Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

900119

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900119
Status: Avsluttet
Startdato: 01.10.2008
Sluttdato: 29.05.2009

Foredling og produksjon av kongekrabbe

Forsøk med produksjon av krabbemasse har vist at det med eksisterende teknologi er mulig å fremstille farse av kongerabbe med god kvalitet. Metoden åpner for å utnytte krabbe som ellers har lav verdi, små og skadet krabbe.
 
Undersøkelse av prosessbetingelser ved produksjon av kongekrabbe har vist at en kan få bedre kvalitet og utbytte ved å styre kokeprosessen. Videre undersøkelser pågår for å optimalisere kokeprosessen.
 
Tørking av krabbeskall til mel er utprøvet og det er utført analyse av mel for innhold av næringsstoffer. 
 
Foredling av kongekrabbe
Kontroll med koking av kongekrabbe og rask kjøling etter koking er viktig for å bevare en god kvalitet og gi et godt utbytte. 
 
I et FHF-finansiert prosjekt, har Nofima Marin i samarbeid med FHL Skalldyrforum gjennomført forsøk for å optimalisere produksjon av kongekrabbe.  I prosjektet har en sett på kokebetingelser, produksjon av farse og bruk av høytrykksbehandling som hjelpemiddel til rensing av rå krabbe. 
 
Koking av kongekrabbe
Krabbekjøtt spises for det meste kokt og varmebehandling av krabbeklør har to hovedhensikter, fremstillet et produkt som er stabilt, holdbart og gi et produkt som har god spisekvalitet i form av smak, farge og konsistens. Varmebehandling kan foregå ved koking i vann eller i damp. Det vanligste er å koke krabben i vann, og det er denne metoden som ble testet i dette prosjektet. Krabbeklør ble kokt i vann hvor vanntemperatur og nedkjøling ble variert. Resultatene fra forsøkene viste at kort koketid ved høy vanntemperatur i kombinasjon med rask avkjøling førte til lavest kokesvinn og ble også rangert som best når kokt krabbe ble bedømt av et sensorisk panel.
 
Produksjon av farse
I mange tilfeller er det skade eller mangler av eksteriørmessig art som gjør at en ikke kan omsette krabbe som hele seksjoner. Små krabber kan også benyttes i tillegg til produksjon i perioder med lav fyllingsgrad. For å utnytte denne råvaren ble det gjort forsøk med produksjon av farse.  Krabbeklør ble behandlet i en separator av samme type som en normalt benytter til å separere ut bein fra fiskefarse. I dette tilfelle ble det benyttet en Baader separator med 2 mm hulldiameter. Fasen ble fremstilt av rå legger som ble varmebehandlet etterpå i emballasjen. Utbytte av produksjon varierte noe, men ble estimert til ca 65 %. 

Kvaliteten av farsen ble bedømt av et smakspanel og den fikk god karakter med unntak av at det ble litt for mye skallbiter i farsen. Dette er det mulig å gjøre noe med ved å benytte mindre hulldiameter og redusere trykket ved fremstilling av farse. Det er også mulig å produsere farse fra kokte klør, men det ble ikke forsøkt i dette prosjektet.
 
Bruk av høytrykksbehandling for å lette rensing av krabbe
HPP er en prosess hvor produkter utsettes for et ekstremt høyt trykk i en kort tid mens det er nedsenket i vann. Ved behandling av skalldyr vil det påvirke binding mellom skall og muskel slik at det skal bli lettere å skille ut ren muskel fra skallet. Metoden benyttes til rensing av hummer og til behandling av ulike produkter for å øke holdbarheter. Dette ble gjort som et forsøk på å finne alternativ behandling til rensing i lavkostland.
 
Resultatene viste at høytrykksbehandling av krabbelegger letter rensingen i noen tilfeller. Krabbe med dobbelskall som ellers er problematisk, viste seg å være lettest å behandle. Likevel er det et stykke frem til at en vil anbefale en slik metode, og det bør gjøres grundigere undersøkelser for å finne mer optimale betingelser for prosessen. En total økonomisk evaluering bør selvsagt også gjennomføres. Likevel er det elementer ved denne prosessen som kan gi fordeler på sikt. Kvaliteten på produktet ble bedømt som svært godt og hadde bedre konsistens og farge sammenlignet med kokt krabbe. 
 
Tørking av restråvarer fra kongekrabbe
I samarbeid med Arctic Innomar i Hammerfest ble det gjennomført test av ny tørketeknologi tiltenkt produksjon av mel fra biråstoff fra sjømatproduksjon. 
 
Målet med forsøkene var følgende:
1. Fastslå om teknologien var egnet til tørking av restråstoff fra skalldyrproduksjon.
2. Dokumentere melets bakteriologiske og kjemiske kvalitet og beskrive prosessens masseballanse.
3. Synliggjøre råstoffpotensial.

I forsøket ble det brukt en TDM – tørke fra Arctic Recovery.  Råvaren pumpes inn i et vakuumkammer som tilføres energi gjennom sirkulasjonspumping og vannes fjernes ved avdamping i temperaturområdet 85-95°C. 

Resultatene viste at det var mulig å produsere et mel med tilstrekkelig lavt vanninnhold. Bakteriologiske og kjemiske analyser viste tilfredsstillende resultater. Det ble målt kjemisk sammensetning, aminosyresammensetning, innhold av tungmetaller, biologisk fordøyelighet av protein og hygiene. En detaljert fremstilling av analysene er gitt i rapporten og resultatene kan brukes selv om en finner andre anvendelser eller metode for konservering av biråstoffet.

Testmaskinen fungerte tilfredsstillende på innmating, tørking og utmating av mel. Det ble imidlertid avdekket at TDM-maskinen må gjennom ytterligere forbedringer før en fullskala maskin kan settes i produksjon.
Kongekrabbe er en ny art, og det er lite erfaring med produksjon og foredling av krabbe. Til nå har en produsert bare stor hankrabbe til konsum. Denne sesongen ble det startet et regulært utryddingsfiske vest av Nordkapp, og dette innbærer nye utfordringer for foredlingsindustrien. En får inn mindre krabbe med varierende fyllingsgrad og det vil i tillegg til økt kvantum også bli behov for å ivareta skadet krabbe på en forsvarlig måte.

I forprosjektet ble det gjennomført et arbeidsseminar (workshop) med produsenter og forskere som resulterte i en handlingsplan for foredling av kongekrabbe. Dette prosjektet er et resultat av denne behandlingen.

Prosjektet har 3 problemstillinger som skal behandles:
1. Produktkvalitet som en konsekvens av prosessbetingelser ved koking og foredling av kongekrabbe.
2. Prosessutvikling og utprøving av ny teknologi for produksjon av kongekrabbe.
3. Totalutnyttelse av kongekrabbe gjennom å ivareta hele råvaren til produkter som kan ha en anvendelse.
Å avklare kvalitetsvariasjoner og fremskaffe opplysninger som er relevant ved dokumentasjon av produktenes egenskaper.
For de bedriftene som driver produksjon og foredling av kongekrabbe har dette fått større betydning for deres lønnsomhet. Forbedringer i prosessen og ny teknologi vil sikre deres lønnsomhet og gi en bedre utnyttelse av råvarene med mindre belastning på miljøet.
Det gjennomføres en laboratorieundersøkelse for å optimalisere kokeprosessen, og sammenligne resultatene med koke og kjølebetingelsene ved produksjon av kongekrabbe. Teknologien med å ta ut krabbekjøtt ved hjelp av mekanisk separering ser ut til å fungere. Prosjektet legger vekt på å karakterisere det separerte produktet og dokumentere næringsinnhold og kvalitet. Høytrykksbehandling skal utprøves for å skille hele kjøttstykker av rå krabber på en rasjonell og kostnadseffektiv måte. Dette gir nye muligheter om vi er tidlig ute med slike produkter i markedet. Det gjennomføres en test av teknologien med sikte på å dokumentere effekt, utbytte, kvalitet og kostnadene ved teknologien. Restråstoff planlegges tørket i eget pilotanlegg i Hammerfest.
Resultatene formidles til bransjen gjennom samling hvor bedrifter inviteres, direkte utsendelse av rapporter og informasjon på web og i tidsskrifter.
keyboard_arrow_up