Til innholdet

Nye tørketeknologier for mer lagringsstabile og bærekraftige marine proteinprodukter

Hvordan kan restråstoff fra sild og makrell forvandles til stabile, høyverdige proteinprodukter – uten at fett harskner eller kvaliteten svekkes? Det var utgangspunktet i et nytt forskningsprosjekt i regi av Pelagia, med finansiell støtte fra FHF. Resultatene peker på lovende teknologier som både kan redusere energibruk og øke verdien av norske marine råvarer.

Foto: Skjermdump sluttrapport
901721
Tekst modul

– Å øke kunnskapsnivået om ulike tørketeknologier er viktig for aktører i sjømatnæringen som produserer protein fra pelagisk fisk. Funnene i dette prosjektet vil kunne åpne for produktutvikling, samt mer miljøvennlig og kostnadseffektiv produksjon, forklarer fagsjef Lars R. Lovund hos FHF.

Utfordring med oksidasjon og ustabilitet

Bakgrunnen for prosjektet er at det er krevende å fremstille proteinpulver fra pelagisk råstoff som holder seg stabilt over tid. Selv små mengder restfett i pulveret kan oksidere (harskne) og gi smak, lukt og kortere holdbarhet.

– Derfor trengs det nye løsninger som ivaretar både kvalitet og miljø gjennom energieffektiv produksjon. Det er i tråd med næringens mål for økt verdiskaping og bærekraftig utnyttelse av marine råvarer, forteller Lovund.

Uthevet tekst modul

Tre teknologier ble testet

For å få ny kunnskap, undersøkte forskerne tre moderne tørketeknologier:

  • Tørking med overhetet damp (Swiss Combi) – en metode med potensial for store energibesparelser i fiskemelproduksjon.
  • Pulsed combustion drying (PCD) – en innovativ form for spraytørking av flytende råvarer.
  • Roterende fluid-bed-tørke (AKT-KIX) – en kostnadseffektiv løsning for hurtig tørking med kort prosess- og tørketid. 

Pilotforsøkene ble gjennomført i samarbeid med leverandører i Sveits, Spania og Australia, og avanserte analyser ved NMBU og Nofima ble benyttet for å måle både proteinkvalitet og graden av oksidasjon.

Tekst modul

Lovende resultater

Testene viste at tørking med overhetet damp kan gi tilnærmet like god kvalitet på fiskemel som tradisjonell varmluftstørking, samtidig som teknologien åpner for opptil 30 prosent lavere energibruk. Pulsed combustion drying (PCD) viste seg egnet for produkter som proteinhydrolysater og silderogn, og ga svært lave oksidasjonsnivåer når antioksidanter ble tilsatt før tørking. Roterende fluid-bed-tørking fungerte godt teknisk og kan bli aktuell for marine restråstoff og tang–tare-blandinger, selv om flere tester gjenstår.

Nye metoder for å måle kvalitet

Gjennom prosjektet ble det også utviklet og testet headspace-analyser som gir mer presis informasjon om oksidasjon i proteinprodukter.

Veien videre

Resultatene fra prosjektet danner et godt grunnlag for videre utvikling og industrialisering. Neste fase blir å verifisere dampbasert tørking i større skala, med mål om å redusere energiforbruket i fiskemelproduksjon betydelig. Også PCD-teknologien skal videreutvikles for flere typer marine produkter, mens fluid-bed-tørking vurderes for spesielle anvendelser der kort tørketid og lav kostnad er avgjørende.

– Dette viser at den norske mel- og oljeindustrien ligger helt i front innenfor utvikling av ny teknologi som kan bidra til at pelagisk fisk produsert i Norge blir utnyttet enda bedre – med lavere utslipp, høyere kvalitet og økt verdiskaping, sier Lovund.

keyboard_arrow_up