Til innholdet

Prosjektnummer

900494

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900494
Status: Avsluttet
Startdato: 01.04.2010
Sluttdato: 31.12.2011

Økt verdiskaping i krabbenæringen basert på løpende kartlegging og systematisering av fangstdata

Ved kjøp av sjømat fra fiskefartøy priser man gjerne fangsten etter volum og størrelse på råvaren. Kvalitet blir sjeldent priset inn i sluttseddelen. I enkelte tilfeller er det et misforhold mellom hva markedet priser varene etter, og hva fiskekjøperne priser varene etter. Det kan være hvis markedet er betalingsvillige for produkter av en viss størrelse eller kvalitet, mens fiskerne selger råvaren etter volum og fangsttidspunkt. I taskekrabbenæringen opplever man til tider slike misforhold, mye grunnet at man ikke har metoder for objektivt å kunne prise inn kvalitetsparametere som for eksempel matinnhold.

For å tilby de norske og europeiske markedene topp kvalitet av kokt, hel taskekrabbe, må man i forkant gjøre en grundig sortering. Krabbe med for lite matinnhold er ikke egnet som hel, kokt krabbe og må benyttes til andre, mindre betalte produkter. For krabbeprodusenter, som HitraMat, er det en utfordring å få nok krabbe som holder denne kvaliteten. For å tilfredsstille kundene er det derfor et ønske å finne metoder for å øke andelen av krabbe som kan kokes hel, uten å fire på kvaliteten.

Gjennom de siste to år har HitraMat arbeidet med å utvikle systemer for å måle matinnholdet i hver fangst, for så å systematisere dataene slik at de kan benyttes som et verktøy i driften. Tanken er at ved å samle inn og systematisere data om matinnholdet, kan man gi bedre tilbakemeldinger til fiskerne om kvaliteten. Fiskerne kan så bruke denne informasjonen til å vurdere hvilke områder, tidspunkter, hvilke teiner og agn som gir krabbe med best matinnhold. På sikt er det ønskelig at dette skal gjøre den norske krabbenæringen bedre rustet til å levere krabbe av god kvalitet i et marked med sterk konkurranse fra irske, brittiske og franske konkurrenter.

Teknologien bak dette prosjektet består av en automatisk gjennomlysningsmaskin som beregner innholdet av lever og rogn i hver krabbe. Gjennomlysningsmaskinen kan på bakgrunn av målingene definere om krabben er av god nok kvalitet til å koke hel, samtidig som at det utarbeides en rapport til fiskeren om kvaliteten på dagens fangst. I løpet av arbeidsdagen vil fiskeren få tilgang til rapporten gjennom en web-portal, slik at fiskeren er forberedt på hvilken kvalitet krabben har i det området han fangstet.

Web-portalen vil i tillegg fungere som et effektivt kommunikasjonsverktøy mellom fiskerne og HitraMat, ved at man lett kan sende meldinger om konkrete fangster eller generelle meldinger til hele flåten.

Det er en utfordrende prosess å utvikle og implementere ny, utestet teknologi. Krabben forandrer seg gjennom sesongen, med hensyn på rogn og leverinnhold. Andre faktorer påvirkere målingene gjennom sesongen, som blant annet krabbens temperatur, skalltykkelse osv. Etter mye prøving og feiling er det nå utviklet en linje for råvaregjennomlysning ved HitraMat AS sin fabrikk på Hitra. Linjen kan håndtere og sortere større mengder krabbe enn tidligere, med mindre arbeidskraft og mer nøyaktighet. Dette fører til at en større andel av krabbe av tilstrekkelig kvalitet går til konsum som hel krabbe. Videre er man mer sikker på at krabben som går til konsum, holder mål.

I forlengelsen av det arbeidet som er gjort til nå, forventer man å benytte systemet til å kartlegge matinnholdet i krabben langs kysten, og kanskje få indikasjoner på når de forskjellige områdene er modne for å fiskes på, samt hvilke områder som gir den beste krabben. På denne måten håper en å oppnå bedre kvalitet for kundene, samtidig som man øker verdiskapingen fra krabbe som råstoff.

Fiskerne som fanger taskekrabbe i dag har få insentiver til å lete etter god kvalitet. I hovedsak får en betalt etter to prisklasser, over 10 % konsumkrabbe og under 10 % konsumkrabbe. I markedet har derimot kvaliteten mye å si for konkurransedyktigheten til den norske næringen og prisen på produktene.

HitraMat AS har tilgjenglig mer eller mindre 350 båter og 30 mottaksstasjoner for sin krabbevirksomhet fra Lofoten i nord til Romsdalen i sør. Dette omfatter brorparten av den norske taskekrabbenæringen.

Grunnlaget for en god økonomi i HitraMat AS har sitt utspring i kvaliteten på krabben som kommer inn. Her er størrelsen på krabben, matinnholdet og kjønnsfordelingen vesentlige faktorer.

Normalt starter man krabbesesongen i midten av mai og holder på til begynnelsen av desember med toppmåneder i august, september og oktober. I løpet av året finner man vesentlige årstidsvariasjoner når det gjelder kvaliteten på krabben.

HitraMat AS oppnår stor forskjell i lønnsomhet i sin produksjon i forhold til kvaliteten på krabben. Best betalt får man for kokt helkrabbe, men så langt utgjør denne kvaliteten i underkant av 10 % av totalt mottatt kvantum. Hovedgrunnen til at så lite av produksjonen selges som kokt helkrabbe, er fordi det er vanskelig å få tak i råstoff som holder kvaliteten som behøves. 
HitraMat AS har i løpet av en periode på 3 år vært engasjert i et EU-prosjekt ”Crustasea”. Prosjektet har hatt som målsetting å utvikle en teknologi for optisk måling av fyllingsgrad i krabben. Høsten 2009 var det første gang at teknologien var tilpasset og kalibrert på en slik måte at man kunne benytte teknologien operativt i HitraMat AS.

Med basis i denne teknologien er det nå mulig å måle objektivt kvaliteten til krabben ut fra parametre som lever- og rogninnhold. Dette vil danne grunnlag for en langt mer presis tilbakemeldingen til krabbefiskerne, samt gi et langt bedre internt styringssystem for HitraMat AS når det gjelder planlegging og organisering av fangstsesongen.

En forbedring av feltstrategi med hensyn til åpning av fangstfelt og strengere sortering på fangstleddet, vil være miljømessig gunstig. Man slipper transport og håndtering av krabbe som må kasseres på HitraMat AS fordi krabbe med lavt matinnhold har sannsynlighet for større dødelig under transport.

Å øke andelen helkrabbe som landes, og dermed øke verdiskapingen i krabbenæringen.

Delmål
a) Å lage et system som bidrar til at man kan utarbeide kvalitetsrapporter / gi strukturert og objektiv tilbakemelding til fiskerne gjennom hele sesongen. Implementere dette i den daglige produksjon hos HitraMat AS.
b) Å utvikle et prissystem som belønner fiskerne for god kvalitet i samråd med salgslag og fiskere.
c) Å samle og systematisere historiske data over kvalitetsmålingen, for å sikre at dette blir et viktig verktøy i fremtiden. Både i forhold til avgjørelser om sesongoppstart, prioritet på enkelte områder, eventuell fangst av andre arter og lignende.
Dersom en lykkes med prosjektet vil en oppnå et system hvor innkjøpsrutinene for et videreforedlingsanlegg er samkjørt med markedsmulighetene, slik at en stimulerer fiskerne til å levere den kvaliteten som markedet etterspør. Gode tilbakemeldinger til fiskerne om matinnhold vil skaffe til veie bedre grunnlag for å vurdere forskjellige fangstområder, forskjellige agntyper og annet som kan påvirke hvilken krabbe en fanger.

Prosjektet vil kunne gjøre taskekrabbenæringen mer lønnsom ved at man i større grad kan legge ressurser i å frembringe de mest lønnsomme produktene til markedet. Dette er noe som krever tilpassing både fra fiskerne og fra videreforedlingsanleggene. Av den grunn vil hele verdikjeden dra nytte av prosjektet og ta del i den økte verdiskapingen.

Ut over de overordnede resultatene av prosjektet, vil prosjektet dra med seg en rekke andre resultater, som standardisert kvalitetsbedømming av krabbe og muligheten til å opprette sporbarhetssystemer på krabben. I tillegg kan prosjektet legge til rette for bedre forståelse for krabbebestanden.
Prosjektet vil gjennomføres over to år, slik at en kan benytte to krabbesesonger til å utvikle og tilpasse systemet. Prosjektet startet i 2010 og avsluttes derav etter endt krabbesesong i 2011.
 
Konkret vil prosjektet omfatte følgende aktiviteter:
• Gjøre tester for å definere subjektive og objektive kriterier for nye kvalitetsinndelinger
• Identifisere feilkilder i målinger, som forskjeller mellom resultater av rå og fersk krabbe
• Identifisere mest optimale målemetode
• Utvikle tilbakemeldingsskjema til fiskerne
• Utarbeide et databasesystem som administrerer tilbakemelding til fiskere fra Nær infrarød (NIR)-Skanner
• Utarbeide systemer for oppbevaring og rapportering av målinger
• Evaluering av systemer og kvalitetsstandarder i slutten av krabbesesongen i 2010.
• Finjustere systemer, kvalitetsstandarder og målemetoder i sesongen 2011
 
Prosjektet vil leie inn Møreforsking til å blant annet:
• å bidra med definering av kvalitetsinndelinger
• å identifisere feilkilder i målinger
• å identifisere optimale målemetoder
I løpet av prosjektet vil det utvikles et faktaark for inndeling i forskjellige kvalitetsgrupper.
 
Nutrio AS vil leies inn til å utvikle dataløsninger i prosjektet, mens Q-Vision vil leies inn til å integrere NIR-skanner med databasesystem. Prosjektet vil også leie inn andre aktører ved behov.
Prosjektets leveranser vil bestå av en prosjektrapport og et faktaark som beskriver objektive og subjektive parametere for inndeling av krabbe i 5 kvalitetsgrupper. Prosjektet i helhet vil oppsummeres i et populærvitenskapelig sammendrag som kan distribueres på FHF sine hjemmesider.
keyboard_arrow_up