Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

323054

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 323054
Status: Avsluttet
Startdato: 21.11.2007
Sluttdato: 31.05.2007

Tryggere tråldekk

Ønsket var tilbakemeldinger fra målgruppen, dvs. trålrederiene og trålfiskerne. Det ble derfor gjennomført tre brukerseminarer på ulike steder (Harstad, Tromsø og Ålesund) med god oppslutning fra brukere, myndigheter og andre aktører. Havgående torske- og reketrålere har deltatt. Det er i hovedsak frysetrålere som har vært representert, og dessverre har ingen fabrikktrålere vært representert. i følge prosjektgruppen har det blitt gjennomført positive møter, og seminarene har blitt godt mottatt.

Statistikk og forskningsresultater fra tidligere gjennomførte FHF-prosjekter som SINTEF presenterte, ble bekreftet av deltakerne, og dannet grunnlaget for en åpen diskusjon. Det er et stort potensial for forbedringer i HMS-opplæringen (kursing) og informasjonsspredning i næringen. Dette er også et område hvor myndighetene og organisasjonene kan legge forholdene til rette og bidra med materiell og kompetanse.

Båtene som var representert var relativt nye (moderne) og ellers godt oppgraderte. Det etterlyses ikke flere nye teknologiske nyvinninger, og tråldekket er ikke nødvendigvis det stedet hvor det trengs forbedringer nå. Viktigere synes det å være at tiltak iverksettes for å bedre arbeidsmiljø og implementere rutiner for å identifisere og redusere risiko.

Hvordan kan man forbedre rutinene og lage systemer som fiskebåtrederiene kan følge opp på en hensiktsmessig måte, uten å legge beslag på flere ressurser enn de har? Utfordringene synes å ligge i å utvikle praktiske systemer og metoder for risikokartlegging med påfølgende risikoreduserende tiltak, samt å legge forholdene bedre til rette for et godt og praktisk verne- og miljøarbeid om bord. Ved å gå mer i dybden sammen med brukerne, kan man bedre avklare risikoforhold på alle arbeidsstasjonene om bord.

Videreføring
I hovedprosjektet er målet å utforme det optimale tråldekket både når det gjelder utstyrsteknologi og organisering/arbeidsrutiner, ved å sette fokus på nye løsninger som reduserer risikoen for helseskader og ulykker.

Et delmål er å bidra til at helseforebyggende tiltak implementeres allerede på tegnebordet hos utstyrsleverandørene og skipsverftene, uten at dette går på bekostning av kvaliteten på fangsten.

Videre FoU-arbeid bør i tillegg til kartlegging og analyser av ulike risikoproblemer knyttet til arbeidsoperasjoner og fiskernes helse, også fokusere på implementering av tiltak som forebygger ulykker, bedrer arbeidsmiljøet og øker trivselen.

Arbeidstid og skiftordninger er tema som får stadig større fokus i arbeidslivet, og dette er også aktuelle problemstillinger i fiskeflåten. Hvordan kan fiskeriet organiseres slik at det er mer forenlig med familieliv? Bedringer på disse områdene vil være positivt for rekrutteringen til yrket ved at det bidrar til å gjøre tråleren til en mer attraktiv arbeidsplass.
Utgangspunktet for dette forprosjektet er å utforme et hovedprosjekt der en skal foreta kartlegging og analyser av ulike risikoproblemer knyttet til arbeidsoperasjoner og fiskernes helse. Dette skal i sin tur bidra til utforming av tiltak som forebygger ulykker, bedrer arbeidsmiljøet og øker trivselen. Bedringer på disse områdene vil være positivt for rekrutteringen til yrket ved at det bidrar til å gjøre tråleren til en mer attraktiv arbeidsplass.
Å utforme det optimale tråldekket når det gjelder utstyrsteknologi og organisering/arbeidsrutiner samt sette fokus på nye løsninger som reduserer risikoen for helseskader og ulykker.
Næringen kan tilegne seg kunnskap omkring HMS tiltak som gjør fiskeriet til en sikrere og mer attraktiv arbeidsplass. Dette vil kunne øke trivselen i fiskeriyrket og bidra til økt rekruttering.
Faktisk gjennomføring
Gjennomføringen har vært tredelt:
1. Forprosjektets første fase har bestått i å skaffe en oversikt over relevante FoU-resultater (HMS og teknologi) og statistikk for trål.
2. Prioritering av fokusområder: Hvilke HMS-tiltak bør implementeres først? Hva er gjennomførbart i forhold til rammebetingelsene i næringen?
3. Utarbeide prosjektbeskrivelse for hovedprosjektet. I hovedprosjektet legges det opp til å involvere trålfiskere bredt i arbeidet med å utvikle og evaluere løsninger.

Forprosjektet har tatt utgangspunkt i resultatene fra tidligere HMS-prosjekter for fiskeflåten. Resultatene har blitt videreformidlet til sentrale aktører i næringen og i samarbeid med disse har fokusområdene blitt prioritert.

Organisering
Prosjektet er i regi av Teknologiforum og med SINTEF Helse som faglig prosjektleder.
Det vil bli holdt brukerseminarer med gjennomgang av tidligere HMS-prosjekter for å få tilbakemeldinger fra målgruppen om hvilke områder som bør prioriteres.
keyboard_arrow_up