Til innholdet

Prosjektnummer

900550

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900550
Status: Avsluttet
Startdato: 01.11.2010
Sluttdato: 31.05.2011

Muligheter og barrierer for kommersialisering av ulike LUR-arter

Ved å kartlegge forsknings- og utviklingsarbeidet knyttet til LUR-artene de siste 10–15 årene, og utarbeide kriterier for satsing, er det foretatt en prioritering for videre arbeid med LUR-arter i virkemiddelapparatet. Med dagens bestandssituasjon for våre viktigste fiskebestander, og med den sterke konkurransen det er om arbeidskraft, bør videre satsing på næringsutvikling begrenses til kråkeboller og flatfisk.
 
Det anbefales videre at desimeringsfiske av maneter og kråkeboller bør vurderes. Rasjonale bak et eventuelt desimeringsfiske vil i så fall være vel dokumentert positive effekter på økosystemet generelt, eller for kommersielt viktige næringskjeder.
Blant de rike og fiske- og skalldyrsforekomstene langs norskekysten er det fremdeles en del arter som enten ikke utnyttes optimalt i forhold til deres økonomiske potensial, eller ikke utnyttes i det hele tatt.

Forskningsfondet FHF ønsker at Nofima Marked undersøker hvilke forutsetninger og barrierer som finnes for kommersiell utnyttelse av disse lite utnyttede ressursene (LUR-arter). Denne undersøkelsen må ta hensyn til ressurstilgang, høstingsmetoder, foredling, logistikk og marked. I tillegg må regelverk og rammebetingelser knyttet til fangst, omsetning og eksport også tas med, da disse kan vanskeliggjøre videre utvikling.
Å gjennomgå status for LUR-artene og foreta en prioritering av arter med størst økonomisk potensial for utnyttelse.
 
Delmål
1. Å kartlegge status for arter som er lite utnyttede.
2. Å kartlegge barrierer og muligheter for artene som har størst mulighet for kommersiell utnyttelse.
3. Å prioritere 5-6 arter som har størst potensial for lønnsom  utnyttelse.
Resultatene i prosjektet vil først og fremst bidra til en prioritering av LUR-artene, slik at en kan konsentrere forskningen om de artene som har størst forutsetning for lønnsom utnyttelse gjennom hele verdikjeden. Vurderingene skal gjøres på basis av bedriftsøkonomiske og samfunnsøkonomiske vurderinger av utnyttelse av eksisterende flåtekapasitet og grunnlag for finansiering av ny kapasitet. Samtidig kan man øke tilbudet av enkelte arter i markedene.

Det vil også poengteres at prioriteringen av arter forankres i både høstingsstrategier og – muligheter, kapasitetsutnyttelse i fiskeflåten, logistikk og markedsmuligheter, slik at det vil være en reell mulighet for å utnytte disse ressursene bedre.
Prosjektet er delt inn i fire deler basert på målsettingen med prosjektet.
1. Kartlegge LUR-arter som kan utnyttes (dvs. finnes ressurs-, høstings- og markedsgrunnlag for artene).
2. Undersøke barrierer og muligheter for utnyttelse av LUR-arter. Her vil økonomisk drivbarhet over tid bli vektlagt. Fangstmengder, produktpriser og fangstkostnader holdt opp mot alternative fiskerier vil bli vurdert.
3. Prioritere 5-6 arter av disse som er mest interessant mht. kommersiell utnyttelse, basert på ressurstilgang, høstingsmuligheter, landings- og foredlingskapasitet, distribusjon og marked.
4. Utvikle mulige problemstillinger for å komme videre med kommersiell utnyttelse av LUR-arter.
 
Prosjektgruppen består av Oddrun Bjørklund, Nofima, og Edgar Henriksen, Nofima.

Det skal opprettes en referansegruppe for prosjektet bestående av personer som har god kunnskap om LUR-artene. Denne referansegruppen bør inkludere forskere innen flere forskningsfelt på Nofima, samt aktører i næringen.
Resultatene vil formidles gjennom Nofimas rapportserie, populærvitenskapelige artikler og om ønskelig foredrag for næringsaktører/bransjeorganisasjoner.
keyboard_arrow_up