Til innholdet

Vaktskifte i FHF: – Kunnskap er vår viktigste valuta

Etter snart 40 år i sjømatnæringens tjeneste takker Geir Andreassen for seg som direktør i Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF). I august overtar Ståle Walderhaug, som kommer fra KSAT og har forskningsbakgrunn fra Sintef.

Foto: Marius Fiskum
FISK0292
Tekst modul

Andreassen har vært en sentral figur i utviklingen av sjømatnæringens organisasjonsliv. På 1990-tallet ledet han arbeidet med å samle fiskerinæringen i én felles arbeidsgiver- og næringsorganisasjon, som i dag er kjent som Sjømat Norge. I 2013 tok han over ledelsen i FHF, og har siden styrt et selskap i sterk vekst og faglig utvikling.

Han mener sjømatnæringen står sterkt fordi den kombinerer tre avgjørende fortrinn: tilgang til verdens mest produktive hav, kapital og et ledende kunnskapsmiljø innen marin sektor.

– Kunnskap og kapital er de viktigste driverne for vekst i næringen. Og kunnskapsutviklingen skjer i et fellesskap, der FHF spiller en nøkkelrolle, sier Andreassen.

Under hans ledelse har FHF finansiert over 600 prosjekter – fra lysstyring i oppdrett, nye redskapstyper og lusebekjempelse, til veiledere for ny regulering som Åpenhetsloven. FHF er blitt et bindeledd mellom næring og forskning, og har bidratt til både praktiske løsninger for små aktører og langsiktig kunnskapsbygging på komplekse problemstillinger.

En milepæl i Andreassens periode var flyttingen av hovedkontoret fra Oslo til Tromsø i 2022 – midt under pandemien. Til tross for krevende omstilling, mener han at organisasjonen nå står sterkt i nord.

– Det har vært avgjørende å ha et fellesskap i næringen som prioriterer felles kunnskapsløft. Det er ikke enkeltbedrifter som utvikler nye løsninger alene – det skjer sammen, gjennom strukturer som FHF, sier han.

Samtidig erkjenner han at noen av næringens største utfordringer fortsatt står uløst.

– Vi har ennå ikke knekt lakselusa, selv om vi har brukt store ressurser på det. Men vi har skapt en felles forståelse for at dette er problemer som krever langsiktig innsats og samarbeid mellom biologi og teknologi.

I 2013 genererte FHF-ordningen 180 millioner kroner i FoU-midler. I 2024 var beløpet over 500 millioner. Den veksten ville ikke vært mulig uten næringens vilje til å satse på kunnskap.

Nå venter Senja, vedhogst og lavere tempo for den erfarne direktøren. Men én ting håper han blir med videre:

– FHF-modellen er noe hele næringen og myndighetene må ta vare på. Fremtidens verdiskaping fra havet vil kreve enda mer forskning og kunnskapsdeling. Det er slik vi bygger bærekraftig vekst.

keyboard_arrow_up