Til innholdet

Høy temperatur ga raskere vekst – uten tydelige helseproblemer

Laks som vokste opp ved høyere temperatur enn vanlig, fortsatte å vokse raskere også etter at den ble satt i sjø. Det viser forskning fra Nofima i det FHF-finansierte prosjektet Temp-Intens.

Foto: Anja Striberny, Nofima
Temp Intens Lakseyngel

Forsøksfisk i kar med nøye styrt temperatur ved Nofimas forskningsstasjon for akvakultur på Sunndalsøra. Forsøket inngår i det FHF-finansierte prosjektet Temp-Int.

Tekst modul

Laks ble fulgt fra 10 gram til smoltstadiet på opptil 200 gram. I forsøket ble fisken oppdrettet ved 8, 12 og 14 grader, både i gjennomstrømmingsanlegg og resirkuleringsanlegg. Som forventet vokste fisken raskere ved høyere temperaturer, men forskerne ble overrasket over at vekstfortrinnet holdt seg også etter overføring til sjø.

Overlevelsen var høy i alle grupper, og ytre indikatorer på helse og velferd viste små forskjeller. Forskerne analyserer nå vevsprøver for å se etter eventuelle mer subtile effekter.

Små tegn på helseendringer

Temperaturer opp mot 14 grader ga ingen alvorlige utslag på helse og velferd, men forskerne så tendenser til mindre hjerter og mild grå stær hos noen fisk. Ved slutten av sjøfasen hadde fisk fra de høyeste temperaturene en mild tendens til grå stær og mindre hjerter. Mindre hjerter ble også observert hos fisk oppdrettet i resirkulert vann.

Også bedre produktkvalitet

Forskerne undersøkte også kvaliteten på sluttproduktet. Laks som hadde vokst ved 12 og 14 grader hadde en høyere andel med overlegen kvalitet og en tendens til sterkere filetfarge. Det tyder på at høyere temperatur i ferskvannsfasen ikke bare gir raskere vekst, men også kan påvirke kvaliteten positivt.

Må ses i sammenheng med annen forskning

Sven Martin Jørgensen, fagsjef i FHF, understreker at resultatene må vurderes sammen med øvrige prosjekter under satsingen Robust fisk:

– Når flere prosjekter leverer sine funn, blir det viktig å sammenstille kunnskapen slik at næringen får oppdaterte anbefalinger om hvilke produksjonsbetingelser som gir best helse og prestasjon hos laks, sier han.

Selv om resultatene er lovende, advarer forskerne mot å tolke dem som et «fritt fram» for høy temperatur. Tetthet og vannkvalitet ble holdt innenfor anbefalte nivåer, og endres disse samtidig, kan resultatet bli annerledes.

Uthevet tekst modul

Mer om prosjektet

Forskningen i prosjektet Temp-Intens er gjort av Nofima i samarbeid med UiT – Norges arktiske universitet, Universitetet i Bergen, NTNU, Mowi, Grieg Seafood og Cermaq.

Les hele artikkelen på Nofima.no

Bilde modul
Foto: Nofima. Anja Striberny (til høyre) med kollegaer fra Nofima, UiT og ansatte ved Gifas forskningsstasjon under forsøket, der de undersøkte hvordan laks reagerer på høy temperatur tidlig i livet.
Temp Intens Forskere
keyboard_arrow_up