting utredes i løpet av 2007. Det skal fiskes med nota fra høsten 2008.

En tar sikte på å fiske fra og med 1. september og til og med 30. september (30 dager). Nota bør lines to ganger per døgn av en kyndig person. Av kostnadsmessige årsaker bør denne personen rekrutteres lokalt.

3. Videreutvikle og forbedre overvåkingsfiske i Namsen (vassdraget) for å kartlegge andel oppdrettslaks i gytebestanden. Det etablerte overvåkingsfiske i regi av Fylkesmannen i Nord-Trøndelag/Statens naturoppsyn videreføres på Sellæghylla og Fiskumfoss på vanlig måte. I tillegg organiseres et overvåkingsfiske på inntil 6 nye stasjoner, fordelt rundt i vassdraget. Det tas sikte på å fiske både med stang, garn og evt. kastenot (eller annen egnet redskap). Dette fisket skal foregå i perioden 15. september til rundt midten av oktober. Det skal tas skjellprøver av all fangst.
 
Organisering
Prosjektet er organisert gjennom et prosjektstyre med representanter fra Namsenvassdragets grunneierforening, FHL Midt-Norge, Nord Trøndelag Sjølaksefiskarlag, Fylkesmannen i Nord- Trøndelag, Fylkeskommunen i Nord-Trøndelag. Utførende institusjon er Kunnskapssenteret for laks og vannmiljø ved prosjektleder Frode Staldvik.

Prosjektet er finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond, Fylkeskommunen i Nord-Trøndelag, Fylkesmannen i Nord- Trøndelag, Midtnorsk Havbrukslag, Namsenvassdragets grunneierforening og Nord-Trøndelag grunneigar og sjølaksefiskarlag.
keyboard_arrow_up