Til innholdet

Prosjektnummer

900670

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900670
Status: Avsluttet
Startdato: 01.09.2011
Sluttdato: 30.09.2011

Dialogkonferanse om bruk av sjø: Sameksistens og kunnskapsbehov

Stort behov for kunnskap om effekter av bergverk på sjømat og marint miljø
Norges Fiskarlag og Norsk Bergindustri arrangerte i fellesskap en dialogkonferanse i Bergen 8. og 9. september. Konferansen hadde fokus på FoU-utfordringer og behovet for god sameksistens mellom norsk bergverksnæring og sjømatnæring i årene som kommer.

For å unngå unødvendige konflikter mellom to av Norges viktigste framtidsnæringer må en ta seg tid til finne fram til gode løsninger, som er basert på tverrfaglig og omforent kunnskap. Rådgiver i Norges Fiskarlag, Jan Henrik Sandberg, forklarte at sett fra sjømatnæringens side er det også viktig at den kommende nasjonale mineralstrategien samordnes med den kommende Stortingsmeldingen om Norge som verdens fremste sjømatnasjon.

Det var lederen av Stortingets næringskomité, Terje Aasland, som åpnet konferansen. Deretter presenterte næringsorganisasjonene, miljøvernorganisasjonene, bedriftene, forvaltningen og forskningsinstitusjonene sine synspunkter. Det ble også gjennomført et gruppearbeid, som hadde la hovedvekt på dialog og kunnskapsbehov.

Økte råvarepriser har ført til en sterk økning i interessen for å utnytte mineralressursene langs norskekysten. Det er stort sett ikke mulig å ta ut mineralske produkter uten at det skapes restmaterialer, som må deponeres. For mange bergindustribedrifter er deponering av avgangsmasser og kjemikalier i sjø det mest nærliggende, først og fremst fordi dette er det enkleste og billigste alternativet å kvitte seg med avgangsmassene på. På den andre siden må slike utslipp gi minst mulig belastning for omgivelsene. Jan Henrik Sandberg, forklarer at sjømatnæringens grunnholdning er at kysten og fjordene ikke skal brukes som avfallsplass. Det sentrale i denne sammenhengen er at utslipp/deponering ikke må skade gyte- og oppvekstområder, fiskeområder, oppdrettslokaliteter og hensynet til mattrygghet.

Sjømatnæringen er helt avhengig av et godt havmiljø, rene fjorder og velfungerende økosystem. Tillitvekkende dokumentasjon av dette er avgjørende for kvalitet, omdømme og markedsverdi for norsk sjømat. Også effekter av utslipp og eventuelle avbøtende tiltak må dokumenteres på en god og tillitsvekkende måte. En forutsetning for dette er en god og åpen dialog, og at en samarbeider om å etablere den tverrfaglige kunnskapen som er nødvendig.

Sandberg forklarte videre at når det gjelder konkrete FoU-behov, så vil det blant annet være nødvendig å få større tverrfaglig kunnskap om hvilke effekter utslipp av gruveavfall kan ha på marint miljø, mattrygghet og sjømatnæring.

– Etter vår oppfatning må det også forskes nærmere på landdeponier, strandnære deponier, rensing av utslipp og avfallsminimering. I tillegg må en få større kunnskap om effektene av de kjemikaliene som brukes. En forutsetning for dette er at det blir større åpenhet om hva de ulike aktuelle kjemikalieblandingene faktisk inneholder. Det er også en forutsetning at ny forskning defineres av de gruppene som berøres av utslipp og deponering, inkludert sjømatnæringens organisasjoner. Da vil også resultatene av forskningen få nødvendig legitimitet og troverdighet. Vi har i andre sammenhenger gode erfaringer med dette, blant annet gjennom samarbeid med FHF og Norges forskningsråd, konkluderer Sandberg.

Norsk sjømatnæring og Regjeringen har en felles visjon om at Norge skal bli verdens fremste sjømatnasjon. For å oppnå dette er vi helt avhengig av et godt havmiljø med rene norske fjorder. Dette er også avgjørende for framtidig kvalitet, omdømme og markedsverdi for norsk sjømat.

Det planlegges nå flere store bergverksvirksomheter, som vil kunne medføre deponering av svært store mengder gruveavfall og utslipp av betydelige mengder kjemikalier i norske fjorder. I disse fjordene drives det bl.a. yrkesfiske, fritidsfiske og oppdrett. I tillegg er mange av disse fjordene viktige i økologisk sammenheng.

Etter at driften av mange av de gamle gruveanleggene ble avviklet for noen tiår siden, har både rammevilkår, kunnskapsgrunnlag og FoU-behov endret seg. Vi må nå samle/etablere et tverrfaglig og tillitvekkende kunnskapsgrunnlag for å sikre at kommende utvinning av mineraler fra norsk berggrunn ikke går på bekostning av marint miljø, gyte- og oppvekstområder, marin matproduksjon og mattrygghet.

Med dette som bakgrunn, ble det arrangert et kontaktmøte mellom Norges Fiskarlag, FHL og Norsk Bergindustri den 17. september 2010. Her kom det fram at det var behov for en arena om sameksistens mellom to av Norges viktigste framtidsnæringer. I den forbindelse var det også enighet om at det burde arrangeres en dialogkonferanse.

En stortingsmelding om Norge som “verdens fremste sjømatnasjon” er nå under utarbeidelse. Samtidig har Regjeringen besluttet å utarbeide en “Nasjonal mineralstrategi”. Det er helt avgjørende at disse samordnes på en god måte, dersom vi skal ha god sameksistens og færrest mulig konflikter i framtida. Den planlagte konferansen vil forhåpentligvis også kunne bidra til dette.

Å gjennomføre en større dialogkonferanse mellom norsk sjømatnæring og bergverksnæring, bl.a. med vekt på å presentere dagens kunnskap og identifisere FoU-behov.

Delmål
1. Å formidle aktuell forskning/kunnskap om effekter av utslipp og deponering i sjø, som også er relevant for sjømatnæringen.
2. Å identifisere kunnskapsbehov som kan bidra til at utslipp/deponering fra framtidig bergverksnæring ikke blir en trussel mot framtidig mattrygghet, gyteområder og områder for høsting og produksjon av sjømat, og dermed også for norsk sjømatnærings omdømme og markedsverdi.
3. Å gi innspill om FoU-behov til FHF, aktuelle programstyrer i Norges forskningsråd, aktuelle departementer (tildelingsbrev) og andre.
4. Å presentere innlegg og resultater fra konferansen på aktuelle hjemmesider og media.
For fiskeri- og havbruksnæringen er det viktig med en best mulig utnyttelse av kystsonen, samtidig som konflikter med andre brukergrupper ikke må bli unødig store. Dette krever faktabasert kunnskap, som må etableres i et samspill mellom forskning, næring og forvaltning.
 
Konferansen er den første i sitt slag, og den bør kunne bli en god arena for bedre dialog og sameksistens mellom to av Norges viktigste framtidsnæringer. Konferansen skal formidle ny aktuell kunnskap, samt bidra til innspill til nye relevante FoU-prosjekt. Dette vil bidra til å sikre framtidig ressursgrunnlag og lønnsomhet for norsk sjømatnæring.
Planleggingen av konferansen tok til allerede våren 2011. Arbeidet har blitt gjennomført av representanter for Norges Fiskarlag (i samarbeid med øvrige sjømatorganisasjoner) og Norsk bergindustri.
 
Det tas sikte på å samle 80–90 deltagere på konferansen, som blir arrangert på Scandic Bergen Airport Hotell torsdag 8. og fredag 9. september 2011.
 
Programmet for konferansen favner bredt, og legger opp til gruppearbeid, diskusjoner og debattmuligheter. Det vil være presentasjoner fra alle de mest aktuelle næringsorganisasjonene, forskningsmiljøene, utrederne og bergverkbedriftene. Terje Aasland (leder av Stortingets næringskomité) vil åpne konferansen. Programmet for konferansen er vedlagt.

Norges Fiskarlag v/ Jan Henrik Sandberg vil være ansvarlig for selve arrangementet, og stå for den praktiske gjennomføringen i samarbeid med representanter for Norsk Bergindustri. 

På formidlingssiden er følgende planlagt:
• Invitasjon og program for konferansen. Dette er allerede formidlet på hjemmesidene til arrangørene (Norges Fiskarlag og Norsk Bergindustri).
• Program, deltagerliste, foredrag, resultater av gruppearbeid m.m. vil bli formidlet på hjemmesidene til arrangørene, samt på FHFs nettsider, innen 30. sept. 2011.
• I etterkant av konferansen vil aktuelle FoU-behov formidles videre der de naturlig hører hjemme (FHF, Forskningsrådet, departementene m.fl.).

keyboard_arrow_up