Til innholdet

Prosjektnummer

901721

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 901721
Status: Avsluttet
Startdato: 01.12.2021
Sluttdato: 10.03.2024

Utvikle nye metoder og prosesser for produksjon av lagringsstabilt protein fra pelagisk restråstoff

• Video (YouTube®): Om resultater i prosjektet (publisert 7.01.2024).

• Tørking med overhetet damp (Swiss Combi) har potensiale som energieffektiv LT-tørke. Det er dokumentert driftssikkerhet, og minimalt tap av proteinkvalitet sammenlignet med varmluftstørke. Dersom en legger gjennomsnittstall for protein-fordøyelighet til grunn, er det kun påvist reduksjon for testene med tobismel. Resultatene må verifiseres i industriell skala, da leverandør oppgir renere damp og dermed høyere produkttemperaturer for industrielle tørker, enn det en oppnådde med pilot-tørken som ble testet i prosjektet.

• Tørking med pulserende forbrenning er en ny, tørkemetode for rene væsker og blandinger av væsker og partikler (slurry). Tester er gjort med Ekoneks pilottørke, kalt pulsed spray drying (PSD). Tørken drives i dag med naturgass eller propan, men det pågår utviklingsarbeid med å erstatte fossil brensel med hydrogen. Tørken er aktuell for proteinhydrolysater, umoden silderogn, og blandinger av væsker og faste partikler. Tørken håndterer høyere viskositeter enn vanlige spraytørker, og en kan dermed redusere energibehovet ved å dampe inn til høyre tørrstoffinnhold, før tørken.

• Tørking med flash‐mølletørke av typen AKT-kix. Tørken er kostnadseffektiv sammenlignet med andre sammenlignbare tørker, med direkte kontakt mellom forbrenningsgass og produkt. På grunn av praktiske problemer med automatisk styring av pilottørken, har en ikke fått kjørt så mange tester som opprinnelig planlagt. Tørken anses som interessant for marine råstoffer, hovedsakelig fordi den er kostnadseffektiv, har kort tørketid, og muligheter for overgang til fornybare energikilder. 

• Headspace‐analyser av oksidasjon: Tørkeforsøkene har vist at måling av flyktige oksidasjonsprodukter i de undersøkte proteinproduktene er i samsvar med de klassiske lipid oksidasjonsparameterne peroksid- og anisidintall, og vil kunne være egnet til å predikere oksidasjonsgraden i proteinprodukter fra pelagisk restråstoff. Blant annet vil det sekundære lipid-oksidasjonsproduktet 1-penten-3-ol fra ω-3 fettsyrer være egnet som en god markør på lipid oksidasjon i fettholdig marint restråstoff.
Video
Følgende video er tilgjengelig på YouTube®:
Publisert 7.01.2024: Om oppnådde resultater i prosjektet.

Sammendrag av resultater fra prosjektets faglige sluttrapport
Prosjektet har hatt som overordnet mål å finne frem til best egnet tørketeknologi for fremstilling av lagringsstabile proteinpulver fra marine råvarer. Med lagringsstabilitet menes her minst mulig oksidasjon (harskning) og minimal bakterieutvikling under lagring. I prosjektet har en studert tre forskjellige typer tørketeknologier: a) tørking av fiskemel med overhetet damp, b) tørking av flytende proteinløsninger med pulserende forbrenning (pulsed combustion drying, PCD) og c) hurtig tørking i roterende fluid-bed-tørke (flash drying). De tre teknologiene har forskjellige egenskaper og anvendelser. 

Studiene av tørking med overhetet damp har lagt hovedvekt på energieffektiv tørking av fiskemel til fôr, store produksjonskapasiteter og bevaring av produktkvalitet. Den viktigste parameteren for produktkvalitet og indikator for varmebelastning, er protein-fordøyelighet. Dette har en analysert ved hjelp av biologiske tester med mink ved NMBU. Pilottestene er utført med pilottørke fra W. Kunz DryTech AG (Swiss Combi), ved en av Pelagias fiskemelfabrikker. Resultatene viser at en kan oppnå tilnærmet like god fiskemelkvalitet som med varmluftstørke (Norse-LT94), men på grunn av uforholdsmessig høyere luftlekkasje i pilottørke sammenlignet med industrielle tørker, bør det gjøres forsøk i større skala for å verifisere resultatene. Forutsatt bevaring av produktkvalitet, har tørking med overhetet damp en rekke fortrinn fremfor varmlufts-tørking: Enklere utnyttelse av spillvarme, mindre oksidasjon, bedre prosesshygiene og redusert fare for støveksplosjon. 

Tørking med pulserende forbrenning (PCD), er en ny og innovativ tørketeknologi, først og fremst utviklet for tørking av væsker. Tørketeknologien er i utgangspunktet mer robust og mer kostnadseffektiv enn tradisjonelle spraytørker. I prosjektet har en vist at en kan tørke proteinhydrolysater, umoden silderogn og blandinger av dekanter-grakse og proteinkonsentrater. Ved å benytte antioksidanter og hurtig tørking med PCD, har en oppnådd lave oksidasjonstall for umoden silderogn. Pulver av umoden silderogn er benyttet som modellprodukt i prosjektet, da dette er spesielt utsatt for oksidasjon med opptil 20 % fett med høyt innhold av umettede fettsyrer. Testene er gjennomført med pilotanlegg hos EKONEK i San Sebastian, Spania. 

Tørking med roterende fluid-bed (flash-tørking) er testet med pilottørke innkjøpt fra AKT International i Australia. Denne  tørketeknologien kan være interessant for fiskemel og andre marine proteiner, opptil en viss kapasitet. Tørken er basert på direkte varmeveksling mellom tørkeluft og forbrenningsgass, og er dermed mer energieffektiv og kostnadseffektiv enn varmluftstørker med indirekte varmeveksling. En har testet tørken med halvfabrikat fra fiskemelproduksjon med lovende resultater, men på grunn av utfordringer med styresystemet, har en ikke fått gjennomført 4 kontrollerte tester i det omfang en hadde lagt opp til. En vil jobbe videre med denne tørken etter at prosjektet er avsluttet.

Nofima har gjennomført Headspace-analyser av oksidasjon i umoden silderogn tørket med pulserende forbrenning (PCD). Resultatene viser interessante markører for oksidasjon både av fettsyrer og protein. De avanserte metodene gir mer informasjon enn de tradisjonelle analysene anisidin og peroksid. 

Basert på prosjektresultatene, vil det være aktuelt å videreføre arbeidet med er tørking av fiskemel med overhetet damp, med mål om å kunne redusere energibehovet til fremstilling av fiskemel med omkring 30 %. Pulsed combustion drying (PCD) er også aktuelt for flere typer marine produkter i flytende form, som hydrolysater og silderogn. Roterende fluid-bed kan bli aktuelt for anvendelser innen marine restråstoff, tang og tare.
​Mel- og oljeindustrien er svært energikrevende og sektoren har fokus på energi sparing og utvikling av teknologi som kan produsere høykvalitets fiskemel med lavere energiforbruk. Prosjektet har i den sammenheng stor næringsnytte fordi det danner grunnlag og kunnskap som basis for videre utvikling i større skala.
Bakgrunn for prosjektet er betydelige utfordringer med å fremstille lagringsstabile proteinprodukter av avskjær fra sild og makrell. I første rekke er det utfordringer knyttet til å unngå oksidasjon av restfett i fiskepulver, for å kunne tilfredsstille produktkrav fra kunder innen fôr- og næringsmiddelindustri. Problemstillingene som adresseres har bred relevans for aktører innen marin ingrediensindustri, rettet mot markeder for næringsmidler, fôr til havbruk og annen matproduksjon, samt fôr til kjæledyr. 

Prosjektet inngår i Pelagias strategi for økt verdiskaping av marine råvarer.
Hovedmål
Å finne best egnet tørketeknologi for fremstilling av lagringsstabile proteinpulver.

Delmål
1. Å velge ut de beste tørketeknologiene, via litteratur- og pilotstudier.
2. Å finne optimale prosessbetingelser for ønskede produktegenskaper, med reduserte produksjonskostnader og minimalt CO2-fotavtrykk.
3. Å optimalisere bruk av antioksidanter i prosessering og lagring.
4. Å implementere avanserte analyser av oksidasjonsparametere.
5. Å utvikle design- og dimensjoneringskriterier, som grunnlag for investeringer.
Forventet nytteverdi er knyttet til mulighetene for å skape merverdier av marine råvarer, og restråstoff spesielt. 

Tørketeknologiene som skal studeres og implementeres, vil kunne åpne for ny produktutvikling og mer miljøvennlig og kostnadseffektiv produksjon.

Prosjektet inngår i FHFs “Prosjekt i bedrift”-ordning, som sikrer direkte samspill mellom en krevende kunde og en teknologileverandør. Resultatene fra prosjektet forventes å danne grunnlag for implementering i industriell skala.
Prosjektet er  organisert i 5 arbeidspakker (AP-er):

AP1: Omfatter planlegging og vurdering av eksisterende teknologier.
AP2 og AP3: Fremstille råvare, halvfabrikater, og produkt-prototyper med forskjellige tørketeknologier. 
AP4: Avansete analyser av protein- og fettoksidasjon.
AP5: Basert på tidligere prosjekter og kunnskap, har en valgt ut noen teknologier og leverandører som samarbeidspartnere. Det skal gjøres en rekke testproduksjoner hos leverandører, og ved Pelagias fabrikker. Basert på resultater fra testproduksjonene, skal en vurdere investeringer og industriell implementering.

Prosjektorganisering
Prosjektet ledes av Pelagia. Leverandørbedriftene Swiss Combi, AKT International og Ekonek, vil sammen med Pelagia og Nofima, delta aktivt i arbeidspakkene AP3 og AP5. Nofima vil ha ansvar for avanserte analyser av protein- og fettoksidasjon i AP4, integrert med testproduksjoner i AP3. Nofima vil også delta i vurdering av antioksidanter, samt metoder for å redusere oksidasjon under lagring.
Det vil utarbeides en populærvitenskapelig publikasjon eller et nyhetsbrev sammen med Nofima og de andre prosjektpartnerne. En vil også vurdere å lage en videopresentasjon av de forskjellige tørkeprinsippene, prosjektaktiviteter og resultater fra prosjektet.
keyboard_arrow_up