Nye prosjekter for å forbedre laksekvaliteten
Hvilke tiltak kan settes inn i oppdretts- og slaktefasen for å forbedre kvaliteten på den ferdige laksefileten? Det er blant spørsmålene som skal besvares i en større, langsiktig satsing på laks hos FHF og Nofima.
Foredling av laks er ett av fire spesielt prioriterte satsingsområder der forskningsfondet FHF har satt i gang i langsiktige forskningsprosjekter i samarbeid med forskningskonsernet Nofima. Tre prosjekter skal bidra til å redusere tap i næringen ved hjelp av avansert teknologi. Linken er dessverre fjernetNæringen ønsker forskning på melanin og filetfargeLinken er dessverre fjernet Forskningen er grundig forankret i næringen gjennom et forarbeid som ble gjennomført i 2009, etter at det ble tegnet en samarbeidsavtale mellom FHF og Nofima desember 2008. Dette forarbeidet kartla og valgte ut problemområder som er viktige for næringen å finne løsninger på. Det finnes ingen entydig definisjon på hva som er "god laksekvalitet", da forskjellige egenskaper gjerne vurderes ulikt i ulike markeder og ulike deler av verdikjeden. Det ble imidlertid konkludert tydelig med at videre forskning skulle legge vekt på å redusere melanindeponering (mørke flekker) i fileten samt blek og skjoldet filetfarge. Også fasthet og filetspalting ble fremhevet. For mer informasjon, se » Linken er dessverre fjernetprosjektside for "Kvalitetsforbedring på laks fra avl til gaffel"Linken er dessverre fjernet » Linken er dessverre fjernetrapporten "Kvalitetsforbedring på laks fra avl til gaffel"Linken er dessverre fjernet For å ta tak i disse utfordringene er det satt i gang to treårige prosjekter, hver med en estimert ramme på 4,7 millioner kroner, samt et prosjekt der resultater ventes allerede i inneværende år. Prosjektene er behandlet i FHFs Faggruppe foredling av laks og ørret, som blant annet har som oppgave å utføre strategiske og faglige vurderinger av aktuelle FHF-prosjekter. Linken er dessverre fjernetÅrsakene bak melaninflekker og fargeavvikLinken er dessverre fjernet Det ene prosjektet vil direkte gripe fatt i problemene med melanindeponering og blek og skjoldet farge. Slike fargeavvik er imidlertid komplekse. Tidligere forskning på melanin har avdekket at de mørke flekkene dannes av celler som inngår i laksens immunforsvar, og at disse trolig dannes for å beskytte fisken mot betennelsesreaksjoner. Det er imidlertid flere faktorer, i et fortsatt ukjent samspill, som påvirker melanindannelsen. I første omgang vil forskerne samle inn og bearbeide data om melanin samt blek og skjoldet farge, som basis for å finne årsakssammenhenger. Deretter vil de utarbeide og teste ut tiltak som kan redusere problemet og sikre god kvalitet på filetene som tilbys markedet. For mer informasjon, se » Linken er dessverre fjernetprosjektside for "Filet av oppdrettslaks: Kvalitetsavvik og årsakssammenhenger"Linken er dessverre fjernet » Linken er dessverre fjernetartikkelen "Avdekket årsak til laksetap på flere hundre millioner"Linken er dessverre fjernet Linken er dessverre fjernetAutomatisk differensiering og sortering av laksefileterLinken er dessverre fjernet Samtidig vil det bli forskes på metoder og instrumenter for automatisk dokumentering, differensiering og sortering av laksefileter. Prosjektet kan i hovedsak sies å skulle løse to hovedutfordringer: Den første er å måle farge og pigment i filet, inkludert blod og melaninflekker. Den andre er å kontrollere bein i filetene. I praksis vil dette løses gjennom ulike tilnærminger. Farge og pigment kan måles med spektroskopi (gjennomlysning - i eller utenfor det synlige lysspekteret), mens det for bein er mer aktuelt å bruke røntgen. Det finnes allerede aktuelle, kommersielle systemer for så vel spektroskopi som røntgen, men det gjenstår en del forskning og utvikling før det kan settes opp en industriell løsning for differensiering og sortering av hvert eneste sluttprodukt. For mer informasjon, se » Linken er dessverre fjernetprosjektside for "Automatisk kvalitetsdifferensiering av laksefilet"Linken er dessverre fjernet Linken er dessverre fjernetFastere laksLinken er dessverre fjernet Et tredje, relatert forskningsprosjekt, vil adressere problemer med filetfasthet og filetspalting. Her vil det forskes på betydningen av helsetilstand, biokjemi, kroppsbygning og annen fysiologi. I lys av tidligere forskningsresultater, skal det også forskes på virkningen av å øke innholdet av utvalgte aminosyrer i fôret. Dette prosjektet skal levere resultater senere i år. For mer informasjon, se » Linken er dessverre fjernetprosjektside for "Optimalt fôr som gir fast filet av oppdrettslaks"Linken er dessverre fjernet » Linken er dessverre fjernetartikkelen "Endring av fôret kan gi bedre kvalitet på laksefilet"Linken er dessverre fjernet » Linken er dessverre fjernetartikkelen "Ny metode for å bedømme fasthet i filet"Linken er dessverre fjernet Se også » Linken er dessverre fjernetartikkelen "Finere og fastere laks" hos NofimaLinken er dessverre fjernet » artikkel i "Norsk fiskeoppdrett" nr. 3/2010