Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

900103

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900103
Status: Avsluttet
Startdato: 01.10.2008
Sluttdato: 01.06.2012

Safe Operations of Subsea Systems (SOSS)

Prosjektet har vært gjennomført med fokus på kompetansebygging basert på industrielle behov identifisert underveis. Mye av kompetanseoppbyggingen har båret preg av å være basisforskning, men alltid begrunnet i anvendelser relevant for prosjektets målgruppe.

Prosjektet har bygget kompetanse på flere områder. Som en følge av prosjektet har man nå bedre innsikt i hva som er kritiske operasjoner med subsea-strukturer og hvilke faktorer som krever ekstra oppmerksomhet. Man har jobbet med grunnleggende forskning innen områder som tidligere har vært uavklarte, og ser tydelig at det fortsatt er et betydelig underskudd på kompetanse på f.eks. forståelse av sedimentkrefter og hydrodynamiske krefter på notstrukturer. Videre har prosjektet bidratt til å utvikle helt nye metoder for simulering av stive strukturer, og dette forventes å bli et forskningsfelt med vesentlige ringvirkninger til strukturtyper og muligens også fluider som ikke har vært analysert i dette prosjektet.

Industrielt har prosjektet allerede fått betydning gjennom forbedrete treningssimulatorer og utvikling av beslutningsstøttesystemer. Det er også andre bedrifter som benytter prosjektresultater i pågående produktutviklingsprosesser. Til og med petroleumsindustrien har benyttet de verktøyene som er utviklet i større designprosjekter.

En spesiell, men viktig oppdagelse i prosjektet er at to ulike sektorer som fiskeri og offshore har en rekke sammenfallende problemstillinger. Det at man valgte å fokusere på utfordringer innen begge sektorer har bidratt til kompetanseutveksling på tvers av disse, og det vurderes som spesielt nyttig. Det er også klart at det fortsatt ligger betydelige synergipotensialer her.

På litt lengre sikt forventes det at flere prosjektresultater kommersialiseres og formidles ytterligere, og at konsekvensen av dette er tilgjengeliggjøring av teknologi og opplæringsarenaer som totalt sett forbedrer og effektiviserer operasjon av subsea-systemer.
 
Totalt sett er vurderingen at prosjektet har nådd målsettingene, og FoU-utfordringene har på alle områder blitt besvart med resultater som har potensiale for industrielle anvendelser. Spesielt innen modellutvikling for sanntids-simuleringer av strukturer har prosjektet bidratt med teknologi som er kommersialisert eller nær kommersialisering.
Marine operasjoner generelt, og fiskeri spesielt, har fortsatt for høyt risikonivå for mannskap og personell. Ulykker med tap av menneskeliv de siste tjue årene viser bl.a. at det er behov for bedre nødprosedyrer for håndtering av fartøy og undervannssystemer (redskap) i krisesituasjoner. Det er også på det rene at beslutningsstøttesystemer, som kan bidra til å forutse nødsituasjoner før de oppstår, kan være med på å øke sikkerhetsnivået.
Å utvikle kunnskap og metoder for å identifisere, analysere og simulere potensielt farlige operasjoner for å minimere sikkerhetsrisiko og øke effektivitet.

Delmål
• Å utvikle matematiske modeller for sanntids simuleringer av krefter, respons og oppførsel av fiskeredskap og subsea-strukturer.
• Å utvikle prototyper av simulatorer for fiskerioperasjoner og offshore subsea-systemer, koblet til skipssimulatorer egnet for å analysere operasjoner og opplæring av mannskap.
• Å utvikle prototyp av beslutningsstøttesystemer basert på modellbaserte tilstandsestimatorer.
• Å utvikle verktøy og metoder for å validere nødprosedyrer for fartøy som opererer subsea-systemer.
Næringen vil særlig dra nytte av prosjektet innen tre områder:
• Prosjektet vil utvikle prosedyrer, kurs og opplæring for fiskeriformål. Spesielt utvikling av treningssimulatorer for fiskerinæringen kan sannsynligvis bidra til å minske risikoen i for farlige situasjoner.
• Prosjektet vil rede grunnen for utvikling av nye tekniske produkter for beslutningsstøtte, med utvikling av slike verktøy som et indirekte resultat. Formålet med slike verktøy vil være å gi best mulig informasjon om hva som skjer med fartøy og redskap, slik at beslutninger kan tas på et mest mulig korrekt grunnlag.
• Prosjektet vil gi et forbedret teknisk og kunnskapsmessig grunnlag for videre forskning og for utvikling av tjenester og utstyr innen norsk fiskerinæring.

Problemstillingene som omfattes av dette prosjektet er aktuelle innen både offshore-operasjoner og fiskeri. Dette gjør det mulig å få til en finansieringsordning der offshore bidrar med en vesentlig andel. Det at prosjektet administreres av SINTEF Fiskeri og havbruk AS sikrer at fiskeri-interessene står i fokus, og at kunnskapen ervervet i prosjektet ikke forsvinner fra fiskerimiljøet.
Prosjektet vil i stor grad utnytte og videreutvikle treningssimulatorer (TS). En del spesielt farlige situasjoner vil bli identifisert og analysert i simulatorer. Dette kan eksempelvis være:
• fastkjøring av trålsystemer i sjøbunn/rørledninger
• vannfylling av linefartøy gjennom luke

Skippere, styrmenn og annet relevant personell skal eksponeres for krevende situasjoner i en treningssimulator. Menneskelig atferd kan i slike situasjoner klassifiseres som ferdighetsbasert, regelbasert eller kunnskapsbasert. I dette prosjektet skal det utvikles metoder og utstyr for å forbedre kunnskapsbasert atferd i krevende situasjoner.

De tre hovedoppgavene som skal løses er:
1. Utvikle treningssimulatorene til fiskeriformål (nye matematiske modeller, beskrivelser av redskap, bunnforhold, etc.)
2. Utvikle metoder og verktøy for å analysere risiko for aktuelle marine operasjoner (fiskeri+offshore), samt prosedyrer for nødsituasjoner.
3. Utvikle teknologi for beslutningsstøttesystemer som kan bidra til å unngå farlige situasjoner.

Forskere, skipsingeniører, utstyrsindustri og andre skal i hele prosjektet arbeide tett med sjøfolk / fiskere for å sikre matnyttige resultater fra prosjektet.

Følgende aktører deltar i prosjektet: 
• Offshore Simulator Centre A/S, Ålesund 
• NTNU, Trondheim 
• Høyskolen i Ålesund 
• SINTEF Fiskeri og havbruk AS, Trondheim/Ålesund 
• Norges geologiske undersøkelse (NGU), Trondheim 
• Curtin University, Australia
Resultatene fra prosjektet vil presenteres i sluttrapport og populærvitenskapelig sammendrag. Foredrag på sikkerhetskonferanser og i opplæringssituasjoner kan også være aktuelt.
keyboard_arrow_up