Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

321024

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 321024
Status: Avsluttet
Startdato: 15.04.2008
Sluttdato: 31.12.2008

Marin verdiskaping, koste hva det koste vil? Fase 1

Prioriteringene som fiskerne har gjort danner grunnlaget for en kravspesifikasjon bestående av 25 krav for økt satsing på HMS-arbeid i fiskeflåten. Kravene er inndelt i fire tema:
• Opplæring
• Rammebetingelser
• Lovverk og tilsyn
• Verne- og miljøarbeid.

De høyest prioriterte kravene innen hvert av temaene er:
• Nyansatte får tilstrekkelig tid til opplæring.
• Sikkerheten ivaretas selv med høye krav til effektivitet.
• Lovverket tilpasses fiskeflåten.
• Redningsutstyret er lett tilgjengelig om bord.

Analysene er også gjort for fartøygrupper inndelt etter lengde: (1) mindre enn 10,67 m; (2) 10,67-14,99 m; (3) 15,00-27,99 m; (4) 28,00 m og større. Det er generelt sett stor enighet i prioriteringen mellom flåtegruppene, men rekkefølgen og noen enkeltkrav kan avvike.

Mulige tiltak for mer effektiv formidling av informasjon om HMS-arbeid til fiskerne er foreslått med utgangspunkt i innspill og konkrete forslag fra deltakerne i undersøkelsen.

Undersøkelsen har vist at fiskerne er svært bevisste på forhold knyttet til sikkerheten om bord.

Baseres HMS-strategien på prioriteringene som fiskerne selv har bestemt gjennom dette prosjektet, øker sjansene betydelig for at tiltakene forankres og tas i bruk.
FHF har i perioden 2002–2005 hatt en tiltakspakke på HMS bestående av en rekke prosjekter som spesielt har satt fokus på risikokartlegging, analyser av statistikkbasert fakta vedrørende skader og dødsulykker, utvikling av verktøy til bruk for risikokartlegging og opplæring og andre forebyggende tiltak.

I oppfølgingen av tiltakspakken på HMS er det ønskelig å sette fokus på fiskeryrket med spesiell vektlegging av fysisk og psykisk arbeidsmiljø, betingelser for yrket og organisering av arbeidet om bord. I dette prosjektet ønsker man å undersøke hva som er avgjørende faktorer for at HMS-arbeidet prioriteres slik at forebyggende tiltak blir implementert.
Å bedre helse, miljø og sikkerhet (HMS) for arbeidstakere i fiskeflåten gjennom å legge grunnlaget for en strategi for hensiktsmessig og lønnsom gjennomføring av HMS-tiltak i fiskeflåten (fase 1).
Prosjektet skal identifisere de kritiske parameterne for å legge grunnlaget for en strategi for hensiktsmessig og lønnsom gjennomføring av HMS-tiltak i fiskeflåten.

I arbeidet med prosjektet tas det utgangspunkt i tre ulike problemstillinger;
• Hvilke parametere er kritiske når det gjelder gjennomføring av HMS-arbeid og på hvilken måte bør informasjon om HMS formidles for å nå ut til sluttbrukerne?
• Hvilke parametere og insitamenter ligger til grunn for HMS-arbeidet i andre bransjer? Eksempelvis i andre primærnæringer, bygg- og anleggsbransjen samt offshoreflåten – som konkurrerer med fiskeriene om arbeidskraft
• Hvilke kostnader basert på skade- og fangst-/flåtestatistikk er knyttet til skader/dødsulykker i fiskerinæringen sammenliknet med landbruk, havbruk, offshoreflåten, bygge- og anleggsbransjen?

Organisering
Prosjektleder og faglig ansvarlig er SINTEF Helse ved Ingunn Holmen Geving. Norges Fiskarlag ved Torleif Paasche er prosjektkoordinator på vegne av FHF. Det er i tillegg opprettet en prosjektgruppe for prosjektet. Prosjektgruppen skal prioritere problemstillingene og parameterene som skal ligge til grunn for strategiarbeidet i et oppfølgende prosjekt – fase 2.

Prosjektet tar sikte på å komme med mulige tiltak for mer effektiv formidling av informasjon om HMS-arbeid til fiskerne med utgangspunkt i innspill og konkrete forslag fra deltakerne i undersøkelsen.
keyboard_arrow_up