Matindustrien med felles FoU-strategi: Food for Life
Den norske matindustrien står foran mange utfordringer. Nå samler bransjen seg i "Food for Life" for å etablere en felles norsk forsknings- og utviklingsstrategi. "Food for Life" arbeider nå aktivt med å få sjømatbedriftene til å engasjere seg.
Fellessatsningen skjer gjennom den nasjonale teknologiplattformen Food for Life, der FHF har blitt medlem, og der Berit A. Hanssen (FHF og FHL) skal delta i styringsgruppen. Hensikten med Food for Life er å påvirke valget av satsningsområder for forskningen - både i Norge og EU, samt å formidle kunnskap om aktuelle europeiske forskningsprosjekter. - Det er viktig at industrien får frem sine synspunkter i en felles strategi. Tidligere har det vært litt stykkevis og delt. Gjennom Food for Life forventer vi at det blir mer fullt og helt, sier Tines forskningssjef Johanne Brendehaug. Linken er dessverre fjernetTøffere internasjonal konkurranseLinken er dessverre fjernet Globalisering har ført til mer internasjonal konkurranse. - Vi må bli bedre på å implementere resultatene av forskning og utvikling. Vi må skape robuste innovasjoner som er unike, og få frem fordelene med dem. Men enda viktigere for oss fremover blir FoU-satsning på bærekraftig produksjon - i hele verdikjeden. Vi fokuserer på bærekraft i alle ledd fra primærproduksjonen til distribusjonen. Her inngår også dyrehelse, sier Brendehaug. I Norge bidrar forhold som blant annet et høyt lønnsnivå og store avstander mellom råvareprodusenter til redusert konkurranseevne. Den norske matindustrien er derfor, i tillegg til tilfredsstillende rammebetingelser, avhengig av innovasjoner som øker produktiviteten og skaper mer konkurransedyktige produkter. Linken er dessverre fjernetEuropeisk forskningssamarbeidLinken er dessverre fjernet Brendehaug, som er med i styringsgruppen til det nasjonale Food for Life-prosjektet, påpeker at Tine ønsker tettere forskningssamarbeid også i Europa. For det er ikke bare Norge som opplever sterkere konkurranse fra det globale markedet, de andre EØS- og EU-landene er i samme situasjon. Den nasjonale Food for Life-plattformen er en del av den veletablerte Europeiske Food for Life, som koordinerer konklusjonene fra de nasjonale plattformene, og sørger for at foreslåtte satsningsområder følges opp mot EU-kommisjonen. FoU-satsningsområdene som foreslås i Food for Life danner blant annet utgangspunkt for prosjektene som opprettes gjennom EUs 7. rammeprogram. Dette forskningsprogrammet har en budsjettramme på 1,9 milliarder euro for mat, landbruk, fiske og bioteknologi. - I europeisk sammenheng har Food for Life hatt stor betydning for hvilke tema som er lyst ut i det 7. rammeprogrammet. Det viser at deltakelse i plattformen har stor verdi og vil være en god investering også for norske bedrifter, sier Øystein Rønning, spesialrådgiver innen innovasjon hos Norges Forskningsråd. Linken er dessverre fjernetStor påvirkningskraft og bred enighetLinken er dessverre fjernet Norges Forskningsråd har store og klare forventninger til konstruktive bidrag fra den nasjonale Food for Life-plattformen. - Vi ser for oss at dette forumet kan tydeliggjøre hvilke kunnskapsområder som på sikt vil bli av særlig betydning for norske matnæringer, sier Unni Røst, koordinator for Matprogrammet i Norges Forskningsråd. Den norske Food for Life-plattformen har samlet seg rundt fire hovedsatsningsområder, og det er på disse områder de ønsker at forskningen skal satse fremover. Det dreier seg om: 1. Mat og helse 2. Bærekraftig matproduksjon 3. Forbrukertrygghet 4. Mattrygghet - Valget av disse satsningsområdene stemmer godt overens med resultatene fra foresightanalysen som Matprogrammet har gjennomført, sier Røst. En viktig grunn til å være med i forumet, er ifølge deltakerne muligheten for å være med på å lage en felles forskningsagenda, og dermed påvirke fremtidige nasjonale og internasjonale forskningssatsninger. Det regnes også som store fordeler at Food for Life bidrar med tilgang til ny kunnskap om aktuelle EU-prosjekter, blir en felles møteplass der aktørene kan finne passende nasjonale og internasjonale samarbeidspartner, og at deltakerne får hjelp med søknader til EU-prosjekter. Linken er dessverre fjernetØnsker større marin deltakelseLinken er dessverre fjernet I Norge er Food for Life i startgropen, og har ifølge deltakerne fått en god start med god informasjon til aktuelle aktører og høy grad av involvering. Men det finnes noen klare utfordringer. Ifølge Johanne Brendehaug og Unni Røst er disse spesielt knyttet til at bedrifter fra marin sektor foreløpig ikke er engasjert i plattformen, og at man dermed ennå ikke har på plass et helt representativt utvalg. - Slike fora som denne plattformen møtes alltid med utfordringer knyttet til at bedrifter kan ha problemer med å se den reelle nytteverdien. I en travel hverdag er det kamp om tiden, og bedriftene kan få problemer med å prioritere dette arbeidet fordi de er mer opptatt av konkrete utviklingsprosjekter enn av å jobbe i nettverk der resultatene vil komme lenger frem i tid, sier Brendehaug. Sekretariatet til Food for Life-plattformen, ved Carina Hundhammer, kan fortelle at de jobber aktivt med å få flere bedrifter til å engasjere seg i arbeidet og muligheten plattformen gir. - Ikke minst har vi fokus på å øke deltagelsen fra den marine sektoren, og er i dialog med flere sjømatbedrifter om engasjement, avslutter Hundhammer. Felles kontaktperson for FHF og FHL: Linken er dessverre fjernetBerit A. HanssenLinken er dessverre fjernet