Havbrukssamling 13.-14.oktober 2015
Havbrukssamling 13.-14.oktober 2015
FHF sin årlige samling for hele verdikjeden havbruk ble holdt 13.-14.oktober på Scandic Gardermoen. Samlingen dekket bredt, men spisset på de viktigste FoU-problemstillingene i næringen.
Samlingen startet på dag 1 med en felles sesjon med fokus på bærekraft i tre dimensjoner - miljømessig, sosial og samfunnsmessig og den økonomiske bærekraften.
På dag 2 var det parallelle sesjoner. Håndtering av levende laks i hele verdikjeden og status på sporingsmetoder var tema for en sesjon, samt kvalitet og utfordringene for laks var tema på samlingens andre sesjon.
Programmet finner du HER
Presentasjonene kan lastes ned under:
Dag 1: Bærekraft i tre dimensjoner - begrensing eller rom for vekst?
Velkommen til havbrukssamling 2015 av Kjell Maroni, FHF
Historisk utvikling av bærekraftbegrepet av Otto Andreassen, Nofima
Bærekraftsbarometer av Kjell Maroni, FHF
Miljømessig bærekraft
Ressursregnskap fôrråvarer med data fra 2013 Av Erik Skontorp, SINTEF
Havbruksnæringens fotavtrykk Av Atle Guttormsen, NMBU
Hvordan påvirker lus og rømming rammene for videre utvikling?
Av Jon Arne Grøttum, Sjømat Norge
Sosial/samfunnsmessig bærekraft
Effekter av rettslig rammeverk for havbruksnæringen Av Ann-Magnhild Solås, Nofima
Nasjonale ringvirkninger av havbruksnæringen av Roy Robertsen, Nofima
Lokalitetstilgang for havbruk av Stig Nilsen, Lerøy Seafood Group
Sameksistens fiskeri-havbruk
Levendefangst i teiner ved lakseanlegg av Bjørn Steinar Sæther, Nofima
Påvirker lakseoppdrett kvalitet og smak av sei? av Ingebrigt Uglem, NINA
Gyter torsken ved lakseanlegg? av Raymond Bannister/Terje van der Meeren, HI
Økonomisk bærekraft
Verdiskapingsanalyse med tall fra 2013 av Roger Richardsen, SINTEF
Drivere for kostnadsutvikling i norsk havbruksnæring av Audun Iversen, Nofima
Dag 2: Kvalitet og kvalitetsutfordringer i fremtiden
Patologi i muskulatur hos laks med mørke flekker av Agnar Kvellestad, Norges veterinærhøgskole
Hva viser genanalyser av muskulatur hos laks med mørke flekker av Aleksei Krasnov, Nofima
Røde og svarte flekker i muskulatur hos laks inneholder store mengder PRV
Laksefilet får bedre holdbarhet og kvalitet med god hygiene av Solveig Langsrud, Nofima
Det hevdes at man idag trenger mer farge i foret for å opprettholde fargenivået i laksen - hva er årsaken (e)? av Kjell Arne Rørvik, Nofima
Ny teknologi for automatisk orientering og kvalitetssortering av hel laks - konsistent sortering og lavere kostnader av Harry Westavik, SINTEF Fiskeri og havbruk
Kan metoder for behandling av laks gi økt kontroll med listeria av Even Heir, Nofima
Dag 2: Sporing - Hvor står metodene i dag?
Genetisk sporing av Kim Erik Grashei, Aquagen
Sporing med geoelementer i lakseskjell av Kjetil Skår, VI og Alf-Jostein Skjærvik, Salmar
Snutemerking - status per 2015 av Jim Roger Nordly, Europharma
Kan merking i øresteinen, otolitten, være en eiersignatur? av Tom Hansen m.fl, VI
Håndtering av levende laks i hele kjeden fra settefisk, sjøfase, behandlinger, transport og slakting
Smoltpumping og storfiskpumping av Åsa Espmark, Nofima
Oppdrettslaksen har det trangt når den flyttes på. Så trangt at den kan få skader. Med ny teknologi og nye metoder skal bedre fiskens vilkår av Eirik Svendsen, SINTEF
Håndtering av laks ved bruk av thermolicer av Ingebrigt Landa, Kobbevik og Furuholmen Oppdrett
Bruk av ferskvann til avlusing
Oppsummering og resultater fra forsøk med avlusing i ferskvann i brønnbåt
Av Kjell Lorentsen/Pat Reynolds, Gifas
Hvordan opplever laks som har gått i sjøvann behandling med ferskvann?
Av Mark Powell, NIVA
Mekanismestudier om hvordan ferskvann og vannkvalitet ved behandling påvirker selve lakselus av Frank Nilsen, UiB/SLRC
Vurderinger og planer med ferksvannsbehandling av Harriet Romstad, Marine Harvest
Helixir-tanker om bruk av ferskvann ved avlusing? av Inge Fossen, Stranda Prolog