Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

543012

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 543012
Status: Avsluttet
Startdato: 01.01.2005
Sluttdato: 01.03.2009

Begroingskontrollerende tiltak i lakseoppdrett - løsninger for reduksjon av kobberbruk til impregnering av oppdrettsnøter (Begrokontroll)

I siste fase av prosjektet har det vært arbeidet i hovedsak med løsninger som kan bidra til å øke kontrollmulighetene med begroing, samt å bygge kunnskap om begroing i oppdrett under tempererte forhold.

I samarbeid med Val Videregående skole og Egersund Net AS ble effekten av farge på notlin undersøkt gjennom et 105 dagers feltstudie i perioden juli til oktober. Resultatene viste at det gjennomgående var mer begroing på notlin med mørke sammenlignet med lyse farger, noe som indikerer at farge på not/impregnering kan påvirke mengde begroing. Følgelig kan det ligge muligheter til å redusere kobberbruk ved å velge spesielle farger på notlin, med henblikk på å redusere begroing fra enkelte begroingsarter.

Driftsteknologi i form av en notskjerm (2x10 m) ble utviklet, bygd og montert. I samarbeid med Val Videregående skole, Egersund Net AS og Flårønning AS ble det gjennomført en feltstudie over 105 dager der begroing på testpaneler ble sammenlignet. Begroing på notlin på ulike dyp montert under notskjerm (skygget) ble sammenlignet med notlin montert utenfor skjerm (uskygget). Resultatene viste at notskjermen hindret begroing ned til 7 m dyp, og følgelig er en teknisk løsning som har potensial for å forhindre begroing, spesielt av alger.

Gjennom dialogen med oppdrettsselskapene ble det klart at hydroider er en voksende utfordring. Ved Lerøy Midnor sin lokalitet Reitholmen ble det foretatt feltobservasjoner av hydroider på oppdrettsnøter. Hydroider ser tidvis ut til å bli dominerende på not, og spesielt i perioden juli til desember medfører hydroidene store rengjøringskostnader. Med basis i arbeidet er det utformet flere hypoteser som danner grunnlag for eksperimentelle studier i senere prosjekter.
Begroing på oppdrettsnøter er et betydelig problem for marikultur verden over. I norsk lakseoppdrett er bruk av kobberbasert impregnering et dominerende tiltak for å kontrollere begroing. Norge har gjennom internasjonale avtaler forpliktet seg til å arbeide for å redusere bruk av kobberbestandige impregneringsmidler. Et opphør av kobberbaserte impregneringer vil medføre alvorlige konsekvenser for norsk oppdrettsnæring, all den tid alternative løsninger ikke er tilfredsstillende. Begroingskontroll medfører samtidig store årlige kostnader for havbruksnæringen.
Å skape kunnskap og innsikt som kan føre til reduksjon av bruk av kobberbaserte impregneringsmidler i norsk havbruksnæring, basert på den kartleggingen SINTEF-gruppen har gjort av bruk av impregnering i næringen.
Prosjektet er strategisk viktig for å skape et tyngre, reelt norsk FoU-basert arbeid innen temaet begroingshindrende tiltak.
Prosjektet gjennomføres som et tverrfaglig samarbeidsprosjekt mellom SINTEF Fiskeri og havbruk, avdeling for havbruksteknologi, og SINTEF Materialer og kjemi, (avdeling for syntese og egenskaper og avdeling for marin miljøteknologi), samt Val AKVA AS og Bømlo Skjell AS.

I prosjektet vil det bli arbeidet etter flere linjer:
• framskaffe et oppdatert kunnskapsbilde om begroingskontroll for oppdrettsnøter
• bedre kommunikasjon i oppdrettsnæringen om impregnering og begroingskontroll
• avklare metoder og sammenhenger relatert til påføring av kobberb asert impregnering
• undersøke kritiske biologiske forhold som har innvirkning på grad av begroing, og derved forbruk  av kobberbasert impregnering
• notskjerm som mulig alternativ løsning for å redusere begroing på nøter
• lakk som alternativ teknologi for å forlenge levetid for kobberimpregnering på not
Det utarbeides en resultatrapport ved avslutning av prosjektet.
keyboard_arrow_up