Til innholdet

Prosjektnummer

901220

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 901220
Status: Avsluttet
Startdato: 07.03.2016
Sluttdato: 31.10.2016

Ringvirkningsanalyse i havbruksbedrifter

Sammendrag av resultater fra prosjektets faglige sluttrapport
De detaljerte resultatene i prosjektet og analysene er dokumentert i fire rapporter. Det er naturlig nok mye tall og figurer, men nytteverdien av resultatene er stor. Denne faktadokumentasjonen kommer inn i mediadiskursen som kunnskap relatert til andre faktorer enn miljø. Dette er viktig for å gi et mer helhetlig bilde av resultatene av havbruksaktivitet. Veldig kort oppsummert er resultatene av prosjektet per selskap følgende:

Lerøy Aurora har en rivende utvikling med vekst i produksjon og sysselsetting. Selskapet har vokst med 73 årsverk siden 2013. De ansatte skatter til 17 fylker, men hovedvekten er i kommunene Skjervøy og Tromsø. Salget av laks hadde en verdi på 1,34 milliarder kr i 2015 som er en økning på 13 %. Verdiskapningen økte fra 2014 til 2015 på 9 % til nesten 622 millioner kr. Det gir verdiskapning per ansatt på cirka 2,2 millioner kr. Lerøy Aurora har 25 konsesjoner, verdiskapning per konsesjon er tilnærmet 25 millioner kr. Skattebidraget fra de ansatte øker også i tråd med økningen i sysselsettingen. Økningen var på 26 % fra 2014 til 2015 og har passert 40 millioner kr som går med smått og stort til 32 kommuner. Den kommunevise fordelingen viser at kommunene Skjervøy og Tromsø mottar mest. Leverandør-innkjøpene økte med 32 %, og passerte en milliard kr i 2015.
 
Tombregruppen som består av oppdrettsselskapene Tombre Fiskeanlegg AS, Quatro Laks As, Fjord Drift AS og settefiskselskapet Drageid Laks AS, kan karakteriseres som en relativt liten aktør med 7 konsesjoner og 10 lokaliteter i sjø i 8 kommuner. Gruppen holder til i Hordaland og har hovedkontor i Fusa kommune. Gruppen har et innkjøp samlet på over en halv milliard kroner hvorav 86 % av alle innkjøp i verdi skjer i Rogaland og Hordaland. Karmøy kommune i Rogaland er størst, på grunn av fôrkjøp fra Biomars fabrikk. I Hordaland er i første rekke kommunene Fusa, Kvam og Bergen stor som samlet får 151 millioner kr i innkjøp fra Tombregruppen. Fusa kommune som er hovedkontorkommune har cirka 17 % av innkjøpene i verdi.

Sysselsettingen er 26 årsverk, og det er en verdiskapning på vel 1,5 millioner per årsverk i 2015. Skatt fra ansatte utgjør 4 millioner for samme år.
 
Lingalaks AS er en familiebedrift lokalisert i Kvam kommune i Hordaland. Selskapet produserer vel 11 000 tonn laks og ørret og hadde i 2015 driftsinntekter på 477 millioner kr. Driftsresultatet er på vel 100 millioner kr i 2015. Verdiskapingen økte med 26,8 % fra 2014 og var på 174 millioner kr i 2015. Dette utgjør 4,5 millioner kr per årsverk, som er en økning på 8,3 % fra 2014. Verdiskapingen per konsesjon er vel 19 millioner kr i 2015.

Leverandørinnkjøpene for 2015 er på 397 millioner kr i drift og investeringer. 60 % av innkjøpene kommer fra kategorien industri, hvorav fôrinnkjøp står for 178 millioner kroner. Lingalaks AS sysselsetter 39 årsverk.
 
I Nova Sea AS og samarbeidende selskap er et middels stort selskap i norsk havbruksnæring som har hovedsete i Lurøy kommune på Helgeland. Datagrunnlaget er fra følgende selskap, Nova Sea AS, Sundsfjord Smolt AS, Tomma Laks AS, Vega Sjøfarm AS og Helgeland Smolt AS. Den samlende økonomiske aktiviteten i gruppen er stor. Salget for alle selskapene utgjorde vel 4 milliarder kr over to år. Innkjøp fra leverandører (varekjøp og investeringer) er 4,4 milliarder kr. Verdiskapningen hadde en nedgang fra 2014 til 2015, men er fortsatt samlet på over en milliard kr og utgjør over 3 millioner kr per årsverk i 2015. De ansatte skattet for 48,5 millioner og skattekostnaden på selskapene var på vel 131 millioner kr i 2015.
Prosjektet er forankret gjennom innspill fra næringsorganisasjoner og sentrale næringsaktører med en målsetting om å bidra til å skaffe kunnskap om økonomiske og sosiale ringvirkninger av havbruksaktiviteten til enkeltselskaper regionalt og lokalt. Utvalget av bedrifter er ett konsern, en middels stor aktør og et selskap (selskapsgruppe) som er spredt langs kysten.
 
Arbeidet dokumenterer og synliggjør hva representanter for ulike bedriftstyper i havbruksnæringen (basert på størrelse og lokalisering) bidrar med av økonomiske og samfunnsmessige ringvirkninger, lokalt og regionalt.
Nofima har utviklet ny metodikk for å studere lokale og regionale ringvirkninger fra oppdrettsnæringen. Resultatene fra analysene i havbruksnæringen har fått stor oppmerksomhet og kommuniserer ringvirkninger relatert til sosial- og økonomisk bærekraft.
 
Havbruksnæringens utvikling er i dag avhengig av at næringen leverer på miljømessig bærekraft. Dette gir et ensidig fokus, og et nytt fokus må innrettes på en smart måte for å sikre en optimal løsning innenfor en helhetlig bærekraftig utvikling, noe som inkluderer hensynet til sosiale forhold, miljø og økonomi.
 
Uten balanse mellom disse bærekraftdimensjonene oppnås ikke en helhetlig bærekraftig  samfunnsutvikling, og havbruksnæringen får heller ikke nødvendig samfunnsaksept for å ta i bruk felleskapets areal- og produksjonsressurser.
Å gi en oversikt over hvilke ringvirkninger enkeltbedrifter i havbruksnæringen vil gi, lokalt og regionalt, i utvalgte eksempeltilfeller.
Næringsorganisasjonene påpeker at dokumentasjon av ringvirkninger fra enkeltbedrifter vil ha betydelig verdi. Ikke kun for den enkelte bedrift, men som eksempler på ringvirkninger i hver region, og derved være verktøy som kan bygge kunnskap om næringen som helhet.
 
Erfaringer viser at denne typen dokumentasjon brukes aktivt på flere nivåer, både politisk og næringsmessig, og derved vil ha betydelig nytteverdi også utover næringsaktører og næringsorganisasjoner.
Prosjektet gjennomføres fra mars til og med oktober 2016, med leveranse av 3 rapporter, med tilhørende PowerPoint®-presentasjoner.

Gjennomføringen er tredelt:
1. Datainnhenting vil skje i perioden 07.03.2016–31.08.2016.
2. Bygging av kube (database) i perioden 07.03.2016–31.08.2016.
3. Databearbeiding i perioden 07.03.2016-31.08.2016.
 
Nofima er prosjektansvarlig og utførende med Capia AS som underleverandør.
 
FHF oppnevner en referansegruppe med representanter fra Sjømat Norge og FHF.
Planlagt rapportering:
• Rapport 1 knyttet til Lerøy Aurora med tilhørende PowerPoint®-presentasjon
• Rapport 2 knyttet til Nova Sea med tilhørende PowerPoint®-presentasjon
• Rapport 3 knyttet til Tombregruppen med tilhørende PowerPoint®-presentasjon.
• Rapport 4 knyttet til Lingalaks med tilhørende PowerPoint®-presentasjon.
Faglig sluttrapport ferdigstilles ved prosjektavslutning.
keyboard_arrow_up