Ny teknologi gir betydelig forbedring av vannkvalitet fra utblødningstanker
I et forskningsprosjekt sammen med Sintef har HL. Skjogn lagt fram en rapport som viser at de langt på vei oppnådde målsettingen i et FHF-finansiert prosjekt. Ny teknologi for rensing av prosessvann fra utblødningstanker ved norske laks- og ørretsslakteri, gir betydelige forbedringer.

Tenk deg at et slakteri kan bruke samme vann flere ganger i stedet for å stadig fylle på med nytt. Dette sparer ikke bare vann, men også energi som brukes til å varme opp vannet.
Prosjektet har demonstrert at en videreutviklet teknologi forbedrer kvaliteten på prosessvann i slakterier, samtidig som den reduserer vann- og energiforbruk.
Forskningsprosjektet har dokumentert en gjennomsnittlig økning i UV-transmisjon i vannfasen på hele 56 prosentpoeng ved bruk av teknologien. Dette indikerer en betydelig forbedring av vannets klarhet og renhet. I tillegg oppnådde det rensede prosessvannet en UV-transmisjon på over 60 prosent.
– Disse resultatene er svært lovende. Økt UV-transmisjon er avgjørende for effektiv desinfeksjon av vannet, og dette kan åpne for økt gjenbruk, redusert vannforbruk og mindre strømforbruk til nedkjøling av vann ved slakteriene, sier fagsjef Lars Lovund i FHF. Som fagansvarlig i FHF har han fulgt prosjektet siden oppstarten sommeren 2022.
Videre har prosjektet vist at teknologien effektivt reduserer forurensende stoffer i prosessvannet. Mengden nitrogen ble redusert med 49 prosent, og mengden fosfor med 47 prosent. Dette er viktig fordi utslipp av nitrogen og fosfor kan føre til algeoppblomstring og forringelse av vannkvaliteten i resipienter.
Teknologiske løsninger og potensial for gjenbruk
Teknologien baserer seg på bruk av sentrifugering for å separere partikler og slam fra prosessvannet. Forskerne har også sammenlignet ulike driftsmetoder for sentrifugen og funnet at en kombinasjon av sensorstyring og tidsstyring gir de beste resultatene. Forskerne har testet teknologien i stor skala og sett lovende resultater.
I et forsøk med gjenbruk av renset vann ble det observert at belastningen av forurensende stoffer i blodvannet stabiliserte seg på et lavere nivå enn ved normal drift. Dette tyder på at teknologien kan bidra til å opprettholde en bedre vannkvalitet gjennom produksjonssyklusen.
Bærekraftige gevinster for næringen
Dagens lakseslakterier bruker store mengder vann, noe som belaster eksisterende renseanlegg og kan kreve kostbare utvidelser. Den nye teknologien har potensial til å redusere dette problemet ved å muliggjøre gjenbruk av vann og redusere behovet for omfattende sluttrensing. Dette kan gi betydelige besparelser i både vann- og energiforbruk for industrien.
– Denne forskningen gir oss konkrete løsninger for en mer bærekraftig industri. Redusert vannforbruk og renere utslipp er avgjørende for å minimere miljøpåvirkningen, sier Lars Lovund.
Mer om dette prosjektet finner du på fhf.no.