Webinar: Ny innsikt om Spironucleus salmonicida – erfaringer fra SpiroFri-prosjektet
Webinar: Ny innsikt om Spironucleus salmonicida – erfaringer fra SpiroFri-prosjektet
Sett av to timer torsdag 5. juni og bli oppdatert på resultater og praktiske erfaringer fra det FHF-finansierte prosjektet SpiroFri. Tema er parasitten Spironucleus salmonicida, som kan føre til sykdommen systemisk spironukleose hos laksefisk og andre arter. Sykdommen er registrert i oppdrettslaks i Nord-Norge ved flere anledninger, sist i 2022.
På webinaret vil forskerne presentere hovedfunn fra desinfeksjonsforsøk, miljøoverlevering og eksperimentell smitte i sjøvann, samt drøfte hva dette betyr med tanke på biosikkerhet og smitteforebygging i oppdrettsnæringen.
Agenda
- Velkommen og kort om prosjektet
- Historisk oversikt over Spironucleus salmonicida
- Kunnskapsstatus om parasitten
- Biosikkerhet og forebygging
- Smitteveier og vertsspekter
- Spørsmål og diskusjon
- Avslutning med informasjon om videre arbeid
Det er begrenset viten om Spironucleus salmonicida. Forskningsprosjektet 901831 SpiroFri har hatt som mål å øke kunnskapen om parasitten, slik at en kan forebygge smitte til fisk i smoltanlegg, og dermed unngå smitte i sjøsatt fisk, spironucleose-utbrudd og smittespredning.
Prosjektet ledes av Havforskningsinstituttet. Andre deltakere er Nofima, Veterinærinstituttet, Pure Salmon Kaldnes og Grieg Seafood.
Webinaret foregår på Microsoft Teams. Lenke blir sendt ut til alle påmeldte. Påmeldingsfrist 30. mai.
Medieomtale
Les mer om resultatene fra forskningsprosjektet i artikkelen Spironucleus salmonicida: Fiskeparasittenes svar på Dr. Jekyll & Mr. Hyde i Kyst.no (02.05.2025)