Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

522014

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 522014
Status: Avsluttet
Startdato: 08.06.2007
Sluttdato: 01.04.2008

Aerob utholdenhetstrening for bedret hjertefunksjon og helse hos oppdrettslaks (TrenFisk)

Prosjektet ga klare indikasjoner på at trening av lakseparr har positive effekter på smoltkvalitet. Det viktigste funnet var at trent fisk viste større overlevelse når den ble utsatt for en IPN Challenge-test (test av motstandsdyktighet mot IPN-virus). Foreløpige resultater tyder på at dette har sammenheng med at trening reduserer kroniske betennelsesprosesser i fisken slik at den er i bedre stand til å takle sykdomsutbrudd. Trening hadde også en signifikant effekt på vekst og trent fisk viste en forbedring i å økonomisere svømmingen. I prosjektet har det også blitt gjennomført innsamling av parr og smolt fra fire norske elver, analyser av dette materialet pågår fortsatt per 2008.

En hovedutfordring i det videre arbeidet blir å optimalisere treningsprotokoller og utarbeide strategier og løsninger for hvordan prinsippet om at trening av fisk kan overføres i praksis til næringen.

Resultatene fra dette prosjektet blir nå fulgt opp av prosjektet “Aerob utholdenhetstrening for bedret hjertefunksjon og helse hos oppdrettslaks: Oppfølging og videreutvikling av konseptet trening av fisk (TrenFisk2)” (FHF-900046).
Oppdrettslaksens sedate liv med stort opptak av høyenergifôr og lite bevegelse skiller seg radikalt fra det levesettet den fysiologisk er adaptert til gjennom millioner av år som villfisk. Dette levesettet ser ut til å resultere i livsstilsykdommer tilsvarende det en finner hos mennesker i den vestlige verden.

De siste 30 års intensivering og effektivisering av settefisknæringen har resultert i en stor økning i produksjonskapasitet på et ofte begrenset vannvolum. Tekniske tiltak som oksygenering, CO2 lufting, temperaturstyring og lysstyring, samt økt tilvekst gjennom avlsmessig forbedring og høyenergifôr, har resultert i en situasjon med høy og hurtigvoksende biomasse i et karmiljø med lite fysiske utfordringer i form av strømhastighet. Strømhastigheten i kar har vært styrt av behovet for selvrensing og distribusjon av oksygen.
Å undersøke effekten av aerob utholdenhetstrening som metode for bedret hjertefunksjon og helse hos laks.

Delmål
● Å designe utholdenhetsprogram gjennom å:
- Fastsette maksimal hjertefrekvens målt med akustisk telemetri og oksygenforbruk hos ulike størrelsesgrupper av laks gjennom svømmerespirometri.
- Bygge opp forsøksenheter med optimalt strømbilde for å gjennomføre utholdenhetstrening i runde kar.
● Å evaluere effekt av trening med forskjellig intensitet ved å benytte svømmetester i respirometer, samt ved å utføre ulike morfometriske, histologiske og biokjemiske analyser av fisken.
● Å evaluere om trening av parr styrker immunforsvarer hos fisken ved hjelp av smittetest.
● Å feltregistrere villfisk av ulik størrelse fra ulike lokaliteter for å få et mål for normal hjertemorfometri og -morfologi, samt å finne basisnivå for viktige biokjemiske parametere.
● Å feltregistrere kommersiell fisk av ulik størrelse fra ulike lokaliteter for å få et mål for normal hjertemorfometri og -morfologi, samt å finne basisnivå for viktige biokjemiske parametere.
Man tok utgangspunkt i tidligere litteratur som viste at trening kunne ha positive effekter på fiskens vekst og oksygenforbruk. I tillegg ville en se på eventuelle positive effekter av trening på sykdomsmostand.
Faktisk gjennomføring
Prosjektet var delt i følgende delforsøk:

1. Trening av fisk og evaluering av effekter
Treningsforsøket var den viktigste delen av prosjektet. Før oppstart ble det jobbet intensivt med tilpasning av 500 liters oppdrettskar for å kunne gjennomføre forøket på en best mulig måte. For å øke strømningshastigheten i de sirkelrunde karene med konisk bunn ble det manipulert med:
o trykket i ringledningene som ga vann til karene.
o diameterne på dyseåpningene og antall åpninger i innløpsrørene.

2. Feltregistrering av villaks
Prøvetaking av vill laksesmolt og lakseparr ble gjennomført i mai og juni 2008. Basert på pågående forskningsprosjekter der vandringsfeller for smolt var i drift, og tillatelse fra de ulike prosjekteiere til å gjennomføre prøvetaking, ble elvene Storelva (Aust-Agder), Eira (Møre og Romsdal), Driva (Møre og Romsdal) og Halselva (Finnmark) prøvetatt.

3. Feltregistrering av kommersiell laks
Denne aktiviteten ble bestem overført til det allerede innvilgede oppfølgingsprosjektet TrenFisk2.

Organisering
Prosjektet er ledet av Nofima (tidligere Akvaforsk) i samarbeid med NIVA, NTNU medisin, Thelma, Norges veterinærhøyskole og Universitetet i Bergen.
Prosjektgruppen tar sikte på aktiv formidling gjennom mediekontakt, foredrag til næringen og utarbeidelse av sluttrapport som blir allment tilgjengelig fra FHFs prosjektside.
keyboard_arrow_up