Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

900003

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900003
Status: Avsluttet
Startdato: 29.02.2008
Sluttdato: 30.05.2008

Kartlegging av faktorer som innvirker på tørking av fisk på hjell: Forprosjekt

*
Målsetningen med prosjektet er å kartlegge viktige faktorer som innvirker på tørkeforholdene. Disse datene skal brukes til å redusere toppene og bunnene i tørketemperaturen. Ved å redusere svingningene rundt middeltemperaturen i kjernen av fisken ser en for seg at tørkingen blir mer kontrollert slik at kvalitet og utbytte blir bedre og jevnere.
Nytteverdien for tørrfisknæringen vil være økt kunnskap om de muligheter som finnes for å styre forholdene ved utetørking av fisk. Styrt utetørking av fisk kan føre til at man får redusert toppene og bunnene i tørketemperaturen, noe som vil gi bedre og jevnere kvalitet og utbytte.
Det planlegges et forprosjekt der hensikten er å kartlegge hva som skiller gode hjell lokaliteter fra mindre gode lokaliteter (temperatur, trekk, fuktighet etc.,). I forprosjektet skal det kartlegges hvorvidt det er ulik praksis ved henging av fisk på hjell; mengde og antall fisk pr m2 hjell, orientering, bakkeforhold som støypt betong vs naturlig bakke etc, og forhold som kan påvirke trekk og tørking. Arbeidet skal gjennomføres som et forprosjekt under sesongen 2008 og resultatet skal rapporteres i neste samling i Tørrfiskforum i Svolvær 9. mai.

Vi har i et pågående prosjekt (452012-1) allerede en del data fra registreringer på Røst, hvor disse viser at det er til dels store forskjeller i temperaturpåvirkning i fisk som henger ved siden av hverandre, og at kjernetemperaturen i fisken kan i perioder bli høy.

I år er disse registreringene planlagt supplert ved å gjennomføre målinger i tørrfisk på fire ulike plasseringer i en hjell, ved tre geografisk forskjellige anlegg.

I hovedprosjektet som er foreslått startet opp under sesongen 2009 vil det bli gjennomført mer omfattende målinger ved utvalgte lokaliteter der kvaliteten på tørrfisken vil bli vurdert og satt i sammenheng med hvordan vindforhold, temperaturforhold, luftuktighet, tørkehastighet etc har påvirket produktet. Samtidig skal det gjennomføres tiltak i mindre skala ved utvalgte anlegg der hensikten er å redusere toppene og bunnene i temperatur (både frost og overoppvarming). Målet er å redusere svingningene rundt middeltemperaturen i kjernen av fisken (se vedlegg). En ser for seg at tørkingen blir mer kontrollert slik at kvaliteten på tørrfisken blir bedre og jevnere.

Styringsgruppe:
Styringsgruppen i Tørrfiskforum vil fungere som styringsgruppe for prosjektet. Her deltar:
Jens Petter Gylseth (Moskenes Fiskeindustri AS),
Rolf Jarle Andreassen (Br. Berg AS),
Geir Børre Johansen (Røst Fiskeindustri AS),
Mona Lindal (Lofoten Stockfish Company AS) og
Einar Giæver (Johs H. Giæver AS).
Resultatene fra forprosjektet vil bli presentert av Fiskeriforskning på samlingen i Tørrfiskforum 9. mai i Svolvær. Videre vil det blir utarbeidet et fakta-ark for å oppsummere resultatene fra prosjektet, og det blir skrevet en rapport som sendes ut til næringsaktørene. Det vil også bli utarbeidet artikler til fagbladet Fiske Industri og marked.
keyboard_arrow_up