Til innholdet

Matsvinnrapportering i sjømatindustrien

Avsluttet

November 21, 2024

Start: kl. 09:00
Slutt kl. 10:00

Webinar
Påmelding til arrangementet

Matsvinnrapportering i sjømatindustrien

Sjømat Norge, Sjømatbedriftene og SINTEF Ocean inviterer til webinar om matsvinnarbeidet i sjømatindustrien torsdag 21. november kl. 09:00.

Matsvinn er en stor utfordring både i verden generelt, men også i Norge. Selv om sjømatindustrien ikke utgjorde mer enn snaut 3 % av den totale mengden matsvinn i Norge i 2021, som endte på 450 000 tonn, er det fortsatt behov for å redusere matsvinnet også i denne sektoren i årene fremover. 

For å bidra til dette arbeidet har det blitt gjennomført flere forskningsprosjekter, blant annet prosjektet Kartlegging av matsvinn i sjømatindustrien 2022–2026, finansiert av FHF. Formålet med prosjektet er å kartlegge mengder matsvinn i sjømatindustrien, årsaker til matsvinnet og tiltak som er iverksatt for å redusere det. Prosjektet er en videreføring av tidligere kartlegginger og skal bidra med informasjon til myndighetene og EU.

Da resultatene fra prosjektet er basert på data fra omtrent 10 % av sjømatmarkedet, er det stor usikkerhet i tallene. For å øke treffsikkerheten i resultatene og få et bedre grunnlag for videre rapportering, er det et stort behov for at flere aktører i industrien deltar i rapporteringen.

Agenda for webinaret

  • Introduksjon til prosjektet og utvalgsarbeidet
  • Erfaringer fra industrien
  • Hva kan rapporteringsverktøyet gjøre for deg?
  • En kort innføring i hvordan du kan ta i bruk verktøyet, og hva din bedrift kan oppnå ved å delta

Under webinaret vil vi presentere det digitale rapporteringsverktøyet som er utviklet for prosjektet, og som har blitt kontinuerlig forbedret basert på tilbakemeldinger fra industriaktørene. Det er tiltenkt at verktøyet etter hvert også vil inkludere en innloggingsløsning som gir tilgang til historisk rapportering av matsvinn, samt innsikt i hvordan matsvinnet påvirker klimagassutslipp og økonomisk tap.

Da det er tenkt at SSB skal overta datainnsamlingen av denne typen data i løpet av de neste årene, og dermed pålegge næringen å rapportere matsvinn, er dette en gyllen mulighet til å være med å utforme hvordan rapportering bør og skal være.

 

keyboard_arrow_up