Til innholdet

Prosjektnummer

900598

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900598
Status: Avsluttet
Startdato: 17.01.2011
Sluttdato: 16.12.2011

Styrt utetørking av tørrfisk: Utvidet storskalatest med skyggenett

Prosjektene som er gjennomført på tørrfisk de siste årene, “Kartlegging av faktorer som innvirker på tørking av fisk på hjell: Forprosjekt” (FHF-900003), “Styrt utetørking av tørrfisk” (FHF-900194) og “Styrt utetørking av tørrfisk: Storskalatest med nett over tørrfisken” (FHF-900438) har gitt betydelig innsikt i hvordan solen påvirker temperaturen i fisken og hvordan det igjen påvirker kvaliteten.

Det er gjennomført storskala forsøk med henging av tørrfisk under skyggenett. Fisken ble hengt på tre tidspunkt 1. mars, 23. mars og 14. april. På hvert av tidspunktene ble det også hengt fisk som kontroll, uten nett.

Bruk av skyggenett over tørrfisk mens den henger på hjell gir redusert temperatur i fisken både målt som gjennomsnitt i hele sesongen og særlig er effekten stor på soldager. Selv om denne temperatureffekten er til stede viser resultatene at kvaliteten er uforandret for noen kvalitetsfeil, mens kvaliteten er forverret for andre kvalitetsfeil. Det er ikke funnet noen kvalitetsforbedring på noen viktige og typiske kvalitetsfeil i tørrfisk. Det testede 70 % skyggenettet har derfor ingen hensikt med hensyn på å forbedre kvaliteten på tørrfisk.

Arbeidet dokumenterer at tradisjonell utetørking som blir praktisert i næringen, gir bedre kvalitet på tørrfisken enn ved bruk av skjerming med skyggenett.

Forsøkene ble gjennomført hos Brødrene Berg AS, Værøy.

I 2010 ble det gjennomført en storskalatest med skyggenett i FHF-prosjektet “Styrt utetørking av tørrfisk: Storskalatest med nett over tørrfisken” (FHF-900438). Resultatene viste at skyggenettet senker temperaturen i tørrfisken når solen skinner. Ved bedømmelsen av kvaliteten ble det ikke funnet noen entydig forskjell mellom kontrollgruppen og tørrfisken hengt under nettet. Kvaliteten på tørrfisken i kontrollgruppen var av meget god kvalitet. Dermed var det vanskelig å kunne påvise eventuelle kvalitetsgevinster på fisken som var hengt under nett.

I 2011 skal det gjennomføres en ny storskalatest med henging på tre ulike tidspunkt, for å være mer sikker på å få noe fisk av dårlig kvalitet. Dette vil også gi bedre informasjon om bruken av nettet på ulike tider av sesongen. En kan eksempelvis se for seg at nettet har mest hensikt sent på sesongen, mens det tidlig ikke har noen effekt.
Å teste ut et nett med 70 % lysåpning og evaluere effekten på temperatur i fisken og effekten på kvaliteten på tørrfisken hengt ved tre ulike tidspunkt i hengesesongen.
I prosjektene “Kartlegging av faktorer som innvirker på tørking av fisk på hjell: Forprosjekt” (FHF-900003) og “Styrt utetørking av tørrfisk” (FHF-900194) ble det dokumentert at temperaturen i tørrfisken kan bli godt over 30 grader når solen skinner på fisken. Det antas at så høye temperaturer i fiskemuskelen vil gi kvalitetsreduksjoner. Trolig kommer kvalitetsfeilen surfisk/mucoso i stor grad av denne høye temperaturen i fisken. Tørrfisknæringen taper årlig flere millioner på kvalitetsfeilen mucoso.

Dersom et skyggenett kan redusere temperaturen så mye at mucoso ikke oppstår i fisken, vil dette være en av de viktigste faktorene for å oppnå god kvalitet på tørrfisken. Dette vil også bidra til en jevnere kvalitet fra år til år.
Det er valgt å gjennomføre en ny utvidet storskalatest med netting som tiltak mot soloppvarming av tørrfisken. Det har vært en dialog mellom Nofima og prosjektledelse/ styringsgruppe i Faggruppen for tørrfisk om hvordan forsøkene skal legges opp.
 
Ved å tildekke eller skjerme fisken mot solinnstråling kan en hindre høye temperaturer i fisken i de periodene solen skinner på fisken. Et nett med 70 % reduksjon av solinnstrålingen har i forsøk gitt gode resultat på temperatursenking i fisken. Nettet som skal benyttes i testen blir det samme nettet som ble benyttet siste år.

I forsøkene skal det dokumenteres temperatur og kvalitet på fisken både under nettet og på fisk som henger ordinært. Kvaliteten evalueres både ved vanlig tørrfiskvraking av alle fiskene som er med i forsøket og ved at merkede fisker blir utvannet hos Nofima og kvaliteten dokumentert. På merket fisk kan også vekten følges på et utvalg av fisken. Under forsøkene dokumenteres temperatur og fuktighet i luften. Det skal også gjennomføres temperaturmålinger rett under nettet. Det gjennomføres logginger av temperatur i ca. 4 fisk i hver gruppe. Alle aktiviteter dokumenteres med bruk av bilder.

Forsøket bør legges opp slik at forholdene mellom kontrollgruppen uten netting og gruppen med netting blir så likt som mulig. Det skal henges fisk på tre tidspunkt, tidlig i sesongen, midt i sesongen og sent på sesongen. Det foreslås å velge et felt med hjeller der et nett og tilhørende kontrollfisk henges på hvert tidspunkt. Nettene vil være 6 meter brede og inntil 20 meter lange.

Fisken som skal benyttes som kontroll må ikke henge så nært nettingen at de kan komme i skyggen av den. Dermed bør det være minst 2 meter med buffersone mellom kontrollfisken og fisken under nett. I buffersonen henges fisk, men denne vil ikke være med i forsøkene.

I praksis må en altså velge ut tre hjeller. Tidlig på sesongen henges fisk på en av hjellene og nett dekkes over halvparten av hjellen, slik at en får fisk under nett og kontrollfisk uten nett. Det samme gjentas midt i sesongen og sent i hengesesongen.

Der nettene skal beskytte fisken må det settes opp et arrangement som holdet nettet på plass over fisken. Ved sterk vind vil det være stor belastning på nettene. Festene bør derfor være sterke og i størst mulig grad uavhengige av selve hjellen. Ved varsel om sterk vind må det også være mulig enkelt å kunne trekke nettene sammen. Deltakende bedrift Brødrene Berg AS har ansvaret for arrangement og forsterkninger for opphenging og sikring av nettet. 

Det vil være uforholdsmessig dyrt å ha forskere på stedet i hele perioden for å følge opp og etterse at alt fungerer som det skal. Oppfølgingen kan gjøres av en ansvarlig ved bedriften, og ved at bedriften får noe av utgiftene sine kompensert gjennom prosjektet.

Fisken som benyttes i alle forsøkene bør være mest mulig lik i kvalitet, størrelse og fangstredskap. Bedriften har ansvaret for at dette gjøres systematisk slik at en får minst mulig effekt av forskjellig råstoff og hengetidspunkt.

Et endelig oppsett av forsøkene avklares med bedriften hvor forsøkene gjennomføres.
Resultatene fra prosjektet vil bli presentert gjennom innlegg fra Nofima på samling i Faggruppe konvensjonell, artikkel på hjemmesiden til FHF og fakta-ark som sendes ut til bedriftene.
keyboard_arrow_up