Til innholdet

Prosjektnummer

900524

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900524
Status: Avsluttet
Startdato: 31.05.2010
Sluttdato: 31.12.2011

Produkt, kvalitet, holdbarhet – taskekrabbe: Forprosjekt

Det finnes en rekke gode metoder for å øke holdbarheten på taskekrabbeprodukter. Til slutt blir valg av metode en avveining mellom hvordan metoden ivaretar smak, hvordan det passer inn i dagens prosess og hvor kostbar teknologien er, samt hvordan man klarer å fremstille produktet til sluttbruker.

Av de teknologiene som ble testet ut, ga følgende løsninger tilfredsstillende resultater:
• Høytrykkspasteurisering
• Varmebehandling i autoklave
• Varmebehandling med overrisling
• Tining med radiobølge

Høytrykkspasteurisering og varmebehandling med overrisling er kostbare teknologier. Forutsetningene for benyttelse av teknologiene vil være at man har konkrete produkter av et visst volum som kan forsvare slike investeringer. For høytrykkspasteurisering var det derimot en utfordring med at teknologien ikke fungerte optimalt og etter ønske på alle produktvariantene som ble testet ut. Dette  reduserer fleksibiliteten og bruksverdien av teknologien.

Varmebehandling i autoklave ga god holdbarhet på produktene, men det kreves at man benytter produkter med riktig emballasje og som er noe hardføre. Varmebehandling med overrisling har en fordel ved at man kan styre temperaturen i produktet svært nøyaktig, noe som fører til at skånsomme produkter kan behandles optimalt. Dette passer taskekrabbe som produkt meget godt.

Taskekrabbe er et svært skånsomt produkt. Det er derfor nyttig å se at metodene som er benyttet i disse forsøkene gir positive resultater på produktene. De utfordrende momentene er å kombinere behandlingsmetode, emballasje og design for å skape nye produkter som kan nå konsumentene på nye måter. Basert på arbeidet gjennomført i prosjektet, planlegger HitraMat AS å etablere en ny linje basert på varmebehandling med overrisling, samt tining med radiobølge.
Forprosjektets hensikt er å forbedre dagens holdbarhet og kvalitet på produktene ved å se på kombinering av ny teknologi. For eksempel kan en kombinering av teknologier føre til at en lettere oppnår ønsket effekt, ved at en metodes egenskaper dekker over en annen metodes mangler.
• Å øke kvaliteten og holdbarheten på dagens produkter ved hjelp av ny høytrykksteknologi
• Å identifisere en varmebehandlingsmetode som vil bidra til økt holdbarhet på definerte krabbeprodukter/krabberesepter
• Å øke kvaliteten på eksisterende produkter ved å ta i bruk ny innfrysningsteknologi
• Å øke kvaliteten på eksisterende produkter ved å ta i bruk forbedrede tinemetoder.

Løsningene skal ses i et helhetlig bilde fra industriens ståsted, og kombinasjon av teknologiene skal vurderes.
Prosjektet vil legge til rette for heving av kvalitetsnivået av norske krabbeprodukter. Prosjektet vil også legge til rette for utvikling av helt nye produkter i krabbenæringen, spesielt på grunn av den forholdsvis ukjente trykkpasteuriseringsteknologien. Løsningene vil kunne være av stor interesse for annen næringsmiddelindustri. 

Prosjektet kan bidra med å gi innpass i nye markeder hvor norske produsenter er utelukket i dag, samt bidra til at en kan levere bedre produkter i eksisterende og nye markeder.

I gjennomføringen av prosjektet får en et unikt sammenligningsgrunnlag mellom forskjellige teknologier, siden teknologiene også blir målt opp mot hverandre.

Prosjektet vil være en industrivinklet og industriinitiert tilnærming av den målsettingen FHF har for taskekrabbe.
De nevnte resultatmålene for prosjektet skal nås innen utgangen av 2011. For hvert av resultatmålene vil en ha følgende gjennomføring:
• Innhente all relevant informasjon om dagens bruk
• Identifisere samarbeidspartnere (leverandører, andre forskingsinstitusjoner)
• Designe konkrete forsøk/ testprogram
• Innhente tilbud fra leverandører av teknologi
• Gjennomføre test 1, 2 og/ eller 3
• Vurdere emballasje
• Investeringsanalyse/ Lønnsomhetsanalyse
• Vurdere innkjøp av teknologi, eventuelt utføre flere tester.

I prosjektperioden skal enkelte produkter testlanseres.
Prosjektet formidles ved en avsluttende rapport, samt presenteres i sammendrag på Internett. 
keyboard_arrow_up