Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

323012

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 323012
Status: Avsluttet
Startdato: 01.06.2003
Sluttdato: 31.12.2004

Brukerstyrt utvikling av bedriftshelsetjenesten for fiskere

Måloppnåelse
Arbeidet har resultert i en liste med prioriterte brukerkrav til en verne- og helsetjeneste for fiskere, basert på fiskernes egne ønsker og behov. Det er også startet et arbeid for å konkretisere innholdet i et verne- og helsetjenestetilbud.

Et annet viktig resultat fra spørreundersøkelsen er at prioriteringene viser at fiskerne er bevisst på hva de vil ha av yrkesrettete verne- og helsetjenester, og at dette er noe annet enn allmennlegetjenester. Baseres tilbudet på resultatene fra dette prosjektet, tilbys fiskerne en tjeneste de selv har vært med på å bestemme innholdet i, noe som øker sjansene betydelig for at de blir fornøyde brukere av tjenesten.
Utgangspunktet for prosjektet er ønsket om krav til verne- og helsetjeneste for å bedre helse og redusere yrkesskader og ulykker blant fiskere.

Å utarbeide ei prioritert liste med brukerkrav til en verne- og helsetjeneste som skal stimulere til bedre helse samt færre yrkesskader og ulykker blant fiskere.

Delmål
1. Å kartlegge brukerkravene til et verne- og helsetilbud for fiskere og undersøke hva som er relevante problemstillinger ved en slik etablering. Dette baseres på fiskernes egne premisser.
2. Å komme fram til forslag om innhold i verne- og helsetjenestetilbudet basert på brukerkartleggingen.

Det forventes at prosjektet skal bidra til et HMS-arbeid som skal gi bedre helse og redusere yrkesskader blant fiskere.
Arbeidet med prosjektet gjennomføres i tre faser:
Fase I: Utvikle innsikt og forståelse for fiskernes omgivelser (observasjon og intervju).

Fase II
: Omforme forståelse for fiskernes omgivelser til brukerkrav.

Fase III
: Definere og klargjøre brukerkrav (utvikle spørreskjema og framskaffe en prioritert liste av brukerkrav).

Organisering
Prosjektet er et samarbeid mellom Alfa Bedriftshelsetjeneste AS, Sunnmøre og Romsdal Fiskarlag og SINTEF Helse. SINTEF Helse har ansvaret for gjennomføringen.

Faktisk gjennomføring
Metode

For å bli kjent med arbeidsmiljøet og definere brukerkrav til produktene, ble det benyttet en metode for brukerstyrt konseptutvikling. Metoden tar utgangspunkt i brukernes behov og sikrer at disse blir optimalt ivaretatt i utviklingen av nye konsepter for produkter eller tjenester. Brukernes ønsker og behov er derfor styrende i konseptutviklingsprosessen.

Metoden fokuserer på de viktigste brukerkrav som må tilfredsstilles av nye og/eller forbedrede løsninger. Brukerkravene inngår i et spørreskjema som ble sendt til et stort antall fiskere som ble bedt om å prioritere brukerkravene. Oppsummeringen av spørreskjemaene resulterte i en prioritert liste med brukerkrav.

Den brukerfokuserte metodikken som ble brukt i prosjektet er relativt ny for denne typen problemstillinger. Metoden har sin styrke i at den ivaretar brukermedvirkningen helt fram til løsningsfasen.
keyboard_arrow_up