Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

900079

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900079
Status: Avsluttet
Startdato: 27.04.2008
Sluttdato: 01.09.2008

Genetiske endringer hos laks i ulike vassdrag før og nå: Fase 1

Med utgangspunkt i debatten om genetiske interaksjoner mellom oppdrettsfisk og villfisk er det av interesse å forsøke å finne frem til eventuelle genetiske effekter av tidligere utsettinger av ikke stedegen fisk i laksevassdrag. Det er kjent at mange elver og mindre laksevassdrag fra over 100 år tilbake i tid har vært mottaker av til dels store mengder kultiveringsfisk med opphav fra andre elver. Hvordan har dette påvirket den genetiske karakteristikken til fisk i disse elvene i dag er et spørsmål som stadig diskuteres. Diskusjonen føres på svært manglende faglig grunnlag, og det er derfor interessant å se om det er mulig å gjennomføre genetiske sammenligninger av fisk fra før utsettinger, like etter utsettinger (ble i utgangspunktet forbudt med utsetting av ikke stedegen fisk fra 1987) og dagens fisk i enkelte slike elver.
Det overordnete målet med dette prosjektet som helhet er å søke å fremskaffe mer eksakt kunnskap om genetiske endringer av laks fra tidligere tider (før kultiveringstiltak, rømming med mer) sammenlignet med dagens laksestammer i utvalgte elver. Delmålsettinger er formulert i 3 faser under, i første omgang gjennomføres bare fase 1.

Mål fase 1
Dette prosjektet er en første fase der det skal fremskaffes en mest mulig komplett oversikt over utsettinger av laks i vassdrag i Nord-Trøndelag fra 1900-tallet og frem til i dag.

Mål fase 2
Med utgangspunkt i eventuelt særlig interessante elver fra fase 1 (mye utsetting fra andre elver, mulig(e) kilder for biologisk materiale fra langt tilbake i tid, store miljømessige påvirkninger osv. er målsettingen å finne frem til og teste ut nyere genetiske analysemetoder for å sammenligne eldre materiale med dagens laks i samme vassdrag. Hvis mulig vil en også se om det er mulig å kjenne igjen genetiske elementer fra de stammene utsettingsfisken kom fra.

Mål fase 3
Dersom fase 1 og 2 lykkes, vil det være et mål å gjennomføre tilsvarende studier i andre regioner.
Prosjektets nytteverdi (fase 1)
Nytteverdien av prosjektet vil være tosidig:
1) Det vil bidra til å kunne synliggjøre omfang av tidligere utsettinger i en region av Norge, og samtidig rent metodisk gi grunnlag for tilsvarende studier i andre regioner om ønskelig.
2) Det vil danne grunnlag for utvelgelse av elver og mindre vassdrag der det kan være aktuelt å forsøke å finne biologisk materiale fra langt tilbake i tid (skjellprøver o.l.) fra museumssamlinger etc. for genetisk sammenligning med dagens laks i samme vassdrag.

Prosjektet gjennomføres ved å søke i kildemateriale i ulike arkiv og om mulig ved intervjuer der det kan finnes eldre folk med kunnskaper av relevans. Det lages en rapport med oversikt over utsettinger vassdrag for vassdrag der en søker svar på:
• hvor mange fisk er satt ut?
• når skjedde dette (år)? og
• hvor kom fisken fra(spesielt viktig).

Prosjektgjennomføring (fase 1)
Prosjektet gjennomføres ved intervjuer, besøk på aktuelle steder der det kan finnes kildemateriale (museer, lokale fiskeforeninger, forvaltningsorgan etc.). Man regner med å få tatt vassdragene som drenerer til Trondheimsfjorden (18 lakseførende) samt de nord for Trondheimsfjorden i Nord-Trøndelag. Noe kildegransking blir gjennomført i Trondheim og noe i Steinkjer/Overhalla.

Prosjektet gjennomføres av Aqua Kompetanse AS i Flatanger, som har god lokalkunnskap og kontaktnett i Nord-Trøndelag.

Videreføring i fase 2 og 3
Det videre arbeidet avhengir i stor grad av de funn og muligheter som avdekkes i fase 1. Metodisk er det en målsetting å finne frem til gammelt biologisk kildemateriale for DNA-studier, som kan sammenlignes opp mot tilsvarende analyser av biologisk materiale fra laks fanget i samme vassdrag i dag.

Det er ikke aktuelt med en styringsgruppe i fase 1. Prosjektet følges opp direkte på vegne av FHF og næringen av Kjell Maroni.

Rapport skal være ferdig innen 1.9.2008, men gjerne tidligere enn dette.
keyboard_arrow_up