Til innholdet

Prosjektnummer

900541

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900541
Status: Avsluttet
Startdato: 07.10.2010
Sluttdato: 15.10.2011

Sorteringsanlegg for biråstoff fra hvitfiskindustrien på Værøy og Røst: Forprosjekt

Fase 1 er avsluttet og en har gjort nødvendige forundersøkelser på Røst og Værøy og utarbeidet en forretningsplan for Røst. Arbeidet omfatter beregninger og anslag over råstoff- og produktvolumer, priser, investeringer og lønnsomhet, samt utredning av organisering, lokalisering, kunder og  logistikk.
 
Rapporten konkluderer med at det ut fra råstoffvolumer og produktkalkyler ligger godt til rette for etablering av anlegg på Røst og at anlegget bør inngå som en del av Røst Trandamperi. På Værøy er foreløpig mengden fisk som landes usløyd for lite til at det i første omgang vil være aktuelt å bygge sorteringsanlegg. Dette kan bli aktuelt på et senere tidspunkt.
 
Aktuell produkter på Røst vil være:
• Torskemager til konsum (og enzym)
• Torskelever (til tran)
• Torskerogn
• Torskemelke (isselje)
• Ensilasje (av slo)
• Torskerygger (etter saltfiskproduksjon)

Nødvendige investeringer på Røst vil omfatte:
• Torskemager til konsum (og enzym)
• Torskelever (til tran)
• Torskerogn
• Torskemelke (isselje)
• Ensilasje (av slo)
• Torskerygger (etter saltfiskproduksjon)

Samlede investeringer er beregnet til drøyt 10 mill NOK og de årlige inntektene (med unntak av første år da det kun produseres ensilasje) på mellom 5 og 5,5 millioner kr.
   
På Røst er det besluttet å etablere et produksjonsanlegg i tilknytning til trandamperiet, og som vil bli gjennomført i to faser. I første fase omfatter dette produksjonsanlegg for fiskeensilasje, som er planlagt ferdigstilt til vintersesongen i 2012. Mens fase to omfatter anlegg for sortering av ulike fraksjoner til konsum, og skal være ferdigstilt til vintersesongen i 2013.

Vesterålen Fiskeripark ledet i 2009 et pilotprosjekt på Myre for uttesting av et felles sorteringsanlegg for biråstoff fra hvitfiskindustrien i området, jf. “Pilotprosjekt for sortering av biråstoff til konsum” (FHF-900249). Dette førte til etablering av ett fullskalaanlegg som driver permanent (SeaPro AS). Her sorteres biråstoff som kommer fra alle bedriftene på stedet etter at de har tatt ut hoveddelen av rogn og lever. Ved SeaPro sorteres restlever og -rogn, mager og melke. Det arbeides også med å få til en omsetning av rygger. Resten går til ensilering. Konsumproduktene selges gjennom salgsselskapet Binor Products AS.

I følge Binor trengs et betydelig større volum av sortert biråstoff for å skape lønnsomhet og dekke etterspørsel i markedet. Det har i lang tid vært diskutert fremstøt for å få etablert nye anlegg (HUBer), bl.a. Båtsfjord, Berlevåg, Senja og Lofoten. Det som nå i første omgang peker seg ut som mest nærliggende er Røst og Værøy, der det landes store mengder hvitfisk.

Å utrede og legge til rette for for etablering av et sentralt mottaksanlegg for sortering av biråstoff til konsum på Værøy og Røst.
Prosjektet skal bidra til å få opp større volum med sortert biråstoff fra hvitfiskindustrien som kan selges på konsummarkedet til akseptable priser.

Det vil øke verdiskapingen i hvitfisknæringen og bidra til at en større del av fisken utnyttes.  
Prosjektet er delt i to faser:

Fase 1
Her vil det bli gjennomført utredning og utarbeidelse av forretningsplan for etableringen på Værøy og Røst. I denne fasen vil nødvendige forhold gjennomgås, som råstoffgrunnlag, logistikk, lokalisering av anlegg, investeringsbehov, kalkyler, og kunder og samarbeidspartnere.

Etter at fase 1 er avsluttet skal prosjekteier på Værøy og Røst sitte med et grunnlagsdokument som gjør det mulig å ta en beslutning ut fra - når det gjelder om de skal gå videre i en driftsfase eller ikke.

Fase 2
Her vil de etablerte bedriftene føre oversikt over driften og volum. Vesterålen Fiskeripark vil følge prosessen med tanke på rapportering til prosjekteier og virkemiddelapparat.

Resultatene formidles i en sluttrapport utarbeidet av Vesterålen Fiskeripark, og med utgivelse gjennom RUBIN. Legges ut på RUBINs og FHFs nettsider, og sendes aktivt ut til relevante bedrifter. Bedriftene som deltar i prosjektet får hele veien første hånds informasjon fra prosjektet.

Resultater benyttes også for å få med fiskeindustrien på flere steder i Norge til å komme igang med sorteringsanlegg.
 
Resultatene vil dessuten formidles gjennom RUBIN-nytt.
keyboard_arrow_up