Prosjektnummer
910196
Betydning av skånsom tørketeknologi for kvalitet av fiskemel og for kvalitet, helse og velferd i oppdrettslaks i kritiske produksjonsfaser (OptiBoost)
Laksefôr har vært i kontinuerlig endring, og det er usikkert om dagens oppdrettsfôr er tilstrekkelig optimalt sammensatt for laks som lever under stadig mer krevende forhold og krav til produksjonseffektive betingelser. Fisken er utsatt for hyppige håndteringer og lever i et miljø der den er utsatt for bakterier, virus, lus, og maneter, foruten at den må tilpasse seg variasjoner i klima og miljø (Sommerset, NVI rapport 2025). Dagens oppdrettsfôr inneholder mye planteråstoff (soya, hvetegluten), samtidig som andelen av fiskemel kan være lav særlig i påvekstfasen i sjø (Aas et al. 2022). Spesialfôr under startfôring og smoltifisering inneholder gjerne mer fiskemel for å sikre god vekst og overleving i de mest krevende produksjonsfasene. De siste årene har vært utfordrende for norsk oppdrettsfisk, med mye sår, skader, nedklassifisering, høy dødelighet og tap i oppdrettsnæringen (Sommerset, NVI rapport 2025). Mange oppdrettere har etterspurt høyere innblanding av fiskemel i fôret. Erfaringen fra fôrprodusenter og forskning viser at økt protein-til-lipid-ratio i fôr forbedrer produksjonseffektivitet, slakteutbytte og muskeltykkelse i ulike vektklasser av oppdrettslaks (Weihe et al. 2018; 2019). Høyt proteinnivå kommer ofte fra økt inklusjon av fiskemel i fôrformuleringen.
Fiskemel har tradisjonelt utgjort en stor andel av fôret som en balansert kilde til proteiner og essensielle aminosyrer som sikrer god tilvekst i laks. I takt med økende akvakulturproduksjon, vil det ikke være tilstrekkelig mengder av marine ressurser til å dekke proteinbehovet bare fra fiskemel. Det fiskemelet som inngår i fôr til laks bør derfor være av god kvalitet. Kommersiell produksjon av fiskemel baserer seg på produksjon av et fullmel der de vannløselige komponentene (limvannet) som skilles ut i kokeprosessen tilbakeføres og tørkes sammen med fiskemelet. Skånsomt produserte fiskemel tørket ved lav temperatur (LT mel) vil normalt ha høyere kvalitet og fordøyelighet enn et standard fiskemel, men koster mer å produsere.
Pelagisk fisk og andre marine arter inneholder mye vannløselig protein/nitrogen-fraksjoner i form av nukleotider, frie aminosyrer (mest ikke-essensielle), samt andre nitrogenforbindelser som f.eks. methylaminer (TMAO) som er avgjørende for å beskytte pelagisk fisk mot stressfaktorer (salinitet, lavt temperatur om vinteren, vanntrykk etc.) i havet (Yancey et al. 1982). Det samme gjelder for laks særlig i sjøvannsfasen. Etter utsett i sjø, må laksesmolt osmoregulere for å unngå dehydrering pga. vanntap. Drikking av sjøvann sammen med aktiv regulering av ione-balansen (Cl, Na, K, Mg og Ca) i gjeller, tarm, og nyre er viktige fysiologiske mekanismer for å opprettholde normale vann og ione-balanser i kroppen (Philip et al. 2022; Ciavoni et al. 2024). Osmotisk regulering av andre organer, som muskel og hud, kan kreve helt andre fysiologiske reguleringer.
I dette prosjektet vil man sammenligne effekter av ulike tørkebetingelser for kvalitet og funksjon av fiskemel basert på skånsom lav temperatur tørking av fiskemel produsert fra ferskt marint råstoff sammenlignet med et konvensjonelt damptørket fiskemel, og studere hvordan de ulike produksjonsbetingelsene påvirker: 1) Kvalitet og sammensetting av fiskemel, og 2) Stabilitet og sammensetting av vannløselige komponenter som illustrert. I tillegg vil prosjektet kartlegge hvordan ulike kvaliteter av fiskemelpåvirker: 3) Osmo-regulering og andre funksjonelle egenskaper i laksesmolt i særlig krevende produksjonsperioder, dvs. ved tidlig sjø-utsett og i påvekstfase av laks under lave vintertemperaturer. Prosjektet vil dokumentere mulige merverdier av skånsomt tørket høykvalitets fiskemel for kvalitet, helse og velferd i laks først i et karforsøk der en vil screene effekter av flere ulike pilotproduserte fiskemelskvaliteter, og deretter i et storskala kommersielt forsøk med laks i merd for et mindre utvalg av fiskemel som viste de aller beste produksjonsegenskapene i karforsøket. Målet med prosjektet er å utvikle høykvalitets funksjonelle nye fiskemel og dokumentere at de kan gi bedre fôrutnyttelse, vekst, helse, kvalitet og overlevelse av laks i sjø og bidra til bedre velferd og omdømme av norsk oppdrettslaks.
Fiskemel har tradisjonelt utgjort en stor andel av fôret som en balansert kilde til proteiner og essensielle aminosyrer som sikrer god tilvekst i laks. I takt med økende akvakulturproduksjon, vil det ikke være tilstrekkelig mengder av marine ressurser til å dekke proteinbehovet bare fra fiskemel. Det fiskemelet som inngår i fôr til laks bør derfor være av god kvalitet. Kommersiell produksjon av fiskemel baserer seg på produksjon av et fullmel der de vannløselige komponentene (limvannet) som skilles ut i kokeprosessen tilbakeføres og tørkes sammen med fiskemelet. Skånsomt produserte fiskemel tørket ved lav temperatur (LT mel) vil normalt ha høyere kvalitet og fordøyelighet enn et standard fiskemel, men koster mer å produsere.
Pelagisk fisk og andre marine arter inneholder mye vannløselig protein/nitrogen-fraksjoner i form av nukleotider, frie aminosyrer (mest ikke-essensielle), samt andre nitrogenforbindelser som f.eks. methylaminer (TMAO) som er avgjørende for å beskytte pelagisk fisk mot stressfaktorer (salinitet, lavt temperatur om vinteren, vanntrykk etc.) i havet (Yancey et al. 1982). Det samme gjelder for laks særlig i sjøvannsfasen. Etter utsett i sjø, må laksesmolt osmoregulere for å unngå dehydrering pga. vanntap. Drikking av sjøvann sammen med aktiv regulering av ione-balansen (Cl, Na, K, Mg og Ca) i gjeller, tarm, og nyre er viktige fysiologiske mekanismer for å opprettholde normale vann og ione-balanser i kroppen (Philip et al. 2022; Ciavoni et al. 2024). Osmotisk regulering av andre organer, som muskel og hud, kan kreve helt andre fysiologiske reguleringer.
I dette prosjektet vil man sammenligne effekter av ulike tørkebetingelser for kvalitet og funksjon av fiskemel basert på skånsom lav temperatur tørking av fiskemel produsert fra ferskt marint råstoff sammenlignet med et konvensjonelt damptørket fiskemel, og studere hvordan de ulike produksjonsbetingelsene påvirker: 1) Kvalitet og sammensetting av fiskemel, og 2) Stabilitet og sammensetting av vannløselige komponenter som illustrert. I tillegg vil prosjektet kartlegge hvordan ulike kvaliteter av fiskemelpåvirker: 3) Osmo-regulering og andre funksjonelle egenskaper i laksesmolt i særlig krevende produksjonsperioder, dvs. ved tidlig sjø-utsett og i påvekstfase av laks under lave vintertemperaturer. Prosjektet vil dokumentere mulige merverdier av skånsomt tørket høykvalitets fiskemel for kvalitet, helse og velferd i laks først i et karforsøk der en vil screene effekter av flere ulike pilotproduserte fiskemelskvaliteter, og deretter i et storskala kommersielt forsøk med laks i merd for et mindre utvalg av fiskemel som viste de aller beste produksjonsegenskapene i karforsøket. Målet med prosjektet er å utvikle høykvalitets funksjonelle nye fiskemel og dokumentere at de kan gi bedre fôrutnyttelse, vekst, helse, kvalitet og overlevelse av laks i sjø og bidra til bedre velferd og omdømme av norsk oppdrettslaks.
Hovedmål
1. Å dokumentere merverdier av skånsomt produserte høykvalitets fiskemel produsert fra ulike råstoff (kolmule og sild) i fôr til oppdrettslaks.
1. Å dokumentere merverdier av skånsomt produserte høykvalitets fiskemel produsert fra ulike råstoff (kolmule og sild) i fôr til oppdrettslaks.
2. Å dokumentere funksjonelle egenskaper av ulike fiskemel og vannløselige forbindelser i fôr til laks i særlig krevende produksjonsfaser, herunder ved tidlig smoltutsett og i påvekstfasen av laks ved lave vintertemperaturer.
Delmål
• Å evaluere effekter av ulike produksjonsbetingelser på kjemisk sammensetting og kvalitet av fiskemel og vannløselige komponenter i kommersielt produserte fiskemel.
• Å evaluere effekter av ulike fiskemelskvaliteter på kvalitet, vekst, vevsfunksjoner og helse i karforsøk med laks eksponert for lav temperatur i perioden etter sjøutsett.
• Å verifisere effekter av skånsomt produserte høykvalitets fiskemel på produksjonseffektivitet, kvalitet og biologiske funksjoner av laks i storskala merdforsøk i perioden etter sjøutsett og i påvekstfasen under lave vintertemperaturer.
Produksjon av fiskemel av høy kvalitet kan bidra til økt verdiskaping og bedre ressursutnyttelse av marint restråstoff og andre marine ressurser som ikke benyttes til matproduksjon. Gjennom dette prosjektet ønsker fiskemel- og oppdrettsindustrien å utvikle ny kunnskap om fiskemel som noe mer enn bare som en god proteinkilde til laks. Vannløselige proteinfraksjoner (frie aminosyrer, osmolytter, nukleotider, og andre bioaktive peptider) har funksjonelle helsebringende egenskaper som kan være verdifulle i fremtidige optimaliserte kvalitet og helsebringende fôrformuleringen til opppdrettsfisk. Det kan være mulig å utnytte begrensede marine ressurser mer strategisk, i blanding med andre fôrråvarer.
Positive resultater fra prosjektet vil ha overføringsverdi til andre råstoffmuligheter, som restråstoff fra oppdrettsfisk, hvitfisk, mesopelagisk fisk m.m. Dokumentasjon av helsemessige effekter og studier som kan vise at oppdrettsfisken blir mer robust og motstandsdyktig mot sykdom og stress under kommersielle betingelser, kan ha stor betydning og potensial for verdiskaping i oppdrettsnæringen. Resultater fra dette prosjektet kan forsterke og underbygge tidligere resultater under kommersielt mer relevante betingelser, og demonstrere at vannløselige nitrogen/protein-fraksjoner fra høykvalitet fiskemel inneholder komponenter som er fysiologisk helt nødvendig for å kunne øke kvalitet, robusthet og overlevelse i laks på en naturlig måte, og gjøre fisken mer motstandsdyktig mot hyppig håndtering, avlusing, og fysiologisk stress som følge av eksponering for lave vinter-temperaturer, eller høy salinitet ved utsett av smolt i sjø.
God dokumentasjon om betydningen av høykvalitets fiskemel i fôr til oppdrettslaks kan bidra til bedre ressursutnyttelse og en mer tilrettelagt produksjon ved ulike lokaliteter. Det gir også mulighet for å utvikle sesongspesifikke fôrformuleringer. Økt verdiskaping av råstoff og dokumentasjon av funksjonelle helseeffekter i laks kan danne grunnlag for et bedre kost-nytte-scenario for både fiskemel- og oppdrettsnæringen.
Når det gjelder bærekraftig bruk av marine ressurser til fôr, så vil merverdier ved en bedre utnyttelse av tilgjengelig marint restråstoff basert på nye produksjonsformer muliggjøre økt innhold av vannløselige komponenter i fiskemel og bidra til at havbruksnæringen kan få høyere verdiskaping ut fra lavere fiskemelsinnblandinger. Dokumentasjon som kan verifisere dette er helt nødvendig for utvikling av ny faglig kunnskap til nytte for oppdrettsnæringen.
Positive resultater fra prosjektet vil ha overføringsverdi til andre råstoffmuligheter, som restråstoff fra oppdrettsfisk, hvitfisk, mesopelagisk fisk m.m. Dokumentasjon av helsemessige effekter og studier som kan vise at oppdrettsfisken blir mer robust og motstandsdyktig mot sykdom og stress under kommersielle betingelser, kan ha stor betydning og potensial for verdiskaping i oppdrettsnæringen. Resultater fra dette prosjektet kan forsterke og underbygge tidligere resultater under kommersielt mer relevante betingelser, og demonstrere at vannløselige nitrogen/protein-fraksjoner fra høykvalitet fiskemel inneholder komponenter som er fysiologisk helt nødvendig for å kunne øke kvalitet, robusthet og overlevelse i laks på en naturlig måte, og gjøre fisken mer motstandsdyktig mot hyppig håndtering, avlusing, og fysiologisk stress som følge av eksponering for lave vinter-temperaturer, eller høy salinitet ved utsett av smolt i sjø.
God dokumentasjon om betydningen av høykvalitets fiskemel i fôr til oppdrettslaks kan bidra til bedre ressursutnyttelse og en mer tilrettelagt produksjon ved ulike lokaliteter. Det gir også mulighet for å utvikle sesongspesifikke fôrformuleringer. Økt verdiskaping av råstoff og dokumentasjon av funksjonelle helseeffekter i laks kan danne grunnlag for et bedre kost-nytte-scenario for både fiskemel- og oppdrettsnæringen.
Når det gjelder bærekraftig bruk av marine ressurser til fôr, så vil merverdier ved en bedre utnyttelse av tilgjengelig marint restråstoff basert på nye produksjonsformer muliggjøre økt innhold av vannløselige komponenter i fiskemel og bidra til at havbruksnæringen kan få høyere verdiskaping ut fra lavere fiskemelsinnblandinger. Dokumentasjon som kan verifisere dette er helt nødvendig for utvikling av ny faglig kunnskap til nytte for oppdrettsnæringen.
Prosjektet er organisert i tre faglige arbeidspakker (AP-er):
AP1: Betydning av skånsomme produksjonsbetingelser for kvalitet og funksjonelle egenskaper av fiskemel
Ledelse: Ola Flesland (Pelagia)
Oppgave 1.1: Teste forskjellige prototyper av fiskemel, ved bruk av forskjellige marine råstoff og prosesseringsbetingelser
Ansvarlig: Ola Flesland (Pelagia)
Pelagia vil produsere flere prototyper av høykvalitets fiskemel for biologisk uttesting i et kontrollert karforsøk hos Nofima. Prototypene skal fremstilles av marine råstoff av høy kvalitet, med innblanding av forskjellige vannløselige forbindelser fra fiskeprotein-konsentrat (FPC) og fiskeprotein-hydrolysat (FPH). Råstoff-ferskhet kombinert med skånsomme tørkebetingelser vil være sentrale kriterier for produksjon av et høykvalitets-fiskemel (LT-mel).
Basert på resultater fra innledende screening-forsøk med laks i kar, vil Pelagia fremstille to nye prototyper av skånsomt produserte høykvalitets fiskemel (LT Pluss) for storskala uttesting i fôr til oppdrettslaks i merd i samarbeid med Skretting.
Oppgave 1.2: Evaluere betydning av prosess for sammensetting og funksjon av vannløselige forbindelser
Ansvarlig: Ola Flesland (Pelagia)
Oppgave 1.3: Kvalitet og stabilitet av fiskemel og vannløselige komponenter
Ansvarlig: S. Albrektsen (Nofima)
AP2: Kartlegge effekter av fiskemel kvalitet og vannløselige komponenter på helse og velferd i laks
Ledelse: Nofima
Oppgave 2.1: Fôr formulering og produksjon av forsøksfôr til biologisk evaluering
Oppgave 2.2: Fôringsforsøk med smolt ved utsett i sjøvann på lav vanntemperatur (6 °C)
Oppgave 2.3: Biokjemiske analyser av fiskevev
Oppgave 2.4: Evaluering av effekter på helse og robusthet av laks med fokus på kvalitet, helse og velferd
AP3: Evaluere kvalitet og biologisk funksjon av høykvalitets fiskemel og vannløselige forbindelser i storskala forsøk med laks i merd
Ledelse: Kjetil Berge (Skretting)
I denne arbeidspakken vil det, i samarbeid med en oppdretter, bli gjennomført et storskala forsøk under kommersiell produksjon i sjø.
Oppgave 3.1: Fôrformulering og produksjon av forsøksfôr
Oppgave 3.2: Fôringsforsøk
Oppgave 3.3: Kjemiske og biologiske analyser av råvarer, fôr og laks
Oppgave 3.4: Evaluering av produksjons- og produktkvalitets data fra fiskeforsøk
AP1: Betydning av skånsomme produksjonsbetingelser for kvalitet og funksjonelle egenskaper av fiskemel
Ledelse: Ola Flesland (Pelagia)
Oppgave 1.1: Teste forskjellige prototyper av fiskemel, ved bruk av forskjellige marine råstoff og prosesseringsbetingelser
Ansvarlig: Ola Flesland (Pelagia)
Pelagia vil produsere flere prototyper av høykvalitets fiskemel for biologisk uttesting i et kontrollert karforsøk hos Nofima. Prototypene skal fremstilles av marine råstoff av høy kvalitet, med innblanding av forskjellige vannløselige forbindelser fra fiskeprotein-konsentrat (FPC) og fiskeprotein-hydrolysat (FPH). Råstoff-ferskhet kombinert med skånsomme tørkebetingelser vil være sentrale kriterier for produksjon av et høykvalitets-fiskemel (LT-mel).
Basert på resultater fra innledende screening-forsøk med laks i kar, vil Pelagia fremstille to nye prototyper av skånsomt produserte høykvalitets fiskemel (LT Pluss) for storskala uttesting i fôr til oppdrettslaks i merd i samarbeid med Skretting.
Oppgave 1.2: Evaluere betydning av prosess for sammensetting og funksjon av vannløselige forbindelser
Ansvarlig: Ola Flesland (Pelagia)
Oppgave 1.3: Kvalitet og stabilitet av fiskemel og vannløselige komponenter
Ansvarlig: S. Albrektsen (Nofima)
AP2: Kartlegge effekter av fiskemel kvalitet og vannløselige komponenter på helse og velferd i laks
Ledelse: Nofima
Oppgave 2.1: Fôr formulering og produksjon av forsøksfôr til biologisk evaluering
Oppgave 2.2: Fôringsforsøk med smolt ved utsett i sjøvann på lav vanntemperatur (6 °C)
Oppgave 2.3: Biokjemiske analyser av fiskevev
Oppgave 2.4: Evaluering av effekter på helse og robusthet av laks med fokus på kvalitet, helse og velferd
AP3: Evaluere kvalitet og biologisk funksjon av høykvalitets fiskemel og vannløselige forbindelser i storskala forsøk med laks i merd
Ledelse: Kjetil Berge (Skretting)
I denne arbeidspakken vil det, i samarbeid med en oppdretter, bli gjennomført et storskala forsøk under kommersiell produksjon i sjø.
Oppgave 3.1: Fôrformulering og produksjon av forsøksfôr
Oppgave 3.2: Fôringsforsøk
Oppgave 3.3: Kjemiske og biologiske analyser av råvarer, fôr og laks
Oppgave 3.4: Evaluering av produksjons- og produktkvalitets data fra fiskeforsøk
Prosjektets faglige innhold, samt prosjektet mål og målbare milepæler, vil bli formidlet gjennom kommunikasjon på Nofimas nettside, pressemeldinger, eller sosiale medie-innlegg med støtte fra kommunikasjonsavdelingen i Nofima. Oppnådde milepæler og resultater fra fiskeforsøk vil bli fortløpende kommunisert gjennom prosjektperioden.
Prosjektgruppen vil også være aktiv på sosiale medier (LinkedIn®, ResearchGate®) og kommunisere/formidle smakebiter fra prosjektets aktiviteter og resultater etterhvert som de foreligger.
Signifikante resultater av betydning for næringen vil bli kommunisert som populærvitenskapelige artikler eller som kronikk i fagpressen. Det er planlagt å presentere prosjektresultater på tre konferanser i prosjektperioden.
Prosjektgruppen vil også være aktiv på sosiale medier (LinkedIn®, ResearchGate®) og kommunisere/formidle smakebiter fra prosjektets aktiviteter og resultater etterhvert som de foreligger.
Signifikante resultater av betydning for næringen vil bli kommunisert som populærvitenskapelige artikler eller som kronikk i fagpressen. Det er planlagt å presentere prosjektresultater på tre konferanser i prosjektperioden.