Til innholdet

21.06.2019

Frøy Katrine Myrhol

Hvitfisk

Automatiserer produksjonen av klippfisk

Klippfiskproduksjonen har fremdeles mye manuelt arbeid som kan effektiviseres. FHF finansierer derfor ulike prosjekter i næringen for å automatisere mer av produksjonen.

Prosessene innebærer fremdeles mye manuelt arbeid, blant annet på- og avlegging av fisk på brett, stabling og sortering.

– Det er klart at når det er så få produsenter innen klippfisk, så er det en utfordring å få med leverandørene på å lage skreddersydde løsninger som kan brukes kun for klippfiskindustrien. Der kommer FHF inn og kan finansiere prosjektene, sier Knut Haagensen i Jangaard Export.

Å erstatte manuelt arbeid med mer automatiserte løsninger i produksjonen, kan også ha en direkte innvirkning på HMS i bedriftene.

– Det fjerner tunge operasjoner for de ansatte, og skaper en bedre arbeidsplass, sier fagsjef Lorena Gallart Jornet.

Kan beholde produksjonen i Norge

Den største utfordringen med å beholde foredlingen av klippfisk i Norge er omkostninger til arbeidskraft, tror forsker Erlend Indergård i Sintef Ocean.

– I klippfisknæringen er det stor konkurranse fra utlandet, og det må være fokus i alle ledd på å automatisere driften, sier han.

– Marginene er små, og det gjør det nødvendig for oss å produsere effektivt, sier Kjartan Stokke i Brødrene Sperre AS.

Automatisering i klippfisknæringen er en av FHFs strategiske satsinger, og prosjektene "The development of technology for the automatic cutting of split clipfish" og "Pre-project: Improved productivity through innovation and proven methods" kan leses om i linker. 

 

keyboard_arrow_up